Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


torstai 18. lokakuuta 2012

Olutarvioissa: Laitilan Kievari Tuomas 2012

Oluen speksit:

Mikä:  Laitilan Kievari Tuomas (2012), Amber Ale/Brown Ale, Suomi
Mistä: Maitokaupasta
Hinta: n. 2,99€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 4,6%,  katkero: 30ebu ja väri: 70ebc.
Nippelitietoa: Kievari Tuomas 2012 on Laitilan olutmestari Vilenin ja v. 2011 Hyvän Tuomaan Eve Vaittisen yhteistuotos.
Hyvä Tuomas on Olutliiton ansiokkaasta työstä olutkulttuurin hyväksi vuosittain myöntämä kiertopalkinto. Kunkin vuoden Hyvän Tuomaan valitsevat aiemmin palkinnon saaneet.



Joulu on jo ovella ja vuoden ensimmäinen jouluolut edessä. Laitilalta on v. 2009 lähtien tullut uusi, tai uusittu painos Tuomas jouluoluesta ja tämän vuotinen resepti onkin täysin uusi. Vuoden 2009 ja 2011 versio oli omaan suuhuni varsin kelvollinen Mild, joka toimi ruokapöydässä miellyttävästi. 2010 taas oli tumma lager, joka ei ollut aivan nappisuoritus. Tänään edessä tummaa alea ja jenkkihumalaakin käytetty: How wrong can you get? Aika tarttua repäisykorkista kiinni ja nykäistä.



Tuomas 2012 on tummaa, colan ruskeaa olutta tyydyttävällä; tiiviillä, mutta ohuehkolla vaahdolla.
Tuoksussa yhdistelmä keveää sitrushedelmäisyyttä, rukiista maltaisuutta, keveästi suklaata ja "house flavoria". Nenäni ei osaa päättää onko mukana myös häivähdys paahdetta, vai kuvittelenko. Mieto tuoksu, jota pieni vihanneksisuus kiusaa.
Maku on keveän limppuisen maltainen, jenkkihumala maistuu pienenä sitruksisena raikkautena, ennen talon maun tuomaa pientä tunkkaisuutta. Jälkimaku on hennosti hedelmäinen, kuivahko, joskaan katkerot eivät aivan puraise. Maku ei aivan iske. Ei se huono ole missään mielessä, mutta raikkautta se kaipaisi humaloinnin puolesta, tai sitten pitäisi mennä lähemmäs perinteisempää Mild/Brown linjaa tukevammalla rungolla. Tasapainoinen toki.
Suutuntuma on keveähkö, hieman vetinen ja helposti juotava.
Tuomas 2012 on vaikea löytää soveltuvaa tyyliä, American Brown kenties? Maitokauppavahvuisena tätä voisi kuvitella Brooklynin American Alen tummana äpäränä, jossa raikkaus ei ole vahvuus. Simppeli tumma ale houkuttelemaan juojia tumman Nikolain parista "Alemaailmaan".
Pisteet:
Tuoksu: 6/10, Ulkonäkö: 3/5, Maku: 5/10, Suutuntuma: 2/5, Yleisvaikutelma: 11/20, Yhteensä: 27/50





 

Korkin kääntöpuoli:

 Korkin kääntöpuoli on anonyymi satunnaismaistelija ja oluen, siis kaljan viihdekäyttäjä. 

Täh, tää ei ollukkaan tummaa kukkoa? Laitilan ominaismaun tunnistan kyl, ei oikeestaan yhtään hassumpi tumma. Sopivasti semmost leipäsyyttä ja tää humalointi tuo mieleen sen sun viimekesäsen kaljan, hedelmäinen ja kevyt, muttei liikaa. En ehkä ruokapöytään osais yhdistää, mut joulusaunas vois toimia kivasti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti