Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


Miten arvioida oluita yleensä?

Miten arvioida oluita? Siinäpä kysymys, johon on oikeastaan yksi vastaus. Maistamalla.
Periaatteessa jokainen maistaa/haistaa asioita eri tavalla. Kuitenkin niin oluissa, kuin muissakin elintarvikkeissa, ihminen aistii samoja asioita. Se, että joku toinen löytää enemmän vivahteita, tai toinen ei osaa määritellä aistimaansa, johtuu yleensä siitä, ettei ole aikaisemmin tuoksuun/makuun törmännyt.
Käytännössä, jos et ole maistanut vaikkapa banaania, et tiedä miltä se maistuu. Sama pätee oluenkin vivahteisiin. Vain maistelemalla aktiivisesti eri ruokia maku/hajuaisti kehittyy.
Alussa useat "voimakkaan makuiset oluet" tuntuvat suorastaan pahoinpitelevän suuta, mutta ajan ja maisteluiden edetessä sitä ikäänkuin turtuu ja jopa löytää uusia vivahteita. Aloittaessa ei välttämättä kannata ostaa sitä +40p olutta ja huomata, ettei pystykkään juomaan, oluen suorastaan pistäessä vastaan jokaisella huikalla. Ns. entry levelin maistelijoille suosittelen vaikkapa Olutoppaan "Mitä oluttyyliä kokeilisin" taulukkoa.

Olutarvioissa käytetyt pisteet muodostuvat pitkälti samalla periaatteella, kuten RateBeer ja Olutopas sivustoilla.
Pisteet muodostuvat osioista: Ulkonäkö (1-5), Tuoksu (1-10), Maku (1-10), Suutuntuma (1-5) ja Yleisvaikutelma (1-20). Täten täydet pisteet keräävä olut saisi yhteensä 50 pistettä.
Arvioin oluet omasta näkökulmastani. Pisteissä en vertaa olutta omaan tyyliinsä, vaan universaalisti oluena. Yleensä mainitsen myös arviossa millainen olut on tyyliinsä nähden. Käydäänpä osiot kohta kohdalta lävitse.

Ulkonäön arviointi (1-5)
Vahvasti subjektiivinen asia. Toiset tykkää blond..eiku.. Itse haluaisin lasissa olevan olueni näyttävän muullekin kuin haalealle urealle ilman vaahtoa. Se voi olla sameaa, mustaa, ruskeaa, oranssin sävyistä, jne. Vaahto kuuluu oluen hatuksi ja mitä runsaampi ja kestävämpi sitä parempi.

Tuoksun arviointi (1-10)
Kun nuuhkaiset olutta, mitä haistat? Itse en suosi mm. koffin sivuilta löytyvää makupyörää, vaan sanoisin, että kukin löytää mitä löytää. Se voi olla kahvia, hedelmiä, viljaa, leipää, siirappia, keitettyjä vihanneksia, nahkasatulaa, metallia, hernekeittoa, mäntyä, saippuaa, kukkia, jne. Edes "Tuoksuu sille, kun jouluna pikku Maija saa lahjaksi punaisen polkuauton", ei ole sinänsä väärin. Se kuinka vahva tuoksu on ja kuinka monipuolinen se on, vaikuttaa omalla kohdallani pisteisiin. Toinen seikka on ns. virhemaut/tuoksut. Näitä ovat mm. yllä mainitut keitetyt vihannekset ja metalli, kuten myös liimaisuus, pahvi, jne. Nämä luonnolisesti laskevat pisteitä ja vaikuttavat kokonaisvaikutelmaan.


Maun arviointi (1-10)
Pitkälti sama kuten tuoksunkin, miltä se maistuu? Onko omenaista happamuutta, suklaata, yrttejä, ruohoa, luumua, greippiä, sitrusta, jne. Tähänkin kohtaan pätee sama virhemakujen "sääntö". Entä millainen jälkimaku siitä jää?

Suutuntuman arviointi (1-5)
Nyt kun olut on nielaistu voidaan arvioida miltä se tuntuu suussa? Tässä pohditaan kuinka täyteläinen maku oluella on. Huomattava seikka on maun kehittyessä ennen täyteläiset muuttuvat keskitäyteläisiksi ja helpommin juotaviksi.
Lisäksi huomioin yleensä juotavuuden, hiilihappoisuuden ja muut tekijät, esim. kuivattaako suuta, onko alkoholia.


Yleisvaikutelman arviointi (1-20)
Ja lopuksi: Millainen fiilis oluesta jäi? Oliko hyvää? otatko toisen? kohtasiko hinta laadun? Jälleen kohtalaisen subjektiivinen asia, johon olen huomannut vaikuttavan oman fiilikseni ja tunnelman, koitan kuitenkin olla suhteellisen objektiivinen. Tässä vaiheessa on hyvä hieman peilata olutta myös muihin tyylinsä oluisiin, sekä oluena yleensä.

Ja lopuksi pisteet lasketaan yhteen ja huomataan kuinka lähelle/kauas, taas, siitä täydellisestä oluesta päästiin. Joitakin satoja arvioituasi osaat jo peilata makuasi, arviot ja pisteet tulevat helposti ja huomaat olevasi totaalisesti uuden harrastuksesi pauloissa, kunhan muistat kohtuuden kaikessa.
Joten ei muuta kuin kaverien kera Alkon hyllyjen eteen pohtimaan, mitä kivaa sitä maistelisi ja "pruuvaisi", tai lähimpään olutravintolaan kyselemään henkilökunnalta/ muilta harrastajilta neuvoja. Toisen harrastajan yleensä tunnistaa seuraavista tuntomerkeistä:

- Jakaa kummalisen muotoista ja vaikeasti lausuttavaa 0,33l pulloa kavereidensa kanssa.
- Kaikilla on vihko, tai läppäri, tai vastaava väline muistiinpanoja varten.
- Siemailee olutta, tarkastelee sitä valoa vasten ja saattaa jopa pyöritellä sitä hetken ennen haistamista.
- Yleensä yli 20v miespuolisia henkilöitä, joskin joidenkin, liian harvojen naisten tiedetään sortuneen tähän.
- Saattaa antaa itsestään hieman boheemin vaikutelman ja keskustelee enemmän kuin mielellään oluista.
- Ei käytä sanaa kalja, muulloin kuin työpaikan ruokalan kotikalja astian edessä.
- Tutkii ravintolan tarjonnan tarkkaan, huomaa pian pettyvänsä jos mitään uutta ei ole kaapissa/hanassa.
- Ei tilaa sanoilla "iso", "bisse", tms, sillä eihän kukaan ravintolassakaan tilaa  sanalla "ruoka".
- Tunnistaa helposti toisen harrastajan ja saattaa jopa kysellä tunteeko tämä "sen ja sen nimimerkkisen henkilön sieltä ja täältä".
- Omaa tiettyyn pisteeseen asti hillityt juomatavat, mutta joskus lähtee mestariltakin pulkka käsistä.