Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Olutarvioissa: Kuhnhenn Fourth Dementia Old Ale


Oluen speksit:

Mikä:  Kuhnhenn Fourth Dementia Old Ale, Old Ale, USA
Mistä: "Ulkomailta"
Hinta: Ei muistikuvia
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 13,5%,  katkerosta ja väristä ei arvoja.
Nippelitietoa: Kuhnhenn on Michiganilainen mikropanimo (avattu 2001). Panimo tunnetaan paitsi kokeellisista, myös onnistuneista oluistaan. Suomessa panimolta on nähty ainakin Double Rice India Pale Ale.Kuhnhenn 4D ei ole nelosen dokkarisarja, vaan Warrenista (Michigan, USA) kotoisin oleva tukeva Old Ale, joka mahtuu arvoisan RateBeerin Old Ale kategoriassa top5:n. Itseasiassa kärjessä on tämän Bourbon versio. 13,5% lämmittää varmasti mieltä, joten sunnuntai illan yömyssyksi tämä on varsin sovelias. Panimon taustoista sen verran, että helposti väärin kirjoitettava nimi Kuhnhenn on panimon omistajaveljesten sukunimi. Herrat pyörittivät aluksi rautakauppaa ja myivät samalla panimovälineitä, lopulta jäivät molempien myynti ja tilalle rakennettiin kahdeksan tynnyrin pienpanimo, eli suomeksi herroilla on n. 1300l laitteet.
Lasissa olevaa Fourth Dementiaa on pantu vuodesta 2003 ja kyseinen pullo on kypsynyt 9kk ennen myyntiä. Maistamaan siis.


Ulkoisesti hyvin lähellä mustaa. Kaadettaessa todella paksua siirappia, vaahtoaa todella niukasti ja leviää lasin reunoille lähes samantien.
Tuoksu on todella kompleksinen. Se alkaa makealla sokerisella karamellisuudella ja pienellä liköörisyydellä. Edeten portviinimäisyydestä bourboniin. Tammisuutta ja hiven vaniljaa mukana. Kevyesti paahdetta, ruskeaa sokeria ja kuivattuja hedelmiä. Miellyttävä ja voimakas. Alkoholia hieman alla.
Nyt alan epäillä tämän olevan Bourbon versio, joskaan pullossa ei ole mainintaa siitä. Bourbon maistuu ja tuoksuu sen verta vahvasti? No jatketaan..
Maussa paksuhkoa toffeisuutta ja hieman soijakastiketta ennen uutta tammen ja vaniljan salaliittoa. Hieman puinen ja kevyen paahteinen kyllä. Ennen kaikkea makea ja paksun liköörinen. Humalointia ei juuri erota, mutta tasapaino on kohtalaista. Jälkimaussa on hieman kypsää hedelmää ja muscovadosokeria.
Suutuntumaltaan täyteläinen, paksu ja siemaillen juotava. Alkoholi tuntuu lämmittävyytenä.
4D Bourbonversio, tai ei on nappivalinta illan ainoaksi, tai viimeiseksi. Tämä on kuin hienostuneempi versio omasta IS erästä, ilman paahdetta (blogiin jossain välissä).
Tyylikäs ja monipuolinen Old Ale makean ystäville. Seuraavaksi Korkinkääntöpuoli, jonka painokelvoton osuus editoitiin..
Pisteet:
Tuoksu: 9/10, Ulkonäkö: 3/5, Maku: 8/10, Suutuntuma: 5/5, Yleisvaikutelma: 16/20, Yhteensä: 41/50

Korkin kääntöpuoli:

 Korkin kääntöpuoli on anonyymi satunnaismaistelija ja oluen, siis kaljan viihdekäyttäjä. 

...ttu mitä moottoriöljyä ja toi avaruuskuva ylhääl, ei hyvin mee sullakaan. Ei voi muuta sanoa, mut tää on kuin yhdistelmä Jim Biimiä, sokerisiirappia ja tummaa kozelia. Ihan jäätävä yhdistelmä. Aivan liian paksua ja makeaa juotavaksi, missä keveys ja raikkaus? Kuka kertoi, että bissen pitää olla aina joku miljoonan voltin muffenbauerdonnerundblitzenbier? Nojoo, on monipuolista, mutta liika on liikaa ja tää ampuu yli. Tuntuu, että koko suu peittyy sylkirauhasia myöten tohon öljyyn. Juu ei, luovutan, vaikka käykin päähän kivasti. Seuraavaksi jos tuopin Guinnessia saisi, voisi tän unohtaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti