Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


perjantai 3. marraskuuta 2017

Maailman helpoin kotioluen valmistusohje



DIY

Ärsyttääkö olutveron nosto? Etkö jaksa matkustaa vähän väliä Latviaan?
Vaivoihisi on nyt lääke: Kotiolut.


Kotioluen maailman lyhyin valmistusohje.

Laita mallasrouhetta pussiin.
Pussi 72c veteen kattilaan.
Kattila 75c uuniin tunniksi.
Tunnin päästä nosta pussi ja valuta neste kattilaan.
Keitä neste kattilassa, lisää humalaa.
Jäähdytä +20c.
Laita hiivaa
Odota 3vkoa
Laita 0,5tl sokeria pulloihin ja lappoa olut pulloon.
Odota 2vkoa
Nauti.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Okei helppoa eiks je? No tässä vähän yksityiskohtaisempi palikkaohje kaikille meille legoista pitäville ihmisille.

Tämän oluen tyyli on American Pale Ale ja sen eräkoko on 15l. Siitä tulee n. 5,5% ja katkeroita lajikkeesta riippuen jotakin 25-50 välillä.
 Siinä tarvittavat raaka-aineet ja välineet voit tilata kotiovellesi verkkokaupoista, kuten: panimonurkka, lappo, tai melkko.
Näiden putiikkejen erot ovat pieniä. Joissakin jokin on edullisempaa, kuin toisaalla ja toisinpäin. Useimmiten kaikkea ei saa yhdestä paikasta tavaran ollessa loppu sillai ristiin. Ainoa mikä on myös varmaa on se, että maltaat tulevat niissä v..n ohuissa pakastepusseissa solmittuna siten, ettei sitä pussia saa uudestaan auki kukaan. Repimisen jälkeen niillä pusseilla ei siis tee säilytysmielessä mitään.

(anteeksi avautumiseni, mutta voisitte pakata paksumpiin, kuten ulkomailla).

Mitä välineitä tarvitset:

  • Kattilan, mahdollisimman suuren. Katsele reilusti yli 10l kokoluokkaa, mielellään jostakin 15l kulmilta. Joissakin panoasioissa koolla ei kuulemma ole väliä, mutta nyt on.
  • Siiviläpussin, sellaisen kattilan yli menevän, eli suuren. 
  • Kauhan, sellaisen joka ylttää kattilan pinnalta pohjalle, ilman että poltat sormiasi.
  • Käymispöntön (tai kaksi), kannen, vesilukon ja tiivisteen vesilukolle.
  • Lapon
  • Pulloja (onko mitään ihanampaa, kuin tyhjentää).
  • Korkkeja ja korkituslaitteen
  • Lämpömittarin ja ominaispainomittarin.
  • Sanitointi ainetta. Esim. Star-Sania. 
  • Keittiövaa'an.

Raaka-aineet (samasta kaupasta):

  • 3kg Pale-Ale, tai Pilsner mallas. Aivan sama kumpaa ostat, sillä erot ovat minimaalisia. Valitse ostaessasi, että haluat maltaan rouhittuna.
  • 300g Karamellimallasta, sellaista vaaleaa eli sen ebc-arvo(ja todennäköisesti nimessä oleva luku) on alle 150, vaikkapa cara-palea.
    Valitse ostaessasi, että haluat maltaan
    rouhittuna. Jos karkki ei tunnu kivalta, niin vaikkapa keksimallas toimii kivasti myöskin.
  • 0,5kg Vaaleaa spraymallas-uutetta.
  • 100g-pussi mitä tahansa C-kirjaimella alkavaa humalalajiketta Yhdysvalloista.
  • 1 Pussi vaikkapa Safalen S05, tai S04 kuivahiivaa.
  • Sokeria
Olen pussimäskännyt minäkin joskus

Tee näin:

(Oletamme että hankit välineet ja vähintään 15l kattilan.)

(Preppikset: Siivoa keittiö huolella ja jäähdytysvaiheen jälkeen ole tarkka hygieniasta. Tällöin kaiken mikä koskee olutta pitäisi olla sanitoitua/desinfioitua.)

Vaihe 1. Mäskäys:
  • Laita kattilaan 12l vettä ja lämmitä se n. 72c hellalla. 
  • Lämmitä samalla uunia n. 75c.
  • Laita mallasrouhe siiviläpussiin ja upota pussi kattilaan. Sekoita huolella, ettei maltaasta jää klimppejä. 
  • Tarkista lämpömittarilla mäskin lämpö (kyllä tämä puuro on sitä mäskiä, jännää eiks je).
  • Lämmön pitäisi olla nyt n. 64-69c. Jos lämpötila on tämän alle, lämmitä varovasti, jos yli jäähdytä varovasti.
  • Siirrä kattila uuniin ja laita kännykästä herätys puolen tunnin päähän. Tarkista tällöin varovasti mäskin lämpötila ja sekoita sitä kauhalla.
  •  Laita uusi herätys puolen tunnin päähän.


    Järjestys, preppikset, muistiinpanot, siisteys.


    Vaihe 2. Siivilöinti:
  • Nosta pussi nesteestä ja valuta pussista tihkuva neste kattilaan. 
  • Pro tip: Voit laittaa pussin vaikkapa tyhjän ämpärin päälle. Ämpäreitä suomalainen saa mistä vaan jonottamalla. 
  • Voit myös huuhdella vedellä mäskiä. Eli kaataa muutama litra vettä pussissa olevan mäskin päälle. 
  • Kaada ämpärissä oleva neste, eli vierre (lisää jänniä sanoja) takaisin kattilaan muun vierteen kaveriksi.

    Vaihe 3. Keitto:
  • Laita kattila hellalle, lämmöt kattoon ja ala keittämään vierrettä. Älä käytä kantta tässä vaiheessa. 
  • Punnitse nyt humala neljään osaan seuraavasti: 20g, 25g, 30g, 25g.
  • Kun kiehuminen alkaa vierre muodostaa paljon vaahtoa, varo ettei vierre kiehu yli. Nimim. Tämän siivoaminen on vähintäänkin ikävää.
  • Kun vaahtoaminen päättyy hetken kuluttua ala lisäämään humalaa: Laita ensin 20g sekaan.
  • Laita vekkari  soimaan 45min päähän, jolloin lisäät 25g humalaa, sekä spraymaltaan. Sekoita huolella. Huom. saattaa kuohahtaa.
  • Tästä lisäyksestä 15min kuluttua ota kattila pois levyltä.
  • Laita nyt seuraavat 30g sekaan ja sulje loput 25g samassa pussissa pakastimeen (minigripin sisälle teipattuna).




    Vaihe 4. Jäähdytys&hiivaus
  •  Täytä allas kylmällä vedellä ja upota kattila jäähtymään. Inttitermein: Mitä tehokkaammin, sitä tehokkaammin.
  • Sanitoi ohjeiden (purkissa) mukaan käymispönttö, kansi, vesilukko, tiiviste, yms. Eli kaikki mikä koskee vierteeseen. Pro Tip: Ei ollenkaan huono idea sanitoida myös altaan ympäristö. Sanitoidut tavarat voi laittaa vaikkapa puhtaan pyyhkeen päälle kuivumaan.
  • Kun vierre on jäähtynyt n. +17-21c kaada, mielellään siivilän, tai siiviläpussin, lävitse vierre käymispönttöön. Täytä 15l merkkiin asti kylmällä vedellä ennen näytteen ottoa. 
  • Ota näyte, mittaa ominaispaino. Sen pitäisi olla tehokkuudestasi riippuen jotakin 1.050-1.060 välillä. 
  • Lisää hiiva sekaan, sulje kansi, laita vesilukko tiivisteineen kannessa olevaan reikään kiinni, täytä vesilukko merkkiin asti. 
  • Ravista pönttöä reilusti, jätä viileään paikkaan ja anna käydä.
  • Siivoa keittiö ja välineet.

    Vaihe 5. Käyminen.
  • 14 päivän päästä lisää loput 25g humalaa. Odota viisi päivää ja jos mahdollista vie pönttö viileään pariksi päiväksi (kylmään, ei pakkaseen). Käyminen tuottaa lämpöä, joten tilan lämpötilan tulisi olla mieluusti +15-20c. Loppupuolella tätä lämpöä voidaan nostaa hieman.

    Vaihe 6. Astiointi.
  • Nyt voit pullottaa. Puhdista ja sanitoi pullot.
  • Mittaa pullotussokeri: 75G sokeria kattilaan ja tippa vettä sekaan, liota sokeri veteen. Kiehauta ja jäähdytä +20-26c.
  • Lappoa olut toiseen pönttöön, tai tarpeeksi suureen ämpäriin/kattilaan. Lisää jäähtynyt sokeriliuos sekaan. Sekoita hyvin varovasti.
  • Lappoa olut pulloihin ja laita korkit korkituslaitteella kiinni. 
  • Odota 2vkoa ja nauti.
Laitteistoissa vain kukkaro on rajana


Entäpä kustannukset? Laitteiston osalta harrastus, kuin harrastus syö suurimman palasen, joten sen kuolettaminen vie oman aikansa. Sen sijaan raaka-aineiden osuutta tarkastellessa saamme litrahinnaksi n. 1,5€/l. Huomioiden sen, että tuote on ns. berliininitkumuurin ylittävä, eli "alkovahvuinen" voidaan tätä pitää todella edullisena, sillä aivan tavanomaisetkin apat maksavat valtion pitkäripaisessa sen n. 10€/l jo nyt. 

Kotiolut-Työlästä, mutta selvää säästöä.


Vinkit ja pro-tipit voi tsekata vanhoista jutuista täältä:
Viisi yleisintä virhettä aloittelijoille
Oluen kotivalmistus-Lähes opetusvideot: 1&2
5 Helpointa oluttyyliä valmistaa itse
5 Vaikeinta oluttyyliä valmistaa itse
Miten kirjoittaa olutresepti?
Testissä Grainfather
Lagerin valmistuksesta kotona

1 kommentti: