Tölkki vastaan pullo on ikävä ja
iänikuinen kiistakapula.
Niin monet ovat ne kerrat, kun olen
kuullut jonkun vannovan rakkautta nimenomaan toisen nimeen ja
sylkevän toisen pakkausmuodon päälle. Useimmiten se menee
niinpäin, että tavisjuojat kertovat kuinka paljon parempaa bisse on
lasipullosta, kuin tölkistä.
Toisessa päässä ovat ne
monituiset hc-harrastajat, jotka kertovat oluen olevan
automaattisesti epäkunnossa jos se tulee pullosta.
Miksi näin?
Onko niissä eroja? Ja jos on niin miksi ja kumpi on parempaa? Jos
asiasta unohdetaan suoraan astiasta juominen (jossa imho pullo on
parempi) ja tuote kaadetaan lasiin, voiko näitä erottaa toisistaan?
Pohjustetaan väittämiä ja niiden
lähteitä.
Ensimmäisenä on fiilis ja ajatus
toisen olevan ylivertainen. Nostalgisesti pullo puhuttelee monia,
mutta sitten taas tölkki on valon pilaavan voiman suhteen
ylivoimainen. ”Mä tiesin pitkään yhen paikan, josta sai Olvin
kolmosta lasipullossa ja lopulta ostin ne loput. Hitto kun ei saa
enään kaljaa lasipullossa, tölkki on metallinen ja pilaa
fiiliksen”. ”Tölkki on moderni, kevyt kantaa, ei kilise, suojaa,
ekologinen ja laadukas”. Tunteita. Tunteet ovat juomisessa hyviä,
mutta insinöörimäisesti lähestymme asiaa faktojen kannalta ja
hylkäämme molemmat näkökulmat.
Usein kun kysyn keskustelun lomassa sen
oleellisen kysymyksen: Oletko juonut samaa erää, siis yhtä vanhaa
olutta molemmissa muodoissa pöytään laskeutuu hiljaisuus ja vain
se preerialla pyörivä risukasa kulkee pitkin pöytää ja sirkat
sirittävän äänettömyydessä. Niin.. Ikäero kuitenkin tekee paljon eroavaisuuksia.
Toinen poikkeava piirre, etenkin
voimakkaasti humaloitujen, eritoten kuivahumaloitujen oluiden
kohdalla on se, että mistä kohtaa tankkia kenenkin yksilö on
peräisin. Siinä on valitettavasti eroa. Toinen voi olla ihanan
trooppishedelmäinen cocktail ja toinen todella dänkin pihkainen
pommi.
Kolmas erottava tekijä.. No mennään
siihen aivan lopuksi, sillä palan halusta juoda bisseä. Se on
ihanaa. Minulla on sellainen etu tänä iltana, että edessäni on
kaksi täysin samasta erästä astioitua ja viikon erolla yhtä
vanhoja tuotteita sekä pullossa, että tölkissä ja vielä sokkona.
Tyylinä Pils, eli IPA:n verrattuna erot ovat minimoitu.
Ulkoisesti molemmat näyttävät aivan
identtisiltä ja vaahtokin laskee molemmissa aivan samaa tahtia
jättäen pitsiä lasiin, eli puhtaat lasitkin.
Tuoksussa kuvittelen toisessa erottuvat
humalaa enemmän, mutta voi mennä sen piikkiin, että kuvittelen
vain. Session edetessä en havaitse tuoksussa eroa. Joko siihen
tottuu erojen ollessa hiuksen hienoja, tai sitten eroa ei oikeasti
ole.
Juodessa toisessa katkero tuntuu
snadisti enemmän kurkussa. Hämmentävää, pyydän tarjoilijaa
maistamaan ja hän kertoo saman, vaikken maininnut hänelle tästä
mitään.
Tässäkin yhteydessä loppua kohden erot sumentuvat.
Tärkein kysymys onkin: Kumpi on
parempaa? En osaa sanoa, sillä molemmat menivät ristiin ja lasien
loppuessa sanoisin molempia aivan samanlaisiksi. Kumpi on kumpi? Minä
en rehellisesti uskalla edes arvata. Kumpikaan ei maistu metallilta,
hapettuneelta, tai haisunäädältä (auringossa olleelta).
Todennäköisyys osua oikeaan on siis ½, eli tässä tapauksessa
täysin irrelevanttia.
Olen lievästi yllättynyt ja toisaalta
sitten taas en. En tiedä alkaisiko puolen vuoden kohdalla eroja
löytymään, sillä molemmat yksilöt ovat alle kuukauden ikäisiä.
No mikä sitten on se kolmas tekijä?
Astiointi. Teknisesti eroja syntyy molempiin aivan täytön
mukaisesti. Eli kuinka hyvä täyttökone on kyseessä hapen suhteen.
Jos kyseessä on hyvä laite, jonka täyttö on säädetty hyvin ei
astiaan pitäisi jäädä juurikaan happea.
Luonnollisesti tuote
on pystytty ennen astiointia ryssimään sen miljoonasti, mutta jos
oletetaan että kaikki muu on reilassa on viimeinen ja usein se
vaikkein steppi, pullotus/tölkitys.
Luonnolisesti voisi luulla, että jos
tuote on sama ja koneen säädöt samat, ei tässä olisi mitään
vaikeaa. Luulisi. Kyseessä on tuote, jossa on X-määrä
karbonaatiota, lämpötilassa X, joka menee laitteeseen, jossa
paineilma, hiilidioksidi, sähkömoottorit, paineessa oleva neste,
vaikuttavat toisiinsa. Se ei ole koskaan samanlaista, vaan säädöt
haetaan sormituntumalla astioidessa. Hävikkiä syntyy, bisseä valuu
viemäriin kymmeniä litroja. Astiointi on taitoa, tekniikkaa,
ennakointia, teknistä taidetta. Vähän kuin ajaisi kilpaa, kaikki
on herkkyyttä ja oikea-aikaista aavistusta. Huonoilla vehkeillä se
on kamppailua ja toisessa ääripäässä huippuunsa viritetyt isojen
panimoiden linjastot.
Oikeastaan tämä olisi äärettömän
hieno testi tehdä jollakin luokkaa Koffin tuotteella, mutta koska
pullot ja tölkit eivät nykyään juurikaan kohtaa toisiaan lienee
tämä kuvitelmaa.
Mikä sitten on oikeasti paras astia ja
paras tapa?
Tämä on helppo kysymys, se on kegi ja
sellaisen ravintolan hana, jossa ne helkkarin piiput pestään itse
ja usein. Sellainen jossa kierto on riittävää, sillä jopa sillä
Karjalalla on järjettömän suuri ero kun otetaan mesta, jossa joku
Hartsulta käy ehkä kerran kuussa pesemässä linjat ja tavara
seisoo linjassa viikkoja. (hyi, s..na). Tällaisissa paikoissa pullo,
tai purkki on varmasti parempi, vaikka puistossa nautittuna. Puhuvat
vastuullisista ravintoloista ja niissä valvotuissa oloissa
nauttimisesta, mutta jos nämä ovat vaihtoehdot, jään mieluummin
puiston penkille nauttimaan A:ta.
Tuore avattu kegi ja puhtaat
hanat. Silloin sen pitäisi olla yhtä hyvää, kuin suoraan panimon
tankista. Tai oikeastaan useimmiten parempaa. Meinaan tankista
suoraan laskiessa tavara on useimmiten flatimpaa mitä lopullinen
tuote johtuen tankkien näyteventtiileistä (ellei ole hyvät venat).
"Lyhyesti, älkää tulko panimoon
duuniin mikäli oikeasti haluatte nauttia oluestanne tietämättä
siitä mitään."
Se on vaatinut järjettömän määrän
työtä, kirjaimellisesti verta, hikeä ja kiroilua. Putkissa
poltettuja ruumiin osia, lipeällä ja peretikalla syövytettyjä
käsiä, jalkoja, kasvoja.
Kummarreltu oudoissa asennoissa,
nosteltu satoja kiloja mallasta, lapioitu tonneja ja kaikki pakattu
käsin. Nosteltu useita tonneja lavalle, eikä niitä nosteta
oikeaoppisesti, vaan paskottu selät, nivelet ja muut. Syöty
särkylääkkeitä, jonotettu fyssarille ja toivottu että aamulla ei
koskisi niin paljoa.
Ei tarvisi ajatella pullosta juodessa,
kuinka moni käsi ja hanska siihenkin on koskenut.
Yksitoikkoista,
monotonista raatamista, että sinä voisit nauttia ihan hiton hyvää
ja fressiä bisseä, jonka markkinointi on liki laitonta ja jonka
verotus viimeistään ajaa yrittäjät raivon partaalle miettiessä
saako lauantaina metwurstia voikkarin päälle, vai vedetäänkö
tänäänkin vyötä kireämmälle katsellen päivän postipateja ja
viinaa kotiovelle.

Se on kuin kasvattaisi lapsia,
joistakin tulee kivoja, joistain ei. Toiset ympäristön,
laiterikkojen, liian pitkiksi venyneiden päivien jolloin suoneen
tykitetty Gevalia ei auta jaksamaan, kun rahtikuskit ovat myöhässä,
tai eivät tule ollenkaan ja täyttökone viskoo korkit mieluummin
lattialle kuin pulloon, eivät ole timanttia mutta ihan ryypättävää.
Silloin kun se lapsi päättää käydä vähän lisää astiassa oltuaan kiltisti tankissa. Kun siivilä on tukossa ja NEIPA tankin
pesu roiskii humalasakkaa pitkin ainoita kuivia vaatteita. Ja kun Untappd
väki juo hanasta viidellä pillillä vihaten jokaista katkeraa
kyyneltä, me hymyilemme silti, koska kaikesta huolimatta rakastamme
sitä mitä me teemme, emmekä hitto vie tiedä mitään parempaa.
Näyttäkää minulle tavis pienpanimoduunari, niin minä näytän
pihan ilman voikukkia, tai rehellisen poliitikon.
Siksi me,
kilpailijat, pidämme yhtä ja hengaamme mielellämme keskenämme
koska me tiedämme mitä se stobe vaatii, oli se sitten pullossa, tai
tölkissä.