Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


perjantai 11. helmikuuta 2011

Olutarvioissa: Orval - Almost like search of the holy grail
Oluen Speksit:

Mikä: Orval, Legendaarinen Belgialaisen Orvalin Trappistiluostarin olut.
Mistä:  Systembolaget (myös Alkot ja olutravintolat)
Hinta: n.2,57€/0,33l (Alkossa 4,28€)
Lukuja: Alkoholipitoisuus 6,2%, katkero 26ebu ja väri 31,5ebc
Nippelitietoa: Luostari perustettu 1132, oluen valmistus aloitettu nykyisessä panimossa 1931. Orval oli ensimmäisiä, jollei ensimmäinen belgialaispanimo joka käytti mm. kuivahumalointia ja infuusiomäskäystä oluen valmistuksessa.


Orval.. Yksi kaikkien aikojen legendaarisimpia oluita lasissa tänään. Olut on pantu Orvalin trappistipanimossa.
"Trappist on suojattu nimi, jota voidaan käyttää vain benediktiiniläisten trappistiluostareiden munkkien valvonnassa tehdystä luostarioluesta. Lisäksi vaatimuksena on, että olut pannaan luostarin tiloissa, ja että panimon tuotto käytetään luostarin ylläpitoon ja sosiaalityöhön. Nimeen oikeutettuja luostareita on seitsemän ja yhtä lukuun ottamatta ne sijaitsevat Belgiassa."
Kuivahkon humalainen ja hapan olemus tekevät Orvalista muista trappistioluista poikkeavan. Makuun vaikuttavat paitsi yllä mainittu kuivahumalointi, kuin kolmeen otteeseen lisätty hiivakin. Ja jottei tämä olisi vielä tässä on hiivakannoista keskimmäinen Brettanomyces - "villihiiva"kantaa. Orval jakaa ihmiset kahtia, kuin homejuusto. Kyseessä ei ole aloittelijoiden olut vaan jokseenkin melko haastava tapaus.

Orvalia lasiin kaataessa ensimmäisenä huomio keskittyy huikeaan vaahtoon, joka on todella ilmava ja pitkäikäinen. Vaahto itseasiassa ei häviä puoleen tuntiin mihinkään ja herättää poikkitieteellisen kysymyksen; Kauanko se kestäisi jos tuopin, tai pikarin jättäisi pöydälle. Tällaiseen en kuitenkaan tänään ryhdy, sen verran herkkua luvassa.
Väriltään Orval on punertavan oranssi, hieman samea.
Tuoksultaan olut happamahkon imelä. Omenaisen mausteinen ja todella raikas. Itseasiassa Hedelmäisyyttä riittää kuin citymarketin hedelmätiskillä kesäaikaan.
Maussa on lambicmaista happamuutta, mausteita ja reipasta hieman suuta kuivaavaa humalointia, sekä pientä hiivaisuutta. Jälkimaussa hieman sitrusta ja ruohoa, pieni aavistus mallasta. Todella monimuotoinen maultaan mikä on puhdasta plussaa meikäläisen kirjoissa.
Suutuntuma on jotakin keskitäyteläisen ja täyteläisen välissä, jälkimaku on pitkä ja kuiva. Hiilihapotus on maltillinen ja pienikuplainen.
Tämän korkkaaminen on suorastaan harras tapahtuma, sillä Orval jaksaa miellyttää aina. Erinomaisen monimuotoinen olut, joka kelpaa hiljakseen nauttimiseen yön pikkutunneilla tapahtuvaan filosofointiin. Probably one of the best beers in the world
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 9, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 9, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 17-> Yhteensä: 43/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti