Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


maanantai 21. helmikuuta 2011

Olutarvioissa: Lapin Kulta Tuisku

Oluen Speksit:

Mikä: Hartwall Lapin Kulta Tuisku, Aromatisoitu ale.
Mistä:  K-market (maitokaupat+Alkot)
Hinta: 3,98€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus 4,7%, katkero 25ebu ja väri 20ebc
Nippelitietoa: Hartwallin ensimmäinen pintahiiva olut pariinkymmeneen vuoteen. Tehty yhteistyössä Teerenpelin kanssa. Olut on maustettu siankärsämöllä, jota käytettiin yleisemmin ennen humalan valtakautta oluen maustamisessa.





Kun ensimmäistä kertaa kuulin Hartwallin tekevän pintahiivaoluen, en oikein tiennyt mitä odottaa. Tavallista lapparia uudella esanssilla ja toisella hiivalla? Mukaan astui Lahtelainen Panimoravintola Teerenpeli, sillä Hartwalilla ei tietääkseni ole mahdollista tehdä näin pientä keittoa. Annetaanpa myyntimiesten kertoa ensin oluesta ennen kuin maistelen sitä itse:
"Lapin Kulta Tuisku on luonnon parhaista raaka-aineista pintahiivalla valmistettu luomuolut. Oluen täyteläinen ja vivahteikas maku syntyy käytetyistä luomumaltaista, pintahiivakäymisestä, runsaasta humaloinnista ja luomuyrtti siankärsämöstä. Väriltään olut on kauniin vaaleanruskea ja valoa taittavan samea.
Lapin Kulta Tuisku -olutta on valmistettu numeroitu 85 000 pullon erikoiserä, tuote on myynnissä vain rajoitetun ajan
"
Luomulla ratsastetaan ja kalastellaan täyteläisyydellä ja reilulla humaloinnilla. Kiinnostus kyllä syttyy, vaikkakin harva tämän vahvuinen olut on edes keskitäyteläinen. Toisaalta muistiin tulee jo kuopattu Koffin Surfer, sekä tuoreempi Extra Brew, joiden piti olla reilusti humaloituja.. No mennäänpä asiaan..

Pullo suhahtaa komeasti auki, patenttikorkkipulloihin on kotipanijalla aina lämmin suhde, eli hyötykäyttöä riittää. Lasissa olut on sameahkon vaalean ruskeaa. Vaahto on valkoista ja yllättävän kestävää. Hienoa.
Nuuhkaisu lasiin-> No niin.. Tuoksu on hieman viljaisa ja hennon yrttinen, sekä valitettavasti huomaan hieman keitettyä vihannesta ja maissia.. Vielä ei ainakaan huomaa sitä "runsasta humalointia", josko se onkin vain runsasta katkeruutta?
Maultaan Tuisku on hieman makean maltainen, hentoa yrttisyyttä ja leipäisyyttä. Taustalla hieman karamellia. Jälkimaussa valitettavasti maissia ja tärkkelysmäisyyttä. Maku on yllättävän neutraali ja tylsä.
Suutuntuma oluessa on kohtuullisen vetinen, helposti juotava. Hiilihappoisuus on miellyttävän pieni kuplaista ja matalahkoa. Eli se siitä täyteläisyydestä.
Mennäänpä loppu arviointiin. Lapin Kulta Tuisku ei lunasta millään tasolla helppoheikkien myyntipuheita. Tuote on yksinkertaisesti tylsä jokaisella osa-alueella. Tuoksu ja maku eivät yllä paljoa normituotteita paremmalle tasolle. Jos tarkoitus oli tehdä "riisuttu" ale, joka ei maistu juuri miltään miksi mainostaa tuotetta tällaisilla termeillä?
Hinnan ja laadun suhde jää hirveäksi, vaikka kuinka haluaisin katsoa tätä sinivalkoisten lasien takaa, saa tällä hinnalla niin maitokaupasta, kuin Alkostakin selvästi parempia tuotteita. Kertaostos puolelle tämä jää. Toivon kuitenkin että Hartwall ottaisi opikseen ja tekisi oikeasti hyvän makuisen pintahiivaoluen, vaikka sitten Teerenpelin kanssa.
Taidan jättää panimomestareille haasteen: Tehkää Hartwalille oikea lippulaiva olut, näyttäkää mainostoimisto ihmisille ovea ja osoittakaa kykynne luoda jotain suurta. Olkoon nimi sitten vaikka Paiste, tai Ruska.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 4, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 4, Suutuntuma(1-5): 2, Yleisvaikutelma(1-20): 10-> Yhteensä: 23/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti