Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


tiistai 8. helmikuuta 2011

Olutarvioissa: Belhaven Twisted Thistle IPA


Oluen Speksit:

Mikä:  Belhaven Twisted Thistle IPA, Skotlantilainen jenkki/britti IPA crossover.
Mistä:  Systembolaget (myös olutravintoloista).
Hinta: n.1,77/0,355l
Lukuja: Alkoholipitoisuus 5,3%, katkero 34ebu, väri 114,3ebc
Nippelitietoa: Belhaven on skotlantilainen panimo (perustettu 1719). Panimon tuotteista mm. Midnight Sun, sekä Wee Heavy ovat/ovat olleet myös Alkon hyllyllä. Panimo myös panee ja pullottaa Innis&Gunn Oak Aged:ia.


Belhaven Twisted Thistle IPA on periaatteessa siitä erikoinen olut, että perinteisesti Skotlannissa ei ole ollut tapana humaloida oluita näinkään agressiivisesti, sillä alkujaan humala ei kasvanut luonnonvaraisesti ylämaalla. Joten tavanomaisesti skottioluet ovat olleet enemmänkin maltaisen makeita, mutta nykyään kun humalaa on helpommin saatavilla on sieltäkin alkanut näitä "humalapommeja" tippumaan, Brewdog ehkä tunnetuimpana. No tässä käytetyt lajikkeet ovat näemmä brittiläinen Challenger, sekä amerikkalainen Cascade, joten eräänlainen fuusio kyseessä. Tämäkin pullo on systeemistä kannettua erää. Hintakin on mielestäni kohtuulliset alle 2€/pullo. Aika korkata.






Lasiin kaataessa nenään tulvii toffeisia sävyjä, joka on pienoinen yllätys IPA:lta. Lasissa olut on tumman kullankeltaista/ vaaleaa kuparia. Vaahto on valitettavan niukka ja hajoaa pian lasin reunoille.
Tuoksussa on aluksi toffeisen hedelmäisiä sävyjä tuoden mieleen panimon muut tuotteet. Pian kuitenkin nenä aistii tuttua sitrushedelmää, sekä hieman pistävän mausteista aromia. Tuoksu päättyy kevyeen ruohoisuuteen.
Maussa humaloinnin huomaa selvemmin. Rapeaa sitrusmaisuutta, hieman pihkaista mäntyä ja mausteisuutta. Taustalla hedelmää ja makeaa toffeeta. Maku on miellyttävästi tasapainossa tyyliin nähden, itse koen että IPA:ssa pitää mallaskin maistua edes aavistuksen. Jälkimaussa hieman kuivaa ruohoa ja kukkaisuutta.
Suutuntuma on yllättävän rapeasta humaloinnista johtuen kohtuullisen täyteläinen, hiilihapotus on sopiva pitäen tuotteen juotavuuden kohtuullisena. Maku jää suuhun hetkeksi.
Belhaven Twisted Thistle IPA on kyllä miellyttävä ja tasapainoinen olut. Cascaden ja Challengerin yhdistäminen toimii yllättävän hyvin oluessa. Ainoastaan läpinäkyvästä lasipullosta panimolle miinus, pitempiaikainen säilyvyys saattaa olla kysymysmerkki.  Vahvemmalla rungolla ja reippaamalla humaloinnilla kyseessä olisi pahuksen hyvä tuotos, nyt maku&tuoksu jäävät hieman "keskirunsaaksi". Suosittelen kokeilemaan jos sattuu eteen.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 14-> Yhteensä: 35/50 

2 kommenttia:

  1. Mistä päättelit että innis & gunn on belhaven panimon tuote?

    VastaaPoista
  2. Hyvä huomio, piti ihan tsekata. Wikipedian perusteella, Belhaven panee ja pullottaa Oak Agedin. Ok, on nippelitiedossa vähän hämäävästi, myönnetään.

    VastaaPoista