Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


sunnuntai 6. helmikuuta 2011

Olutarvioissa: Newcastle Brown Ale


Oluen Speksit:

Mikä:  Newcastle Brown Ale, tyyliltään "Northern English Brown Ale"
Mistä:  Viking Line tax-free myymälä, saatavilla lähes jokaisesta marketista.
Hinta: n. 0,8€/0,33l (tarjous)
Lukuja: Alkoholipitoisuus 4,5%, katkero 17ebu, väri 50ebc
Nippelitietoa: Newcastle kuuluu nykyään Heinekenille, kuten Hartwall suomessa. Itse Brown Alea ei valmisteta nykyään edes Newcastlessa, sillä valmistus on siirtynyt Tadcasteriin John Smithsin panimoon. Huhut kertovat, että tämä v. 1927 valmistettu olut olisi vielä 80-luvulla jopa maistunutkin joltain, mene ja tiedä.


Pisti laivan Tax-Freessä silmään tarjouss jossa oli lava Heinekeniä ja Newcastlea yhteishintaan 29,90€, joten tälle "lavalle" jäi hinnaksi 15€, Heinekenit sain myytyä pois. Newcastle Brown Ale on tuttu olutharrastukseni alkuvuosilta ja veikkaan, että monen harrastus/kiinnostus on lähtenyt tästä, Guinnessista tai tummasta Kozelista. No tätä nykyähän tällekin kävi kuten Karhulle, eli tuotanto siirtyi toiseen kaupunkiin. Omat tölkkini ovat näemmä vielä Dunstonin panimolla pantua erää.
Ulkoiselta habitukseltaan olut on tumman mahonginruskeaa ja hieman punertavaa olutta. Vaahto on niukahko ja nopeasti häviävä.
Tuoksussa on hieman siirappista makeutta, aavistus maltaisuutta ja pähkinää. Raaka-aineita vilkaistessani huomaan ikäväkseni, että tässäkin "bulkkioluessa" on käytetty mm. maissia, glukoosisiirappia ja väriainetta.
Maultaan olut on hennon karamellisen makea, aavistus tärkkelysmäisyyttä (maissi, tai jokin muu?). Taustalla hento aavistus hedelmäisyyttä, niukasti katkeroa ja loppua kohden kuivahko, joka kuuluu tyyliin. Jälkimaussa hentoa yrttistä katkeroa ja siirappia.
Suutuntumaltaan Newcastle on melko kevyt, vetinen ja hiilihappoinen, todella helposti juotava olut.
Newcastle Brown ale on selvästi massamarkkinoille suunnattu melko harmiton olut, joka käy joko todellisen aloittelijan sisäänheitto olueksi tai saunaolueksi. En ymmärrä tämän tuotteen normaalia hintaa Suomessa (n. 2-3€ pullo/tölkki), sillä loppujen lopuksi kyseessä on pintahiivaoluiden Lapin Kulta.

 Loppuheittona; mittasin samalla oman Brown Aleni ominaispainoa ja otin mittalasiin pienen näytteen. No pakkohan sitäkin oli maistaa tässä vaiheessa. Oma lisäaineeton täysmallas eräni pesee jo ilman hiilihappoja tämän tuotteen.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 5, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 5, Suutuntuma(1-5): 2, Yleisvaikutelma(1-20): 11-> Yhteensä: 26/50 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti