Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


sunnuntai 13. helmikuuta 2011

Olutarvioissa: Oppigårds Single hop ale


Oluen Speksit:

Mikä: Oppigårds Single hop ale, Pienen ruotsalaispanimon Golden Ale, jossa käytetty vain yhtä humalalajiketta.
Mistä:  Systembolaget
Hinta: n.1,75€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus 4,8%, katkero 25ebu ja väri 8ebc
Nippelitietoa: Golden ale oli alunperin briteissä perinteisten panimoiden vastine vaalealle lagerille. Tuotteella pyritiin ja pyritään ohjaamaan kuluttajia pintahiivaoluiden maailmaan. Oppigårds puolestaan on Hedemorasta (Ruotsi)kotoisin. Tämäkin panimo lähti liikkeelle kotioluen panemisesta ja valmistaa nykyisin 240.000 litraa olutta vuodessa.

Ruåttinmaan tuliaisten testailu jatkuu. Täytyy kyllä myöntää, että länsinaapurin pienpanimo "skene" on hivenen meitä edellä, ainakin vielä. Oppigårds on tuttu panimo ainakin niille jotka ovat Alkossa joskus pitäneet silmiään auki muuallakin kuin pohtiessa ostaakko Leijonaa vai Suomiviinaa, tai etsiessä myyjän avustuksella "sitä ihan hyvänmakuista punaviini pulloa, oliko siinä joku eläin etiketissä.. Juu oli se tuo El temppu, tai Le tiemppo". Panimolta on viimevuosina täällä nähty ainakin: Summer Ale, Indian Tribute, Golden Ale, Easter Ale ja Starkporter  .
Single Hop puolestaan on ihan kiintoisa konsepti. Siinä panimo tekee oluen, jossa se käyttää vain yhtä humalalajiketta niin katkeroon, kuin aromiinkin. Tässä oluessa on näemmä 80% pale ale mallasta ja 20% vehnämallasta. Humalana miellyttävä Styrian Goldings, jota ajattelin itse käyttää tulevan Saisonin humalointiin, eli tuote kiinnostaa siinäkin mielessä. Eli Arvioon.

Ulkoisesti kyseessä on tyypilliseen Golden Alen tapaan kullankeltainen olut. Vaahto on niukahko, joka kestää hetken ja hajoaa sitten.
Tuoksussa on hieman makeahkoa hedelmäisyyttä, hieman sitrusta ja heinää. Taustalla olen huomaavinani aavistuksen kuivaa mäntyä. Tuoksu on kyllä miellyttävän raikas, oikeastaan parempi kuin luulin, yleensä Golden alet jäävät hieman tylsiksi lagerjuojien kalasteluyrityksissään.
Maultaan Oppigårds on kohtalaisen sitruksinen, hieman yrttistä humalaa ja kevyesti maltaisuutta. Hedelmäinen ja hennon ruohoinen olemus täydentävät olutta. Jälkimaku on hieman puumaisen katkera, supistaa hivenen suuta.
Suutuntuma on keskitäyteläinen, hiilihappoisuus on kohtuullinen tyyliin nähden. Sinänsä helposti juotava, 25ebua tuovat oikeastaan yllättävän paljon humalaa tähän, tosin mallasrunko on melko kevyt.
No Oppigårdsin Single Hop suoriutuu Golden Ale:si kelvollisesti tehtävästään. Styrian Goldings vaikuttaisi olevan juuri passeli humala tulevaan Saisoniin (Saaz voisi toimia kaverina, tai sitten ei). Loppujen lopuksi mainio olut, jonka osa-alueet ovat kunnossa. Tyyli ei kuulu omiin suosikkeihini, mutta voin lähes varauksetta suositella kaikille mäyräkoira/salkku ihmisille tätä, tai jotakin muuta Golden Alea kokeiltavaksi, siitä sitten pikkuhiljaa Bitteriin ja niin edelleen..
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 14-> Yhteensä: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti