Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


tiistai 30. syyskuuta 2014

Olutarvioissa: Peak Organic Hop Blanc

Oluen speksit:
Mikä: Peak Organic Hop Blanc, India Pale Ale, USA
Mistä:Alko
Hinta: 4,1€/0,355l (11,55€/l)
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 6,4%, katkero: 66 ebu ja väri: 7ebc.
Nippelitietoa: Oikeastaan tämä olut on paitsi luomua, myös pelkästään vehnämaltaalla pantu "Wheat IPA". Humalina Centennial, Simcoe ja Citra. Olut on pantu Shipyardin panimolla ja samasta paikasta tulevat myös maitokauppojen "Belfast Bay oluet".


Iltaa.
Alkoon on saapunut vaihteeksi hieman kiintoisampi tuotos myyntiin. Peak Organic Hop Blanc. Paitsi, että kyseessä on ensimmäinen virallinen GMO-vapaa olut, mutta myös hieman erilaisempi olut. Ensinnäkin se on mitä ilmeisemmin pantu pelkästään vehnämaltaalla. Ja mikäkö tässä on erilaista? No vehnällä, kuten esim. myös rukiilla on mäskätessä ikävä tapa muuttua liisterinomaiseksi paksuksi nesteeksi, sillä vilja sisältää paljon proteiinia ja gluteenia. Tämä taas tekee mäskäyksen jälkeen siivilöinnistä ("vierteen ja maltaan erottelu") vähintäänkin vaikeaa. Ja juuri tästä syystä vaikkapa niissä jumalaisen mainioissa weisseissä on yleensä n. puolet, tai kolmannes ohramallasta mukana. Edit. Pullossa olevan tarran mukaan tämäkin sisältää ohramaltaita, josta Alkon sivu taas ei puhu mitään.. Totuus..Missä olet?
 Toisekseen kyseessä on melko modernihko IPA tulkinta, joka kulkee yleensä "Wheat IPA" nimellä. Tässä siis suurin osa perusmaltaasta on vehnää ja en ole kovin montaa tyylin olutta juonut, joten totta kai tämä luomuolut kiinnostaa. Kolmannekseen, haluan verrata tätä omaan Vehnä IPA:ani. Raaka-aineet ovat jokseenkin samanlaiset. Myös omassani oli Centennialia ja Citraa, tosin se oli kuivahumaloitu Mosaicilla.

Asiaan. Pullo pois kylmästä, korkki auki ja "kaljaa koneeseen".


Ulkonäöltään kyseinen Hop Blanc on varsin sievä blondi. Kullankeltainen ja vähäisesti samea, kuin...nuori blondi sunnuntaiaamuna. Puujalat.. Got to love them, like blondes. Vaahtoaa kohtalaisesti, vaikkei mikään Duvel olekkaan.
Tuoksussa on jännästi paljon yhtäläisyyksiä omaan tuotookseeni. Trooppista hedelmää, vähän ananasta ja mielestäni korianterista mausteisuutta, vähän pippuriakin. Etäisesti samanlaista fiilistä, kuin vanhassa belgi-ipassani. Omasta mielestäni vähempi annos mausteisuutta tekisi tälle terää, vaikka tuokin nyt monipuolisuutta. Sitrusta ainakin riittää.
Maussa pehmeää vehnäistä maltaisuutta yhdistyy lähes pippurisen inkivääriseen purentaan. Korianteria, hedelmäisyyttä ja sitrusta. Sauvignon Blanc fiilistä riittää.  Loppua kohden kuivempi, aavistuksen happamahko, mutta katkerot eivät puraise enää lopussa.
Suutuntumaltaan kohtalaisen täyteläinen ja hieman pistävä. Juotavuus on varsin hyvää ja alkoholi on täysin piilossa.
Peak lataa nyt varsin monipuolisen IPA:n. Belgifiilikseltä en voi välttyä yllättävän reippaan pippuri/korianteri akselin vuoksi. Se taas tykkääkö juuri siitä on jokaisen itsensä päätettävä. Imho omaan makuuni nauttisin enempi humalan tuomasta hedelmäisyydestä, mutta, mutta..Pakko maistaa lisää.. Oluena virkistävä poikkeus Alkon valikoimaan. Kenties aasialaisen ruuan kaverina voisi olla varsin mukava paritus, sikäli mikäli haluaa korostaa ruuan tuomaa mausteisuutta. joten ei muuta kuin "piikille" jos vielä jäänyt välistä.
Pisteet: Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 14-> Yhteensä: 36/50p.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti