Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


maanantai 15. syyskuuta 2014

Sokkotestissä: Maitokaupan Pale Alet
Nyt kun humalabuumi yltää Suomeen asti sellaisella voimalla, että jokaiselta panimolta tulee ulos Apaa, Sessio IPA:a ja muita vastaavia. Mietimme mikä olisi näistä paras? Sehän selviää tietysti maistelemalla.
Mennä lauantaina kokosinkin ryhmän tovereitani suureen sokkomaisteluun. Vastakkain aseteltiin peräti 19 näytettä maitokauppavahvuisia pale-aleja. Joukkoon mahtui myös yksi kahdesti tarjottu näyte, yksi jokerina toiminut reilu 5% kotiolut, yksi Golden Ale ja yksi lähes alkoholiton tuote. 
 Testi suoritettiin sokkomaisteluna, mutta maistellut oluet olivat kaikkien tiedossa vain etukäteen nimeltä. Pois-lukien yllätyssektoriksi tarjoilijan valitsemana kotiolut ja yksi olut kahdesti. Testissä allekirjoittaneen avopuoliso hoiti oluen tarjoilun ja sekoitti pakkaa valitsemalla yhden näytteen kahdesti ja tarjoili muuten oluet sattumanvaraisesti. Kaikkia haluamiani oluita ei valitettavasti löytynyt, vaikka metsästimme kaksi S-markettia, yhden K-Supermarketin, Prisman ja Citymarketin. Päädyimme jättämään ulos enempi brittityyliset Epa, Eipa ja Bitterit. Näitäkin voisi joskus tyypata urakalla. Pääasiallisesti halusimme nähdä miten kotimaassa nämä osataan ja laittaa näille ulkolaisia vastaan.

Raadissa istuivat makupaleteiltaan: ”Tummaa&Makeaa”, ”Kaikki käy, kuhan on selkeät, ei liian överit maut”, ”Humalaa, lisää humalaa”. Raati koostui pääasiassa satunnaismaistelijoista ja yhdestä aktiivista.
Testatut oluet tarjottiin n. 1,5dl näytteinä, lämpötilan ollessa n. +12c. Sekä Reilusti suunputsaustavaraa ja tarjoilija.
Testi oli varsin yllättävä tuloksiltaan ja jätti paljon pohdittavaa..
Maistellut oluet olivat:

Suomenlinnan Kaiku
Nokian 66 Apa
Beer Hunter's Mufloni IPA
Stadin American Pale Ale
Stadin World Pale Ale
Founder's All Day IPA
BrewDog Punk Pale Ale
Saimaan Marsalkka Golden Ale
Laitilan Kievari Ameriikan Ale
Brooklyn American Ale
Oakham Citra
Mallaskosken Kuohu Valioluokka Pale Ale
BrewDog Dead Pony Club
Pyynikin Käsityöläispanimon Kauppa IPA
Fuller's Wild River
RedHook Audible Ale
BrewDog NannyState
(Koti Apa)

Oluet matkalla jääkaappiin
Oluet pisteytettiin Olutoppaasta tuttuun tapaan: Tuoksu 1-10p, Ulkonäkö 1-5p, Maku 1-10p, Suuuntuma 1-5p, Yleisvaikutelma 1-20p, Yhteispisteet: 5-50p.

Tässä parhaat fiilistely kommentit testatuista oluista, varsinainen järjestys paljastetaan myöhemmin:

Näyte 1: ”Liian humalainen. Tasapainoton maku. Vähän vetinen. Varmaan kotimainen, on nimittäin tujakka kurkkutuntuma. Olutmaailman väkisin makaaja. Joo, tulee vähän raiskattu olo”

Näyte 2: ”Kumisaapastehtaalta päivää. Vetisen näköinen. Pistävä, kuin ampiainen suussa. Jos Olvi tekis Pale-Alen se olis tässä. Onko kotimaista? En halua juoda loppuun, kuin lääkettä ottaisi.”

Näyte 3: ” Pihkaiset katkerot. Raiskaajaoluen vastakohta; lämmittelee ensin ja nielaistessa SE tulvahtaa kurkkuun. Aika laimea, mäntysuopaa.”

Näyte 4: ” Aika lempee. Toffeeta ja voita. Saunan jälkeen vois vetää. Tasapainoa edellisten pettymysten jälkeen palauttaa uskoa.”

Näyte 5: ”Suussa sulavaa sitruunaa. Tähän meneessä parhaita. Viettäisin parin tuopposen ajan aikaa tämän kanssa”.
Homma rullasi nätisti

Näyte 6: ”Rusinainen tuoksu. Simaa, maltainen. Sellainen multa, josta kasvaa mansikoita. Tykkäsin itse tästä. Hyvä vaahto.”

Näyte 7: ”Kissanpissaa. Festarin bajamaja. Millä festarilla on näin hyväntuoksuinen bajamaja? Bueno ulkonäkö. Vieno jälkimaku. Toistaiseksi paras.”

Näyte 8: ”Hyvä vaahto, laihan näköistä. Viipyilevä humala, makupiikki. Jää kitalakeen kivasti. Hiivainen tuoksu. Onko pieni peruna maussa. Periaatteessa hyvä.”

Näyte 9: ”Kaunis meripihka. Ei oo äkkijyrkkä. Tasainen show. Ei oo väkisin makaaja tämäkään. Ruisleipämäinen, mutten tykkää siitä. Vetinen. Redneck kylän tyttö: Haisee pahalle, mutta on kivan näköinen”.

Näyte 10: ”Lievästi puutarhamainen. Hiipuva maku jää kurkkuun kiinni. Ulkonäkö ei oo niin jämpti. Kiva tuoksu, onko tässä hedelmiä? Pihkaisen katkera, muttei liikaa”

Näyte 11: ”Käynyttä hedelmää. Siiderimäinen tuoksu. Kaksinaama jakaa mielipiteen. Aika veikee. Jos siideri olisi tällaista joisin siideriä. Vähän liimainen.”

Näyte 12: ”Tääki haisee siiderille, wtf. Hedelmiä, kynsilakanpoistoainetta. Menee ihan tyttöilyks ny. Ruokakaupan He-Vi osaston hajuinen. Mitäänsanomaton.”

Näyte 13: ”Vieno tuoksu, vihannesta. Olematon maku. Hiilihappoinen. Vähän vaisu. Käy ovella, muttei tule sisään. Postimies siis?”

Näyte 14: ”Maltaista. Tuoksuu papiljoteille. Ei makeahko, mää tykkään. Tomin olut, teinitytön huulipunaa”.

Näyte 15: Sukulaismies, joka ei halua lähteä. Mun mielestä ei haise hyvälle. Tuoksuu darralle, ei houkuta. Vähän alkoholia jää suuhun.”

Näyte 16: ”Näyttää kivalta, tunkkaisuutta. Makeahko keskimaku. Porkkanaa ja lanttua. Miten helvetissä oluessa on tällaisia erilaisia efektejä?”

Näyte 17: ”Hedelmänhaju? Ehkä. Lievästi hiivamainen. Vähän sameeta, paras tuoksu. Katkeruus jälkijunassa. Viimeinen taistelija, joka kiipeää kurkkua pitkin. Humala puraisee. Vähän kuin minä naisten kanssa.”

Näyte 18: ”Etelänhetelmät. Katkera olut, kuin minä yhden sydämen särkymisen jälkeen. Huono suutuntuma. Liian katkeraa, muttei kuitenkaan paskaa olutta.”

Näyte: 19: ”.....Vetää kylmäksi. Sen yhden hieman erilaisen munkin humalainen kokeilu. Ei juuta, eikä jaata. Vähän rouhee. Maku aaltoilee jännästi.”

Lopullisissa tuloksissa laskimme kaikkien pisteistä keskiarvon.


Tiukkaa reittaamista

Näytteet olivat:

1 = Beer Hunter's Mufloni IPA
2 = Oakham Citra
3= Stadin American Pale Ale
4= Mallaskosken Kuohu Valioluokka Pale Ale
5= Kotiolut

6= Laitilan Kievari Ameriikan Ale
7= BrewDog Dead Pony Club
8= Stadin World Pale Ale
9= BrewDog Nanny State
10= BrewDog Punk Pale Ale

11= Saimaan Marsalkka Golden Ale
12= (Kievari uudelleen..)
13= Redhook Audible Ale
14= Brooklyn American Ale
15= Pyynikin Kauppa IPA

16= Nokian Keisari 66
17= Suomenlinnan Kaiku
18= Founders All Day IPA
19= Fuller's Wild River


Ja lopulliset sijoitukset, suluissa pistekeskiarvo:

Voittaja, jaetusti: BrewDog Dead Pony Club & Laitilan Kievari Ameriikan Ale. (32p)
Sija 2: Kotiolut (30,5p)
Sija 3: Brooklyn American Ale (29,3p)
Sija 4: Mallaskosken Kuohu Valioluokka Pale Ale (28,6p)
Sija 5: Suomenlinnan Kaiku (28,35p)

Sija 6: BrewDog Punk Pale Ale (28p)
Sija 7: Founders All Day IPA (26,7p)
Sija 8: Saimaan Marsalkka Golden Ale (26,2p)
Sija 9: Redhook Audible Ale (25p)
Sija 10: Beer Hunter's Mufloni IPA (24,5p)

Sija 11: BrewDog Nanny State (24,2p)
Sija 12: Fuller's Wild River (23,7p)
Sija 13: Nokian Keisari 66 (23,4p)
Sija 14: Stadin World Pale Ale (21p)
Sija 15: Stadin American Pale Ale (20,7p)
Sija 16: Pyynikin Kauppa IPA (19,4p)
Sija 17: Oakham Citra. (17,33p)

Oluet lähes lopullisessa järjestyksessään

Omien pisteideni valossa lista olisi ollut:

Suomenlinnan Kaiku, Dead Pony Club/Founders All Day, Punk Pale Ale, Mufloni IPA, World Pale Ale, Kuohu Valioluokka, Stadin Apa, Wild River, Ameriikan Ale, Keisari 66, Audible Ale, Nanny State, Golden Ale, Kauppa IPA, Citra. Kotiolutta en arvioinut maistaessani sen varsin tutuksi.

Sitten hieman ihmettelyä.. Ensimmäiseksi alatte varmasti ihmettelemään pistekeskiarvojen pienuutta. Tähän vaikutti toki muille testaajille hieman vieras pistesysteemi, vaikkakin heillä oli apunaan OlutOppaan sivuilta peräisin oleva taulukko ja pisteytysohjeet. Silti pisteitä tarkastellessa pisteet olivat pääasiassa johdonmukaisia ja maun mukaisia. Erot eivät olleet kovin suuria ja hajonta oli melko tasaista. Näitä ei kannata siis vertailla Oppaaseen, tai RateBeeriin. 
Itseäni ihmetytti Oakhamin Citran tippuminen ennakonsuosikkien paikalta viimeiseksi. Maistoin testin jälkeen vielä tätä ja totesin ettei maku ollut lähelläkään oluen edellistä makua, vaikka kyseessä olikin testin tuorein pullo (muiden osuessa tasaisesti pitkälle ensitalveen/kevääseen, oli tällä heinäkuulle päiväystä).

Kahdesti testattu Ameriikan Ale oli melkoinen killeri, tai piti olla. Hämmentävästi pisteissä ei tapahtunut kuin 1-2p eroa (esim. itse tiputin pisteen ulkonäöstä, koska vaahto ei ollut toisella kertaa aivan niin mainio).

Hämmentävästi, testaajille täysin vieras ja tuntematon kotipanimon Apa nousi testin toiseksi, mikä saattaa selittyä tukevamman mallaspohjan tuomalla tasapainoisuudella.
Ylipäänsä testi oli loppua kohden melko rankka ja kahden viimeisen kohdalla joutui vähän puristamaan tuloksia ulos.
Loppuun voidaan oikeastaan todeta vanha viisaus oluen tilanne sidonnaisuudesta ja muiden random faktorien vaikutuksesta arviointiin. Täysin yhdenmukaista pisteytyskeinoa ei ole, joten onko arviointi siis turhaa ja epätieteellistä? Toki, mutta se riippuukin aivan katsantokannasta. Jos olemme insinöörimäistiedemiehiä, ei tässä ole mitään järkeä. Tuotteet poikkeavat eräkohtaisesti enempi vähempi, päälle juoman ikä ja säilytyspuitteet. Sekä esim. hanojen kunto, oma fiilis ja tunnelma.
Silti itselleni tämä on vain tapa merkitä ylös mitä olen juonut ja kuinka paljon silloin pidin oluesta. Arvioita voi muuttaa aina tilanteen mukaan, itse pidän ylhäällä aina ko. Oluen parhaita pisteitä, eli vaalin hetkeä jolloin tuote on ollut parhaimmillaan. Olut on hauska ja sosiaalinen asia ja se näkyi testaajien ilmeistä ja kommenteista.
Testi oli antoisa ja kiitokset ystävilleni koekaniinina toimimisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti