Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


perjantai 12. syyskuuta 2014

Olutarvioissa: Olvi Hiili


"Voihan Olvi" totesi olutharrastaja ruokakaupan juomahyllyjen välissä ja poimi tämän tuotteen koriinsa.
Kieltämättä hieman ristiriitainen fiilis syntyi lähinnä Olvin viime vuosien "uutuuksista". Etenkin, kun tämän tuotteen nimi tuo jokseenkin mieleen panimon Olvi Halko oluen. Kyseinen tuotehan on vain Olvi III:sta toisella etiketillä. Heräsikin kysymys: Onko Hiili samaa, kuin Olvin vanha Tumma, tai Sandels Dark?
Ei ainakaan speksien perusteella:
" Kantavierre 10,5 %
Väri 135 EBC
Katkero 15 EBU "

Voisin kuvitella kyseessä olevan makeahko ja ehkä jopa paahteinen tuotos?
Alle 2,5€ hintaan sopivan, siis mahdollisimman reilun, makuiselle tummalle lagerille voisi olla jopa kysyntää, saati maitokauppavahvuiselle porter/stout osastolle. Etenkin kun hyllyt ovat täynnä muodinmukaisia Pale-Aleja. Ups, puhuinko itseni pussiin? En, sillä jokaiselle oluelle on paikkansa. Rehellisesti en uskalla odottaa edessäni olevalta Olvilta muuta, kuin markkinaryhmän uusimman brändäyksen "pitkäikäisten" uutuuksien sekaan.
Silti salaa toivon tämän viimein toimivan, etenkin, koska Olvin Vehnäolut oli oikeasti hämmentävän onnistunut. Kenties tämä olisi rohkaissut panimoa laittamaan Halot kiukaaseen ja lyömään lisää Saunaoluen tuoksuista löylyä. Ehkä tämä tuote saa Olvin nostamaan kyseisen saunan Harkkojen päältä korkeammalle ja unohtamaan Wagnerin Reinot pukuhuoneen uumeniin? Tai sitten tätäkin tuotetta uusitaan, kuten 6.12 Tuntematonta Sotilasta ja muita sotasankareita Vaakunan kera. Nyt Hiiltä kehiin, ennen kuin Ruuti kuivuu kokonaan.

Ulkoiselta habitukseltaan syvän punaruskeaa, lähes mustaa olutta. Vaahtoaa herkästi, mutta vaahto ei kauaa kestä.
Tuoksusta irtoaa maltaisen makeaa siirappia, hieman vierteisyyttä ja hennosti lakritsaista paahteisuutta.  Miedohko, mutta tasapainoinen tuoksu ei kauheasti ihmeteltävää anna. Klassista toki.
Maussa makean limppuista maltaisuutta. Ruisleipää ja hieman sen tuomaa happamuuttakin. Paahde maistuu omassa suussani keveältä, mutta tyyliin sopivalta. Keveää, vähäisesti lakritsaista ja loppuakohden  jopa hieman kahvimaista. En tiedä johtuuko nimen tuomasta assosiaatiosta, mutta hieman liitulakumainen fiilis tästä jää suuhun.
Suutuntumaltaan keskitäyteläinen tumma lager on ehkä hieman ohuehko, mutta kerrankin hiilihapot ovat sopivia ja usein löytyvää marjaista metallisuutta ei ole mukana.
Olvi yllättää hennon positiivisesti. Tällä ei ehkä olutharrastajan maailmaa muuteta, eikä ole edes tyylinsä parhaita, mutta jollakin asteella tämä on ihan sympaattinen, rehellinen kotimainen tumma lager. Ei karkkiväriä, ei aspartaamia, mutta tärkkelystä olisi tarjolla (vaikkakaan en kuulu niihin, joille täysmaltaisuus on SE juttu). 2,39€ hintaan varsin sopiva, iisi arkitumma ruuan kanssa, tai ilman. Harmiton, mutta tavallaan tyylipuhdas ja vailla virhemakuja. Yksinkertaisesti, kenties panimon paras tumma lager maitokaupoissa ja pieksee kategoriassaan Hartwallin ja Sinebrychoffin selvästi. Hyvä Olvi, pikkuhiljaa parempaa ja parempaan.
Pisteet: Tuoksu(1-10): 5, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 6, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 13-> Yhteensä: 30/50p.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti