Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


lauantai 27. syyskuuta 2014

Olutarvioissa: "Jahtioluet": Jagtøl ja Bukke pral


On taas se vuodenaika, kun riistatorvi on soinnut. Tällöin Punanuttuiset ja punanenäiset vanhat herrat marssivat pitkin lepikoita tulittaen kaikkea mikä liikkuu.  Meidän kylällä muinoin tämä aika tarkoitti sitä hetkeä, että naapurin setä sai istua veneessään keskellä pientä järveä kymmenien muiden kanssa samalla kiroillen vuotuisia metsästysalueen rajoituksia. Aina valmiina tyhjentämään koko pumppuhaulikon makasiinin etelää lentävää sorsaa kohden. Liioittelenko, ehkä, ehkä en.

Sitten vuosia myöhemmin, jollakin valtion A-marketissa välähti ja nyt edessämme on ensimmäiset riista, tai
jahtioluet. Beer Here  Jagtøl ja Grauballe Bukke pral. Niin.. kuten näkyy tähänkin teemaan riittää, että painattaa edes jonkin sarvekkaan eläimen etikettiin. Lisää ihmetystä voisi herättää se, että kyseiset oluet ovat mitä ilmeisemmin vain Suomen markkinoille teetetty. Ja sitten elämän karut kävyt kertovat ainakin toisen olevan mitä ilmeisemmin vain etikettituote.. Sori reittaajat, ei pisteitä tänään?
Grauballe Bryghusilta löytyy nimittäin valikoimista Mørk Mosebryg, jonka speksit osuvat yksi yhteen tämän Bukke Pralin kanssa (5,6% alkoholia, scottish ale ja single hop First Gold).

Beer Heren Jagtøl on salapoliisityönä jo astetta haastavampi. Tällä mustalaispanimolla kun tuotteita riittää. Tämä on kuitenkin De Proefin panimolla pantu ja samoissa alkoholiprosenteissa menee ainakin Kihosk Pale Ale..hmmmm.. Kunnes joku avaa enemmän faktoja, voimme toistaiseksi pitää tätä uniikkina.

Noniin entäpä miltä nämä maistuvat? Sopivatko riistapöytään? Aloitetaan Grauballen suunnasta, sillä se saattaisi osua ainakin tyylinpuolesta lähemmäs kautta. Tyylinä siis Scottish Ale ja 0,5l lekalla hintaa rapeat 5,33€.

Bukke Pral on syvän ruskea olut hennolla vaahdolla.
Tuoksussa keskiasteisesti tummaa karamellisuutta, ruisleipää ja puuta. Hennosti marjaisuutta ja hyvin kevyttä paahteisuutta. Sinänsä puhdas ja tasapainoinen tuoksuprofiili, mutta vähän yksiulotteinen myös.
Maussa makeaa leipäisyyttä ja vähäisesti karamellia. Lämmetessään leipäisyys tukevoituu selvästi saaden vähän ruislimpun happamahkoja piirteitä mukaansa. Taustalla niukkaa paahteisuutta ja marjaisuutta. Jälkimaussa kevyesti yrttisyyttä ja kuivuutta.
Suutuntumaltaan Bukkepral on keskitäyteläinen varsin helpohkosti juotava olut. Sopivasti hiilihappoja ja alkoholi toki piilossa.
 Ruokaoluena tämä oli varsin toimiva, vaikkei riistaa ollutkaan tarjolla. Pihvin, perunan ja kermaisen kastikkeen kera ihan toimiva yhdistelmä, mutta hirvikauden alkaessa voisi olla ihan kiintoisa paritus. 
Muussa yhteydessä varsin harmiton, vähän tylsänpuoleinen, mutta puhdas ja tasapainoinen. Ei aiheuta suuria hekuman tunteita puolesta, muttei myöskään vastaan. Alkon tapaan tyyris laatuun nähden.
Pisteet: Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 14-> Yhteensä: 34/50p.

Beer Here taas on tyyliltään American Pale Ale ja hintana suolaiset 6,77€.


Jagtøl on ulkoisesti sameahkoa oranssinkultaista olutta reilulla ja kestävällä saippuakuplavaahdolla.
Tuoksussa esiin nousee heti reipas jenkkihumalainen pihkaisuus ja sitrushedelmäisyys. Alla on kevyesti karamellisuutta ja persikkaa. Apaksi, jopa ipamaisen voimakas tuoksu.
Maussa voimakkaasti sitrushedelmäistä humalaisuutta ja pihkaa. Lempeä keksisen karamellinen makeus tuo vähän tasapainoa ja pitää oluen rungon sopivana melkoisen humalakuorman alla. Kaiken greipin ja havujen takaa voi erottaa myös hieman trooppista hedelmää ennen lopun tiukkaa katkeron puraisua.
Suutuntumaltaan keskitäyteläisen ja kohtalaisentäyteläisen välimaastossa. Runko ei ole paksu ja hiilihapot pitävät juotavuuden kohtalaisena, mutta humalointi supistaa suuta melkoisesti.
Beer Here:ltä jälleen reippaasti humaloitua tavaraa. Hienoahan näitä on Alkossakin nähdä, vaikkei aivan tyylinsä terävintä kärkeä. Riistan kera en tätä kyllä parittaisi, mutta kenties perjantai-illan, tai sunnuntai päivän pizzan kyytipoikana varsin toimiva. Ja sitten on e hinta, lähes 7€ on yksinkertaisesti sellaista ryöstöä, että hyväsydämistä maantieroistoa ja vanhan liiton kassakaappivarastakin nolottaisi. Uuden ajan ahnaille yrityskuplien sikariportaille tämä taas on vain nappikauppaa.
Pisteet: Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 14-> Yhteensä: 36/50p.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti