Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


perjantai 23. toukokuuta 2014

On the Road: München


Tervehdys rakkaat lukijat.

Tuopin Ääressä toimitus otti tähdistä suunnan ja laskeutui lopulta Baijerin pääkaupunkiin Müncheniin. Epätoivoisena taoitteenaan nauttia jokunen litran tuoppi mehevän possunpihvin kera. Höysteenä hemaisevien dirndl mekkoisten tarjoilijoiden palvelemana.
Lopulta itse olutkyldyyri jäi taaksemme, viimeistään toisen litran kohdalla keskityimme vain nautiskeluun, puistokemistöintiin ja tipujen bongaamiseen.

Mitä Münchenissä sitten kannattaa tehdä? Eli missä baareissa käydä?

Tässä reissumme huuruisimmat kuppilat:

Augusiner Bierhalle and restaurant
Tästä se alkaa

Augustinerilla on kaupungissa useampi mesta, joista kiersimme pari. Tämä sijaitsee aivan keskustassa Marienplatzin läheisyydessä. Reipasta ja melko vikkelää palvelua, bisseä isoissa ja pienissäkin annoskoissa, sekä ruokaa tarjolla, kuten lähes kaikissa Saksan olutkuppiloissa.
Mestan ehdottomasti muistoisin ilta koettiin lauantaina, jolloin potkupallon Saksan cupissa lokaali joukkue pesi altavastaajana olleen Dortmundin. Jengi meni tästä, tietysti, täysin pähkinöiksi ja sehän sopi meille, vaikkakaan en itse fanita kumpaakaan tiimiä tarttui riehakkuus myös meihin. Tarun mukaan Münchenin rumpuryhmä hakkasi pitkälle sulkemisajan jälkeen tässä ravintolassa ja väki tanssi pöydillä. Aivan lyömätön fiilis.


Camba Bavaria Taphouse

Pienehkö baari lähellä Ostbahnhoffia. Reissun ehkä normaalein kuppila suomimittapuussa, eli tarjoilua lähinnä vain tiskiltä, ei piikkiä, vaan maksu joka kerta erikseen. Täältä sai janoinen kalastaja viimein saalikseen pale-alea, Imperial Stouttia ja vaikka mitä. Laajahko pullolistaus, Three Floydsia hanassa, ei paha. Propsit hyvästä ja hauskasta palvelusta.
Tap Housessa Zum Uerigen Dobbelstickeä

Ayinger Speis und Trank

Suoraan sen Hofbräuhausin lähellä, paikan löytää seuraamalla turistivanaa ja menemällä vastakkaiseen putiikkiin. Mukava ruokaravintola, jossa aivan lyömättömiä Ayingin tuotteita hanassa. Plussaa mukavasta tarjoilusta, mutta myös miinusta. Emme päässeet tänne pelkästään bisselle, vaan olisi pitänyt mennä naapurin irkkupubiin (Irkkupubi Saksassa hymyilytti, joten tyyppasimme senkin myöhemmin).

Schneider Weisses Brauhaus

Schneiderin ravintola löytyy melko läheltä Ayingin mestaa. Luonnollisesti hiton kovia vehniä tarjolla, harmi että Porter Weisse oli loppunut, mutta täysin tuore Meine Grünes oli mahtava. Hyvää ruokaa, arvatenkin ja varsin vikkelää palvelua jopa ruuhkassa.

Hofbräuhaus

Olihan se pakko tyypata, vaikka onkin melko turistisoitu. Kokoluokka on aivan jäätävä, humppaa luvassa ja sitä stereotyyppistä germaanioluthalli fiilistä. Erityispositiivisen kiertopalkinnon annoimme, seksistisesti tietysti, erittäin kauniille pretzelmyyjälle.. Oli sielä jotain oluttakin, kun vaan muistais mitä?

Augustiner Keller Biergarten

Jumalattoman suuri olutpuutarha ja suurin terde jossa olen ollut. Vaikka tässä kohtaa aloimme pitkästyä ainaiseen Augustinerin kittaamiseen, Paulaneri ohella, sai paikan lähes olutjumalanpalvelusta muistuttava tunnelma meidätkin tarttumaan litran Masiin. Tai sitten se oli tarjoilijaksi osunut suupaltti kaveri tsekeistä hauskoine läppineen, joten jätimme pyhää verta nautittuamme reilun tipin kolehtiin.

Terassilla kokoa..
Biergarten am Chinesischen Turm

Kiinalaisella tornilla, englantilaisessa puistossa. Saimme juotavaa ja halpaa syötävää, lauloi jo Ultra Bra, vai lauloiko? Kuitenkin koko englantilainen puistikko on ehdottomasti koettava, kauniina kesäpäivänä on mukava vaan eksyä puistoon, bongailla tipuja ja syödä kyljystä käsin, kunnes joku vanhempi pariskunta tulee opettamaan lihanleikkaamisen jaloa taitoa. Itse pitäydyin aivan spektaakkelimaisessa currywurst annoksessa. Olin jo viime suvena kolunnut kaupan makkara altaat kyrsistä tyhjäksi ja päätin jo kesäkuussa että kabanossien &co. järsiminen puistattaa. Tämä annos palautti uskoni pyhän lenkin veljeskuntaan ja nyt käännytän teitä muitakin. Toim. huom. Makkara ei ollut bratwurstia tällä kertaa, sekin kyllästyttää.


Jälkiruokaa


 Brauerei F.X Wasserburger

Huom. tämä mesta sijaitsee landella, kaupungissa nimeltä Dingolfing, eli kavereiden kesken Dingo. Toisin kuin sillä porilaisella versiolla, täällä ei tarvitse pelätä ettei pöydässä istu yhtään ystävää. Teimme siis randomin maalaismatkan ja se onnistui. Ehta ja autenttinen tunnelma, vaikka olimme reilusti nuorimmat paikallaolijat ja kyyppari varoitti että kohta soitetaan ”Deutche Folk musik” eli humppaa olimme myyty. Ruoka oli halpaa, ei kummoista. Oluet varsin maittavia ja vesilasia halvempia.. Olimme ilmeisesti niin komeita, tai mukavia, siis outolintuja, että saimme vielä ilmaiset schnapsit kaupan päälle.


Greenroom Bar


Juoma ja piippulistaa selatessa
Yliopistojen kulmilla oleva ”opiskelijabaari”. Aivan mahtimesta. Ei juuri bisseä, paitsi Paulaneria pullosta, mutta varsin kattava drinkkilista, josta päädyimme ottamaan litran kannun, vesipiipun ja taustalta München-Dortmund matsia. Hyvää asiantuntevaa palvelua ja lungi meininki.
 Andechser Am Dom

Andechsin luostaripanimon haarakonttori aivan Frauenkirchen takana ytimessä. Mukava patio, hyviä oluita ja kohtalaisen hyvää palvelua. Sellainen parit ja seuraavaan mestaan paikka.
Andechsilla ekat menossa.

Mitä aasioita on matkaavan vyölaukkuturistin hyvä tietää?

 1. Visa Electron toimii automaateissa, mutta ei juuri muualla. Korttihandicappisyydestään huolimatta on välillä ihan oikeasti mukava maksaa oikealla rahalla.
 2. Olut tilataa ilmoittamalla haluttu merkki, malli ja koko. Jos tilaat vain bissen, saat litran hellesiä. Toki, et tilaa varmaan ravintolassakaan ruokaa, joten sama tietysti Suomessakin..eiku.
 3. Lontoo sujuu melko hyvin, mutta aina on hyvä opetella perusfraasit paitsi kaiken varalta, mutta myös kohteliaisuudesta ja saa lokaalit aina paremmalle fiilikselle, kun viitsii opetella edes vähän. Samahan toimii Suomessakin, jos ulkomaan elävä heittää pari lausetta, ontuvastikin, suomeksi on tämä automaagisesti astetta parempi heppu.
 4. Hostellit olivat siistejä, hyvin toimivia ja yleensä täynnä mukavaa väkeä. Esim. alapedissä olevalta Kanadalaiselta matkaajatoverilta sain klo 00:15 purkin bisseä tämän kuullessa, että on allekirjoittaneen syntymäpäivä. Varsin ikimuistoista veistellä Warsteineria punkassa.
 5. Julkinen liikenne toimii aivan hemmetin hyvin, joten U/S bahn korttia ostamaan vaan. Tosin keskusta on ihan paattuneelle jalankulkijallekin sopivan kokoinen.
 6. Olut on elintarvike ja sitä saa nauttia vaikkapa keskustassa kulkiessa. Asia jonka soisin näkeväni myös täällä.
 7. Augustineria, Paulaneria ja Hofbräuta saa lähes joka paikasta, muita saa hieman etsiä. Kuten Suomessakin, Olvia, Hartwallia ja Sinebrychoff paikoja on vaikea välttää. Jokainen tulkitkoon onko se hyvä vai huono asia. Itse seison siinä välissä.
  Camban lattiassa oli panimojen logoja, tämä herätti kyllä hämmenystä..

   Ja tosiaan.. turha yrittää olla ensimmäinen Oktoberfesteillä:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti