Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


sunnuntai 25. elokuuta 2013

PanoPäivänSatoa: Kölsch

Sain kesällä "haasteen" keittää mahdollisimman simppelin oluen, ilman kuivahumalointeja, erikoisia hiivakantoja, tai mitään Double/Imperial/Belgian viritystä. Maitokauppavahvuista ja noin 20 ebua, vaaleata.
No tässäpä tavallaan haastetta ajattelin. Toki olisin voinut tehdä vaikkapa weisseä, cream alea, tms. Silti halusin kokeilla Kölschiä. Siis mitä? Valveutumattomille lukijoilleni lainaan suoraan "olutwikiä" : "
Kölsch on saksalainen alkuperäsuojattu pintahiivaoluttyyppi. Vuonna 1986 määriteltiin, ettei kölschiä saa valmistaa Kölnin suurkaupunkialueen ulkopuolella. Yhdysvalloissa ja Japanissa jotkut pienpanimot kuitenkin markkinoivat oluitaan kölschinä.
Hyvin humaloituna Kölsch tuo mieleen pilsenerin, mutta ei kuitenkaan ole yhtä katkeroinen kuin normaali saksalainen pilsener. Kölschissä on myös pintahiivaoluille tyypillistä hedelmäisyyttä."
Ja koska en todellakaan suodata tätä, niin kyseessä on itseasiassa Wieß.

No miksi en ole aiemmin pannut tätä, tai lagereita? Yksinkertaisesti siksi, että minulla ei ole mahdollisuutta käyttää olutta niin kylmässä edes talvella. Nyt koitan kölssin kohdalla heittää käymispytyn häkkivarastoon ns. Swamp cooleriin. 

Reseptipuolella poikkesin keveästi tavanomaiselta tieltä. Koska kaapissa on iso säkki pale-ale mallasta, vaan ei pilssiä käytin sitä. Lisäksi sotkin hieman münich ja vehnämallasta sekaan.
Humalapuolelta heitin vanhat Hallertau Mittelfrühin jämät ennen keiton alkua ensivierrehumalaksi ja keiton alkaessa löin Tettnangerilla loput ebut, sekä pienen annoksen keiton loppuessa.
Hiivana Wyen 2565 Kölsch.
Vierteen siivilöintiä


 Mäskäys meni varsin kelvollisesti, tasainen +65c tunnin ajan ja ulosmäskäys/huuhtelu +75c. Tehokkuus jäi hieman ylös, joten keitin vain tunnin, kaavaillun 90min sijaan.
Keitossakaan ei ollut valittamista, mutta jäähdytys oli nyt suurin murhe..
Sain vierteen laskemaan suht normaalisti +19 tienoille, mutta siitä alaspäin tuotti tuskaa.
Huomasin nimittäin, että kylmin vesi mitä hanasta tuli oli +16c. Tavoitteeni oli jäähdyttää vierre +15c, mutta tämä jäi haaveeksi. Lähes tunnin taistelun jälkeen sain vierteen laskemaan +16.5c ja tämä sai nyt kelvata. Ennen hiivausta kokeilin uutta ilmastuspumppua. Kyseessä on siis perinteinen akvaariopumpun tapainen ilmastin.
OG jäi hieman ylös, joten laskin sekaan litran kylmää vettä.

Vierre saa ilmaa
 Nyt olut on käymässä kellarissa, lämmöt ovat nousseet +18c, joten nyt pidän sormia ristissä ja toivon ettei ylimääräisiä estereitä tulisi.
Täytyy katsoa, jos jonkun viikon kuluttua lappoaisi oluen pieneen 10l ämpäriin ja veisi kylmäkellariin.
- Ai sulla on kuitenkin kylmäkäymistilaa?
- Joo, mutta..
Sinne kellariin ei mahdu mitään 10l sankoa isompaa ja.. Se kellarin ja tuoreen laudan tuoksu puskee jopa pulloihin pidemmän päälle, joten ei siellä voi mitään pitää pitkään.
Jäämme jännittyneinä seuraamaan lopputulosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti