Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


sunnuntai 18. elokuuta 2013

Omasta Panimosta: Olympia olut & RuiSaison II


 Tänään esittelyssä, viimein, kaksi kotipanimon viimeaikaista hengen luomusta.

Oluen speksit:

Mikä: Olympia olut/BelgIPA, IPA, Suomi
Mistä: Kotoa
Hinta: n. 2€/l.
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 7,2%, Katkero: 85ebu ja väri: 9ebc
 
 
 

Nippelitietoa: Komean etiketin takana mies ja paint Sam Graystone.Päätin eräänä kesäpäivänä keitellä witbieriä, tiedättehän raikasta kesäistä janonsammuittajaa. Twistinä oli tarkoitus kokeilla hieman seuraavaan satsiin päätyvää Galaxya aromina. No kaverini kyseli IPA satsia seuraaviin kesäkisoihin. No sellaiseen ei ollut aikaa ja siltä istumalta päätin kokeilla jotakin aivan älytöntä. Yhdistää IPA:n ja Witbierin. 
Mallaspohjana siis Pilsiä, vehnämallasta ja hiutaleita. Humalapuolella Columbus, Cascade, Galaxy ja Amarillo. Appelsiininkuorta ja korianteria.
Ja lopputulos, jotain hyvin kummallista..

 Lasiin kaatuu paksusti vaahtoa, muuten samean oranssihkon keltainen olut. Vaahto kestää isältä pojalle, kaunista.
Tuoksussa on mukavasti kevyttä trooppista hedelmäisyyttä ja hiivan hedelmäestereitä, appelsiinia ja greippiä. Taustalla rapeasti pihkaisuutta. Vahva, ehkä hieman karkea ja kenties belgi ipaksi vähän tasapainoton tuoksultaan. Raikas tuoksu kuitenkin.
Maussa reilusti greippistä humalaa, hiven hiivan tuomaa hedelmätiskiä ja havuisaa pihkaisuutta. Niin katkeraa, niin katkeraa. Hiivat sekoittamalla katkeruus leikkaantuu ja belgihiivaisen mausteisen hedelmäiset esterit hieman ottavat otetta.
Suutuntuma on keskitäyteläisen ja kohtalaisen täyteläisen väliä, belgityyliin reilusti hiilihappoa, alkoholi melko hyvin piilossa.
Olympia olut/BelgIPA on outo hybridi jo lähtökohtaisesti. Mielestäni tuota pihkaisuutta pitäisi leikata alemmas ja katkeroita hieman laskea. Hyökkää päälle, kuin mynttimagneetti aamu kolmelta, eikä edes Taika-v..n-viitta pelasta (Viimeinen kommentti jääköön olympiakomitean sisäpiiriheitoksi).Oluen speksit:

Mikä: RuiSaison II, Saison, Suomi
Mistä: Kotoa
Hinta: n. 2€/l.
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 6,3%, Katkero: 40ebu ja väri: 11ebc
 
 
 

Nippelitietoa: Viime vuotisen loistavan Saisonin uusintaversio hieman viilatulla reseptillä.


Viime kesänä keittelin varsin mainion erän RuiSaisonia. Tämä olut oli jonkinasteinen lähtösysäys Kuninkaankartanon Ruis Saisonille juotettuani omaa tekelettäni kurssitovereilleni. 
Tällä kertaa mallaspohjana on: Pils ja ruismaltaita, ruishiutaleita ja aavistus aromatic mallasta ja sokeria. Humalapuolelta jatkoin vanhalla Styrian/Bobek+Amarillo linjalla, mutta heitin keiton puolessa välissä himpun Pacific Jadea keittoon mukaan, sekä keiton lopussa Citran jämät. Hiivana useasti pesty, vuoden kellarissa maannut, eli stressattu, Wye 3711.
Ja arvioon:

Tämäkin olut valuu samean oranssihkona lasiini, himpun tummempi kuin edellinen. Vaahto on samaa luokaa, eli belgimäisesti massiivinen ja kestävä.
Tuoksussa kevyesti hedelmäisiä estereitä leijailee nenääni. Hiivan mukana myös annos maustehyllyä. Kevyehkösti sitrusta ja takana kevyesti maltaisuutta. Varsin raikas ja miellyttävä tälläkin kertaa.
Maussa viljaista maltaisuutta, hennosti rukiista ja kevyehkösti happamahkoa sävyä. Hiivan tuomaa hedelmäisyyttä ja mausteisuutta mukana, tuttua 3711 makumaailmaa. Seuraavaksi greippisen sitruksinen ja hennon ruohoisa humalainen ote ottaa komentoa jättäen pitkän jälkimaun suuhun.
Suutuntuma on keskitäyteläisen ja kohtalaisen täyteläisen epäpyhää välimaastoa. Pehmeää öljyisyyttä vs. raikkaasti hiilihappoa.
RuiSaison II on varsin tasapainoinen show tällä kertaa, omasta puolestani katkerot voisivat purra kovemminkin. No miellyttävä, vähän erilainen Saison. Viime vuotinen oli ehkä himpun parempi, hiivan ollessa paremmassa iskussa, mutta pidän tämän vuotista raaka-aine pohjaa aavistuksen parempana. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti