Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


perjantai 17. helmikuuta 2012

Olutarvioissa: De Molen Mout&Mocca vs Emelisse Espresso Stout

Alkon 80v juhlaoluiden käsittelystä hypätään ihan toiseen suuntaan. Tänään kaksi puukenkämaan "kahvistoutia", keisarillisina Imperial versioina tietenkin.
Molemmat oluet saapuvat tunnetuista Hollantilaisista pienpanimoista. Muutamia kahvilla ryyditettyä olutta kokeiltuani olen huomannut oikeanlaisen tasapainon löytymisen olevan harvinaista. Saa nähdä miten De Molen ja Emelisse suoriutuvat tästä haastavasta tyylistä. Ensimmäisenä lasiin marssii Emelisse.

Oluen speksit:

Mikä: Emelisse Espresso Stout, Imperial Stout, Hollanti
Mistä: "Ulkomailta", olutravintolat
Hinta: n. 3,29€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 9,5%, katkero: 75ibu ja väri: 87ebc.
Nippelitietoa: Mukana espresso papuja, 90% Arabicaa ja 10% Robustaa.


Lasiin valuu synkän mustaa olutta. Jättää päälleen melko kermaisen vaahdon, joka säilyy yllättävän pitkään. Lähes läpinäkymätön olut.
Tuoksussa kaakaomaista suklaisuutta, kahvia ja paahdettua maltaisuutta. Hieman toffeista makeutta ja hieman lakritsaa. Tuoksu on miellyttävä ja tasapainoinen, joskaan ei hirveän vahva.
Maussa kahvisuutta, mukavasti paahdetta ja suklaata. Ei niin kahvinen, kuin tyylin "vahvimmat edustajat". Hennosti tasapainottavaa makeutta, häivähdys hedelmäisyyttä, sekä lopussa humalan puraisu tekevät tästä yllättävän tasapainoisen tuotoksen.
Suutuntuma on pehmeähkö, maltillisen hiilihappoinen ja kohtalaisen täyteläinen. Alkoholi maistuu hieman lävitse, sillä runko ei ole ihan sellaista moottoriöljyä kuin joskus.
Emelisse yllättää hieman. Tasapainoinen ja sopivan kahvinen IS. Lämmittää mukavasti, joskaan aivan huipulle tämä ei yllä.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 8, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 15 -> Yhteensä: 39/50




Ja seuraavaksi De Molenia lasiin.



Oluen speksit:

Mikä:  De Molen Mout&Mocca, Imperial Stout, Hollanti
Mistä: "Ulkomailta", olutravintolat
Hinta: n. 4,5€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 10%, katkero: 84ibu ja väri: 291ebc.
Nippelitietoa: Tässä käytetty seuraavia kahvilaatuja: "Cuba Dark, Timor, Kenia and Wild Mocca".

Mout&Mocca on syvän tumman ruskea imperial stout, joka jättää hieman nihkeästi vaahtoa pinnalleen.
Tuoksussa, yllättäen, vahvasti kahvia ja tässä sitä riittää. Taustalla häivähdys tummaa suklaata, lakritsaa ja pientä happamuutta. Kahvisuus dominoi jo hieman liikaa.
Maussa kahvisuus yhdistyy paahteiseen maltaisuuteen ja hentoon suklaisuuteen. Lakritsia ja samaa maitoista happamuutta tässäkin. Jälkimaussa kevyesti palaneisuutta ja katkeruuttakin.
Suutuntuma on kohtalaisen täyteläinen, maultaan hieman raskas, mutta runko on siihen nähden jopa hieman ohuen tuntuinen. Hiilihappoja on todellan nihkeästi, juotavuus kohtalainen.
No tässä imperiaalissa kahvisuus on turhan tymäkkää ja epätasapainoista muuhun antiin nähden. Olueksi ihan mainio, mutta imperial stoutiksi vain kohtalainen. Kahvin ystäville.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 8, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 14 -> Yhteensä: 37/50

2 kommenttia:

  1. Eikös näissä De Moleneissa ole suosituksena että korkataan vasta pari vuotta pullotuksen jälkeen?

    VastaaPoista
  2. Suosituksena optimistisesti: "enjoy within the next 25 years".
    Impyjen kohdalla tuo 2v pätee varmasti hyvin, mutta pitäähän sitä maistaa "tuore" pullote, ennenkuin voi verrata "vanhaan".

    VastaaPoista