Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


perjantai 10. helmikuuta 2012

Alko 80v juhlavuoden oluet testissä 2 - Saimaan Marsalkka IPA & Beer Hunter's Mufloni IPA

Jokseenkin yllättävästi näistä 80v juhlavuoden oluista on iso osa juuri India Pale Aleja. Tänään lasissa kaksi, Itä vs. Länsi, Lappeenranta vastaan Pori. Harmillisesti ennakkotietojen perusteella molemmilta panimoilta olisi löytynyt parempiakin IPA tyylisiä oluita. Saimaalta/Bruuverilta Kevät Ipeloinen/Marsalkka Erikois IPA, sekä Beer Hunter'sin Mufloni CCCCC IPA. No, toki on uusiakin oluita kiintoisa testata, joten aloitetaanpa lähempää, eli Saimaan rannoilta.




Oluen speksit:

Mikä: Saimaan Marsalkka IPA, IPA, Suomi
Mistä: Alko
Hinta: n. 3,71€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 5,2%, katkero: 89ibu ja väri: 19,4ebc.
Nippelitietoa: Saimaan juomatehdas on 1999 perustettu pienpanimo Lappeenrannassa. Tämän tytäryhtiö Panimoravintola Bruuveri avattiin 2006. Marsalkka sarjan oluita on alkanut näkyä halki Suomen jakelun siirryttyä Hartwallille. Muista tuotteista mm. Marsalkka portteri/Bruuveri Sportteri, Luostari Dubbel, sekä Saimaan vehnäolut kannattaa testata kohdatessa lävitse.



Marsalkkaa pitkästä aikaa lasissa. Vahvuus 5,2% kertoo, että rungon perusteella tämä voisi olla lähempänä pale-alea, joskin humalointi olisi lukujen perusteella ehtaa IPA tasoa. Humalina klassinen yhdistelmä: Tomahawk, Amarillo, Cascade. No käyttö ipa:si speksit olisivat passelit. Maistetaanpa.

Ulkoisesti  vaalean kullankeltaista. Vaahdon muodostus tosella heikkoa ja tä,ä katoaa varsin pian.
Tuoksussa aavistus sitrusta ja hieman makeahkoa hedelmäisyyttä. Samalla erikoisesti kuivahkon viljaisaa maltaisuutta, jonka yhdistän itse lähemmin vaaleaan lageriin. Pils maltaita käytetty siis, ei karamellia, keksiä, viennaa tai münichiä peittämässä tätä. No ei hassumpi silti, voisi olla hieman voimakkaampi tuoksultaan, humalan aromaattisuuta kaipaisi lisää.
Maussa greippistä humalaa, sitrusta ja hieman makeahkoa hedelmäisyyttä. Viljaisa maltaisuus myös selvästi esillä, mutta hento vihanneksinen sivumaku tässä on. Katkerot purevat kevyessä rungossa ja kuivaavat suuta mukavasti.
Kaipaisi makuunkin enemmän humalan flavoria ja aromia.
Suutuntumaltaan keskitäyteläinen olut. Runko hieman ohuehko katkeroon nähden. Juotavuus ansaitsee ok-tason leiman.
Marsalkka IPA jättää hieman kylmäksi. Jos humalointi olisi aromaattisempaa, se peittäisi pienet virheet ja olut olisi lähempänä tyyliään. No katkeraksi janojuomaksi ihan mukiinmenevä ja siitä kiintoisa, että itselläni olisi juuri pullossa hieman vastaava satsi, joten saa nähdä miten rinnastuu tähän. Kevät ipeloinen olisi ansainnut päästä pulloon asti.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 2, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 12 -> Yhteensä: 31/50


Ja sitten Porin suuntaan.

Oluen speksit:

Mikä: Beer Hunter's Mufloni IPA, IPA, Suomi
Mistä: Alko
Hinta: n. 5,44€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 6%, katkero: 60ibu ja väri: 40ebc.
Nippelitietoa: Beer Hunter's on v.1998 Porissa toiminnut panimoravintola. Mufloni IPA on panimon ensimmäinen Alkon vakiovalikoiman tuote. Humalina Columbus, Goldings ja Challenger. Panimo tunnetaan paitsi erittäin laajasta tuotannostaan, sekä viime vuotisista palkinnoistaan mm. Mufloni Single Hop Simcoe valittiin parhaaksi olueksi Helsinki Beer Festivalilla 2011 ja CCCCC IPA voitti yli 6% pintahiivaoluiden kategorian. Lisäksi panimo valittiin viime vuoden parhaaksi panimoksi OlutOppaan vuosiäänestyksessä.



Ensimmäinen Mufloni näillä kulmilla, oli aikakin. Jos jostakin saa valitella, niin CCCCC IPA kun olisi saatu Alkoon.. No vaihteeksi kovin aliarvostettua brittityylistä IPA:a tiedossa, vaikka ilm. katkerot onkin haettu Columbuksella rapakon takaa. Testiin mars.

Ulkoisesti olut on sameahkon punaruskeaa, jättää mukavasti vaahtoa pinnalleen ja vaahto myös jää oluen ylle.
Tuoksussa tuttua BH:n hedelmäisyyttä, hieman makeaa karamellia ja keksiä. Hennosti mustaviinimarjaa ja persikkaa.
Maultaan aluksi makeahkon karamellinen, hedelmäisyyttä ja aavistus keksiä. Humalointi on sitruksisen puumaista, kevyen greippisin nuotein. Katkerot kuivaavat suuta sillä tasolla, että voisi kuvitella jenkkipanimon panneen britti-IPA:n. Samalla tässä on jotakin konstailemattoman kotikutoista. Maku jää toviksi suuhun.
Suutuntuma on keskitäyteläinen ja pehmeähkö ennen katkeruutta. Hiilihappoja maltillisesti, juotavuus ok-tasoa tässäkin.
No ei selkeästikkään panimon parhaita tuotteita, mutta silti ihan jees. Brittityyliseksi hiukan tasapainoton ja toisaalta taas ihan raikas tuulahdus tähän tyylisuuntaan. Propsit Poriin, siitä että noinkin pienellä tuotannolla on monopolin hyllyyn saatu tuote. Toivottavasti ei jää viimeiseksi.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 13 -> Yhteensä: 34/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti