Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Alko 80v juhlavuoden oluet testissä 1 - Nokian Keisari Juhla Ale & Laitilan Kukko Pils Kellariolut


Alkon 80v juhlavuosi toi 10kpl pienpanimo oluita pitkäripaisten hyllyyn kautta maan. Tänään testiin päätyvät Nokian Keisari Juhla Ale ja Laitilan Kukko Pils Kellariolut. Molemmat suodattamattomia, mutta tyystin eri tyylisiä.
Aloitetaanpa Keisarista.

Oluen speksit:

Mikä: Nokian Keisari Juhla Ale, Bitter, Suomi
Mistä: Alko
Hinta: n. 2,76€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 5%, katkero: 26ibu ja väri: 34ebc.
Nippelitietoa: Nokian panimo tunnetaan hyvästä maitokauppa vahvuisten oluiden valikoimastaan ja hinta/laatusuhteesta, eritoten Elowehnä ja Luomupils. Nyt esitelyssä oleva Juhla Ale on suodattamaton Bitter, tosin humalina Columbus, Amarillo ja Hallertau, eli jenkkivetoista saksalaisin maustein.


Tämä kattaus alkaa Nokian suunnasta ja sameaa ruskean punertavaa olutta valuu lasiin. Vaahto on keskinkertainen, mutta jää lakiksi oluen päälle.
Varoitus: Tätä olutta ei paranekkaan pahemmin nuuhkia, tuok..siis haju on jäätävä. Yhdistelmä parfyymiä, käynneitä hedelmiä ja hieman vihanneksia. Hieman sahtimaista banaania ja vahvasti mustaviinimarjaa myös. Luo mielleyhtymän, jossa panimon työharjoittelija lyö puolinukuksissa väärän letkun sisään ja Bitter vierre saa Elowehnän tankin pohjalta itselleen hiivaa. Lisäksi kyseinen hiiva olisi jo viimeistä kertaa kierrossa, joten aromimaailma on taattu. Suosittelen siis juomaan nenästä kiinni pitäen.
Hämmmentävästi maussakin on banaanisuutta, kevyesti paahdettua mallasta ja hieman karamellia. Aavistus jenkkihumalaa haluaisi kaiken alta esiin, muttei aivan pääse. Hiivainen ja hieman likaisen hedelmäinen. Jälkimaussa hennosti greippistä happamuutta ja katkeroa.
Suutuntumaltaan keskitäyteläinen, tosin hieman ohuehko. Hiilihappoja on sopivasti.
Aluksi kuvittelin tämän olevan pilalla, mutta hiivan tuoma twisti on tässä aivan liikaa ja epäilen kyseessä olevan jonkinasteinen vahinko. Toisaalta en ymmärrä miten tällainen tuote on myyntiin ja Alkoon asti päässyt. Harmi, sillä olen juuri Nokialta toivonut kohtuuhintaista Ale-puolen pelinavausta (Elowehnät poislukien).
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 3, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 5, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 10 -> Yhteensä: 24/50 


Ja sitten suunta Laitilaan.

Oluen speksit:

Mikä:  Laitilan Kukko Pils Kellariolut, Pils/Kellerbier, Suomi
Mistä: Alko
Hinta: n. 2,73€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 5,5%, katkero: 35ibu ja väri: 10ebc.
Nippelitietoa: Kyseessä siis suodattamaton Pils, tai Kellerbier, miten kukakin haluaa. Veikkailujen perusteella olisi "vain" suodattamatonta Kukon vahvaa pilsiä. Humalina Northern Brewer ja Hersbrücker.


Ja Kukkoa lasiin. Vaalean heinänkeltaista ja sameaa olutta. Jättää hennon ja katoavan vaahdon päälleen.
Tuoksussa keveästi viljaista maltaisuutta, hieman hedelmäisyyttä ja ruohoa. Talon maku ei ole onneksi tuoksussa kovinkaan vahvasti läsnä. Hennosti kukkaketoa taustalla. Miellyttävä ja mieto tuoksultaan.
Maussa keveän viljaista maltaisuutta, hieman sitä Laitilan kuuluisaa house flavoria ja yrttimäisen ruohoista humalaa. Hennosti makeahko, aavistus diasetyylia, mutta kuivuu loppua kohden.
Suutuntumaltaan nippanappa keskitäyteläinen, runko on tyyliin nähden passeli. Juotavuus helppoa ja hiilihappoja reilun oloisesti.
Ylipäätään ihan ok-luokituksen saava olut. Aavistuksen pehmeämmällä otteella ja hieman reilummalla humaloinnilla nousisi uusiin sfääreihin. Saunaolut osastoa siis.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 6, Ulkonäkö(1-5): 2, Maku(1-10): 6, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 12 -> Yhteensä: 29/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti