Roskasta ruokaa |
Eräänä liian kauniina keittopäivänä
(siis oluen valmistuspäivänä) lapioin rupaa biojäteastiaan. Olin
juuri mäskännyt ja odottelin vierteen kiehumista. Sellaisena
päivänä, jolloin oikeasti pitäisi ottaa ilo irti ja syöksyä
ulos aurinkoon, eikä istua kylpyhuoneenlattialla multitaskaamassa
kymmentä asiaa.
Työtä tehdessä sitten ajattelin
oluen ekologisuutta ja sitä miten näppärää olisi, jos olisi
vaikka kotieläimiä, jotka söisivät tämän. Vatsaa alkoi jo
kurnimaan ja mietin:
”Voisiko mallasrupaa käyttää
ruuanlaitossa?”
Siitä se kuuluisa ajatus sitten lähti.
Otin toiseen astiaan läjän tuota
käytettyä rouhetta ja päätin leipoa siitä leipää. Joitakin
kuukausia, vai vuosia? Myöhemmin istuin Fafas:issa syömässä
falafeleja miettien mikä niiden rakenteesta tulee etäisesti
mieleen. Lamppu syttyi taas ja seuraavalla kerralla edessäni olikin
mallasfalafeleja. Tänään jaan molempien reseptit teille. Pahoittelen hieman kuvien laatua, mutta pitkän keittopäivän päätteeksi minua ei yksinkertaisesti huvita lähteä edes ajattelemaan täydellisen feikkien ruokablogikuvien asettelua, valaistusta ja räpsimistä;)
Mallassämpylät
Raaka-aineet:
5 dl
|
vettä |
|
1 pss
|
kuivahiivaa tai paketti tuorehiivaa |
|
2 rkl
|
hunajaa |
|
3 tl
|
suolaa
|
|
3 dl |
Mallasta (mäskättyä, eli rapaa/rupaa) |
|
1 l
|
sämpyläjauhoja |
|
2 rkl
|
oliiviöljyä |
Ohjeet:
Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola sekä hunaja.
Sekoita joukkoon noin puolet jauhoista, mallas ja sen jälkeen öljy. Lisää loput jauhoista ja alusta kimmoisaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä, tai yön yli kylmässä. Rullaa pötköksi, leikkaa 8-12 osaan ja pyörittele palloiksi.
Anna sämpylöiden kohota vielä puoli tuntia ennen paistamista.
Voitele sämpylät vedellä juuri ennen paistamista
Paista 225 asteessa 15-20 minuuttia riippuen sämpylöiden koosta.
Ohje on peräisin täältä.
Soveltaminen omia kokemuksiani.
Lopputulos:
Meheviä sämpylöitä, joihin mallas tuo vähän rakennetta, happamuutta ja makua lisää. Olutsuositus: Maltaisen makea bock, karamellinen brown ale, tai siirappinen dubbel.
So gooooddd that U need to lick your mittens |
-----------------------------------------------------------------
Mallasfalafelit
Raaka-aineet:
n.
4dl Mallasta (mäskättyä, eli rupaa/rapaa)
½ sipuli hienoksi pilkottuna
3 valkosipulinkynttä
0,3 dl silputtua persiljaa
0,5 dl silputtua korianteria
(2 rkl perunajauhoja, auttaa taikinan pysymistä kasassa)
1 tl suolaa
2 tl juustokuminaa
2 tl korianteria rouhittuna
½ sipuli hienoksi pilkottuna
3 valkosipulinkynttä
0,3 dl silputtua persiljaa
0,5 dl silputtua korianteria
(2 rkl perunajauhoja, auttaa taikinan pysymistä kasassa)
1 tl suolaa
2 tl juustokuminaa
2 tl korianteria rouhittuna
2tl
Ras El Hanout mausteseosta
ripaus cayennea/chiliä maun mukaan
rouhaus mustapippuria myllystä
(tahinia maun mukaan)
1 tl soodaa liuotettuna 2 rkl vettäripaus cayennea/chiliä maun mukaan
rouhaus mustapippuria myllystä
(tahinia maun mukaan)
(seesaminsiemeniä)
(rypsiöljyä paistamiseen, paitsi jos paistat uunissa)
Ohjeet:
Mittaa
kaikki ainekset soodavettä lukuun ottamatta tehosekoittimeen ja
sekoita yhtenäiseksi massaksi. Vaihtoehtoisesti sauvasekoittimella
kulhossa. Massan ei tarvitse olla täysin sileää, vaan
rakenteeltaan hiukan karkeaa.
- Laita massa jääkaappiin vetäytymään 1-2 tunniksi. Massa voi vetäytyä vaikka seuraavaan päiväänkin siellä.
- Sekoita vetäytymisen jälkeen soodavesi taikinaan.
- Pyörittele massasta palloja ja kierittele ne seesaminsiemenissä, kunnes saavat runsaan kuorrutuksen.
- Kypsennä
falafelit: Uppopaista 180 asteisessa öljyssä
molemmilta puolin kullanruskeiksi TAI paista pannulla öljyssä TAI
voitele öljyllä ja paista 200 asteisessa uunissa n. 30 minuuttia,
kunnes näyttävät ovat kullanruskeita.
Lets mix |
Ohje on peräisin täältä.
Soveltaminen omia kokemuksiani ja ajatuksiani.
Lopputulos:
Yllätin itsenikin. Idea oli aivan hullu, mutta maku on todella lähellä oikeaa. Lisäksi omatekoisissa on kerrankin sopivasti mausteita ja potkua. Rapea päältä, mehevä sisältä. Huomiona lähinnä se, ettei mallasrouhe ole kenties aivan niin kiinteää liisteriä, kuin kikherne/härkäpapu viritykset, joten massasta tulee vähän hankalampi työstää.
Olutsuositus: Rapsakka Pils, Pale Ale, tai Bitter.
Mukana myös soijanugettien jämät. Kastikkeena/dippinä yhdistelmä: majoneesia, partasuujogurttia, valkosipulia, minttua ja sitruunamehua. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti