Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


perjantai 25. maaliskuuta 2016

Täydellisen IPA:n metsästys – Keittoraportaasi


Kävimme talven mittaan Reittausblogin Harri ”Hayke” Metsäjoen kanssa kamppailuun täydellisestä IPA:sta. Tämän Battle of IPA:n päättyessä ratkaisemattomaan tasapeliin juonimme seuraavan loogisen askeleen. Suunnittelemme yhdessä yhteisen, täydellisen, IPA reseptin.

Mutta mitä on täydellisyys? Se on mitä kellekin. Itse kaipaan aromivetoista juicy fruittia ja trooppishedelmäistä coctailia, öljyisenä ja käpyisenä. Sopivalla lähes pellettimäisellä katkeruudella, joka jatkuu smoothina alusta loppuun. Tiedostaen tämän vaikeuden kotioloissa otimme härkää sarvista ja pellettiä pussista. Eilen 22.3 ehdin keittää omani.
IPA:n, tai minkä tahansa humalavetoisen ongelma kotioloissa on happi. Jos saisin siirrettyä olueni ja kuivahumaloitua ilman happea, sekä pullotettua olisin jo pitkällä.
Koska tiedän teidän olevan pohjattoman uteliaita käytetyn reseptin suhteen julkaisen sen nyt sellaisena, kuin itse keitin:

Eräkoko: n. 18l
Ominaispaino: 1.065
Ebc: 12
Ebu: n. 60-70


Vesi: Käsitelty siten, että kloridi-sulfaattipitoisuudet olivat n. 150-100, mäskin ph säädetty maitohapolla 5.3.

Mallaspohja:

4,5kg Pale Ale
0,6kg Kaurahiutale
0,5kg Münich

Mäskäysohjelma: 60min / 67c, 15min / 76c.


Keitto: 90min


Humalointi:
60min/ 25g Warrior
0min 25g kutakin: Citra, Simcoe, Mosaic
Hopstand 80c / 20min: 25g kutakin: Citra Simcoe, Mosaic.


Suunniteltu kuivahumalointi:

Vaihe 1: 25g Citra, 25g Mosaic, 10g Simcoe.
Vaihe 2: 40g Citra, 25g Mosaic, 10g Simcoe.

Tämä elää vielä sen mukaan, siirränkö sekundääriin vai en, eli lyönkö kuitenkin kaiken kerrallaan n. 5pvä ennen pullotusta, vai kahdessa osassa. Jälkimmäisessä eka satsi 3pvä ennen siirtoa ja seuraava kakkospyttyyn 5pvä ennen pullotusta. Katsellaan..

Hiivakanta: Wyeast London Ale III/1318

Käymislämpötila: Jäähdytetty 15c, hiivattu ja annettu vapaasti nousta n. 21c.
---------------------------------------------------------

No mitenkäs se keittopäivä eteni?
Hyvin kiitos kysymästä. Allekirjoittanut alkaa hissukseen pääsemään GrainFatheriin sisälle, sillä tehokkuus on nyt parantunut jokaisen satsin myötä. Vrt. 63%-75%. 

Lets mash again, like we did last summer

Mäskäys eteni, kuin tanssi sen kummemitta murheitta. Siivilöinti kävi nyt nätisti sopivalla virtauksella vieden n. 20-30min aikaa. Mäski itsessään oli melkoista puuroa jo hiutaleiden suurehkosta määrästä johtuen.
OG ennen keittoa oli jopa 1.059, joten käteen jäi keiton jäljiltä n. 1080 vierrettä, eli sain laimentaa parilla litralla vettä, koska DIPA:a tässä ei oltu panemassa.
Tällä kertaa tein sellaisen tempun, mielestäni fiksun, että pidin siivilöinnin jälkeen tunnin paussin.  Miksi? Että ehdin laittaa ruokaa ja syödä välissä keiton mennessä melko myöhään kuitenkin.
Sokerivajarit ja paneminen on inhottava yhdistelmä, siitä ei nauti mies, eikä mela.
Keitto ja jäähdytys meni siis myöskin mukiin. 
 Tässähän auttoi se, että tein näppärän siiviläpussin vanhasta pussimäskäyspussista, rautalangasta ja vanhasta mäskimelasta. Tämä siis siksi, että viimeksi pumppu tuntui olevan ajoittain humalamuhjusta ja keiton saostumista tukossa (se voisi oikeasti olla tehokkaampikin). Nyt ei mitään ongelmaa.
 Oikeasti todella keveä keittopäivä, joten.. Nyt jäämme odottamaan lopputulosta. Koitan vielä kehitellä tuon hapen minimointiin jotakin? Hiilidioksidia varmaan ainakin tulen siirroissa hyödyntämään.
Edellisen erän outoja seikkoja oli pullokohtaiset erot. Oli muutamia todella mainioita pulloja, sekä muutamia todella huonoja? Johtuen kenties siitä mistä kohtaa käymispyttyä mikäkin leka oli täytetty?  
Silti hassua, koska olut oli kuitenkin siirretty pullotusastiaan sokerin kanssa, jolloin sen luulisi sekoittuvan ja tasoittuvan? Ikäkään ei yksin selitä tätä, sillä satsin viimeinen pullo oli todella upea.
 Pohdittavaa siis riittää, mutta hyvin mielin kohta kevätaurinkoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti