Kävimme talven mittaan Reittausblogin Harri ”Hayke” Metsäjoen kanssa kamppailuun
täydellisestä IPA:sta. Tämän Battle of IPA:n päättyessä
ratkaisemattomaan tasapeliin juonimme seuraavan loogisen askeleen.
Suunnittelemme yhdessä yhteisen, täydellisen, IPA reseptin.
Mutta mitä on täydellisyys? Se on
mitä kellekin. Itse kaipaan aromivetoista juicy fruittia ja
trooppishedelmäistä coctailia, öljyisenä ja käpyisenä.
Sopivalla lähes pellettimäisellä katkeruudella, joka jatkuu
smoothina alusta loppuun. Tiedostaen tämän vaikeuden kotioloissa
otimme härkää sarvista ja pellettiä pussista. Eilen 22.3 ehdin
keittää omani.
IPA:n, tai minkä tahansa
humalavetoisen ongelma kotioloissa on happi. Jos saisin siirrettyä
olueni ja kuivahumaloitua ilman happea, sekä pullotettua olisin jo
pitkällä.
Koska tiedän teidän olevan
pohjattoman uteliaita käytetyn reseptin suhteen julkaisen sen nyt
sellaisena, kuin itse keitin:
Eräkoko: n. 18l
Ominaispaino: 1.065
Ebc: 12
Ebu: n. 60-70
Vesi: Käsitelty siten, että
kloridi-sulfaattipitoisuudet olivat n. 150-100, mäskin ph säädetty
maitohapolla 5.3.
Mallaspohja:
4,5kg Pale Ale
0,6kg Kaurahiutale
0,5kg Münich
Mäskäysohjelma: 60min / 67c, 15min /
76c.
Keitto: 90min
Humalointi:
60min/ 25g Warrior
0min 25g kutakin: Citra, Simcoe, Mosaic
Hopstand 80c / 20min: 25g kutakin:
Citra Simcoe, Mosaic.
Suunniteltu kuivahumalointi:
Vaihe 1: 25g Citra, 25g Mosaic, 10g
Simcoe.
Vaihe 2: 40g Citra, 25g Mosaic, 10g
Simcoe.
Tämä elää vielä sen mukaan,
siirränkö sekundääriin vai en, eli lyönkö kuitenkin kaiken
kerrallaan n. 5pvä ennen pullotusta, vai kahdessa osassa.
Jälkimmäisessä eka satsi 3pvä ennen siirtoa ja seuraava
kakkospyttyyn 5pvä ennen pullotusta. Katsellaan..
Hiivakanta: Wyeast London Ale
III/1318
Käymislämpötila: Jäähdytetty 15c,
hiivattu ja annettu vapaasti nousta n. 21c.
---------------------------------------------------------
No mitenkäs se keittopäivä eteni?
Hyvin kiitos kysymästä.
Allekirjoittanut alkaa hissukseen pääsemään GrainFatheriin
sisälle, sillä tehokkuus on nyt parantunut jokaisen satsin myötä.
Vrt. 63%-75%.
Lets mash again, like we did last summer |
Mäskäys eteni, kuin tanssi sen
kummemitta murheitta. Siivilöinti kävi nyt nätisti sopivalla
virtauksella vieden n. 20-30min aikaa. Mäski itsessään oli
melkoista puuroa jo hiutaleiden suurehkosta määrästä johtuen.
OG ennen keittoa oli jopa 1.059, joten
käteen jäi keiton jäljiltä n. 1080 vierrettä, eli sain laimentaa
parilla litralla vettä, koska DIPA:a tässä ei oltu panemassa.
Tällä kertaa tein sellaisen tempun,
mielestäni fiksun, että pidin siivilöinnin jälkeen tunnin
paussin. Miksi? Että ehdin laittaa ruokaa ja syödä välissä
keiton mennessä melko myöhään kuitenkin.
Sokerivajarit ja paneminen on inhottava
yhdistelmä, siitä ei nauti mies, eikä mela.
Keitto ja jäähdytys meni siis myöskin
mukiin.
Tässähän auttoi se, että tein näppärän siiviläpussin
vanhasta pussimäskäyspussista, rautalangasta ja vanhasta
mäskimelasta. Tämä siis siksi, että viimeksi pumppu tuntui olevan
ajoittain humalamuhjusta ja keiton saostumista tukossa (se voisi
oikeasti olla tehokkaampikin). Nyt ei mitään ongelmaa.
Oikeasti todella keveä keittopäivä,
joten.. Nyt jäämme odottamaan lopputulosta. Koitan vielä kehitellä
tuon hapen minimointiin jotakin? Hiilidioksidia varmaan ainakin tulen
siirroissa hyödyntämään.
Edellisen erän outoja seikkoja oli
pullokohtaiset erot. Oli muutamia todella mainioita pulloja, sekä
muutamia todella huonoja? Johtuen kenties siitä mistä kohtaa
käymispyttyä mikäkin leka oli täytetty?
Silti hassua, koska olut
oli kuitenkin siirretty pullotusastiaan sokerin kanssa, jolloin sen
luulisi sekoittuvan ja tasoittuvan? Ikäkään ei yksin selitä tätä,
sillä satsin viimeinen pullo oli todella upea.
Pohdittavaa siis riittää, mutta hyvin
mielin kohta kevätaurinkoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti