Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


torstai 7. elokuuta 2014

Olutarvioissa: Lehe Blackmouth Cur feat. Vehnä IPA

Oluen speksit:
Mikä: Lehe Blackmouth Cur, American Pale Ale, Viro
Mistä: Kaubamaja, Tallinna
Hinta: n. 2,3€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 5,2%, katkero: 25 ebu ja väri: 24ebc.
Nippelitietoa: Lehe pruulikoda on Virolainen pienpanimo Keilasta, läheltä Tallinnaa.


Tänään on kansaivälinen IPA-päivä ja minä juon Apa:a, mitä ihmettä? Näin päätti sosiaalinen meedia aiemmin pidetyssä äänestyksessä. Jemmapullona minulla on tietysti kotipanimon Vehnä IPA:a.
Leheen tutustuin Tallinnassa ja join sielä panimon Ljobus Njuufa Black IPA:n, joka oli muuten melko mainio. Viron reissulta saapuu muuten raportaasia myöhemmin "syksyllä", mutta nyt tähän tuotteeseen.
Kyseessä on siis ainakin Cascadella humaloitu Apa. Ebut vaikuttavat melko matalilta, mutta kenties tämäkin puraisee raikkaasti ja vie janon mennessään? Otetaanpa selvää..

Lasissa hyvinkin kaunista punertavanruskeaa olutta reilulla vaahtolakilla.
Tuoksussa hyvinkin reilua leipäistä ja tumman karamellista maltaisuutta. Taustalla hennosti hedelmäisyyttä, greipin kuorta ja kevyesti kukkainen. Mieto, tasapainoinen tuoksu.
Maistetaanpa. Keksistä ja vähän siirappista maltaisuutta yhtyy hyvin hentoon paahtoleipäisyyteen. Jälleen hyvin miedosti greippinen ja pihkainen. Jälkimaku on melko lyhyt ja aavistuksen tunkkainen.
Keskitäyteläinen, helpohkosti juotava olut.
Vaikka olut on RB:n Viron listalla sijalla 21, niin itse en vaan pysty hehkuttamaan. Kenties Amber, tai Red Ale olisi tyylinä lähempänä totuutta. Eli humalaahan tämä toki kaipaisi paljonkin, mutta jos jälkimaun tunkkaisuudesta pääsisi eroon olisi sekin jo jotain. Sama ilmiö vaivasi myös muutamaa muuta Tallinnassa juotua Etelänaapurin olutta, mm. Öllenautin Simko Eil ja Suvenaut. Ruuan kaverina varmaan toimisi, mutta näissä helteisissä olosuhteissa raikkaus tekisi terää.
Pisteet: Tuoksu(1-10): 6, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 6, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 12-> Yhteensä: 31/50p.
 
 
Ja heitetäänpä sekaan IPA päivän kunniaksi lyhyet tyypit kotipanimon Vehnä IPA:sta..
 
Spekseissä n. 7% runko, ebuja riittävästi. Humalapuolelta ainakin Centennialia, Citraa ja kuivahumaloitu Mosaicilla. Mallaspuolelta Vehnämallasta, pale-alea, carapalea ja vähäisesti münich maltaita.
 Tämä onkin jo "vanhaa" tavaraa, pullotettu joskus huhti/toukokuussa.
Sameahkon kullankeltaista olutta, reilusti vaahtoa. Kaunis tämäkin.
Tuoksussa tölkkiananasta. Eksoottista hedelmäisyyttä, sitrusta ja pihkaisuutta. Jostakin lipuu kanelia nenään, mutta epäilen sen tulevan jostakin ulkomaailmasta.
Maussa on reilusti kuivahkoa sitrushedelmää, kirpeyttä ja vähäisesti happamuutta. Lopussa mäntyistä pihkaisuutta sekoittuu kevyeen trooppishedelmäiseen koktailiin. Pitkä suuta kuivaava jälkimaku.
Vehnä IPA on kohtalaisen täyteläinen, reiluhkosti hiilihapokas tapaus. Juotavuus on suht kohdillaan, joskin enempi "sipper" nyt vanhempana.
--- no points--- Melko hyvää kuitenkin edelleen..Ei kommentteja:

Lähetä kommentti