Pöntössä pihisee nyt 11l ruismaltailla vauhditettua Stouttia, jonka lopputulos on arvoitus.
Lasissa BrewDogin JackHammer. Ei en käy tätäkään lävitse tänään. Humalaa on, reippaasti. Tuoksu on upea, maku siinä rajoilla onko humalaa liikaa vai ei. Hyvää, mutta ei mitään uutta. Saatatteko hei uskoa, että tässäkin oli humalina Columbus ja Centennial.. Ymmärrätte heiton kun luette loppuun, jossa tarjoan ainakin kotipolttoisten ystäville yllätyssektorin.
Nyt esittelen, viimein, olutkirjastoni. Kirjoja on kertynyt vuosien varrella jokunen, joitakin olen saanut lahjaksi ja joitakin olen maksanut kylmällä käteisellä. Kirjoja maltaiden maailmasta katkeran humalaiseen loppuun saakka. Mietitkö mitä pukin konttiin jouluksi? Tässä listaus ja hyvin lyhyt kuvaus kustakin olkaa hyvä:
How To Brew lainassa, joten ei kuvassa |
Palmer: How To Brew
Oluen valmistuksen
perusteos ja alansa klassikko. Sisältää käytännössä kaiken mitä
aloittelevan kotipanijan tulee tietää. Aikoinaan toimi erinomaisena
pohjana tiedon ammentamiselle ja panemisen opetteluun. Nykyään tätä
tulee selattua edelleen toisinaan ”tsekkaanpa tämän tarkemmin”
periaatteella. Kirjassa on joitakin reseptejä, joskaan en ole tämän
kirjan reseptejä koskaan kokeillut itse.
Suositus: Kaikille kotipanimo ihmisille, erityisesti aloittelijoille ja asiasta kiinnostuneille.
Zainasheff & Palmer: Brewing
Classic Styles
Toinen klassikko.
Edelliseen verrattuna selvästi enemmän reseptikirja, mutta käy
osin samoja asioita lävitse lyhyemmin, kuin How To Brew. Paljon
reseptejä, pohjana uuteoluet, mutta myös täysmäskäys versiot
löytyvät. Kirjoittaessani omia reseptejäni vilkaisen yleensä
tyylien kuvausta ja taustoja, sekä Jamilin reseptejä. Tästäkään
kirjasta en ole yhtään reseptiä pannut, mutta ainakin rapakon
takana tuntuvat olevan arvossaan.
Suositus: Kaikille kotipanimo ihmisille, erityisesti aloittelijoille ja asiasta kiinnostuneille.
Strong: Brewing Better Beer
Päästänkin
seuraavaksi jatko-opintoihin soveltuvaan kirjaan. Kun aloittelu on
takana tämä kirja keskittyy tiiviisti jokaiseen vaiheeseen ja
niiden vaikutuksiin oluessa. Muutamia mainioita tärppejä,
tekniikoita, sekä vinkkejä esimerkiksi kotiolutkilpailuihin
valmistautumiseen. Mukana myös muutamia reseptejä.
Suositus: Hieman edistyneemmille koti ja miksei pro panijoillekin.
Hieronymus: Hops
Tästä kirjasta
Mikolle Ylöjärvelle kiitokset vinkistä. Todella laaja paketti
humalista, niiden kasvatuksesta, lajikkeista ja käytöstä. Avasi
itselleni muutamia asioita joita en ollut tullut edes ajatelluksi.
Loppu puolella paljon reseptejä. Ps. Voidaan tiivistää: Vaikea
kasvi, sato vaihtelee jopa pelloittain ja vaikka jokaisessa panimossa
pantaisiin prikullee samalla reseptillä sama ipa olisi tulos
jokaisessa aivan erilainen. Eli: Ei avaa oikotietä onneen (höh).
Suositus: Hieman edistyneemmille koti ja miksei pro panijoillekin. Unohtamatta jokaista hop headia.
Daniels: Designing Great Beers
Klassikko tämäkin.
Hieman vanhempi teos, joka ei auennut ensimmäisellä kerralla.
Nykyään huomaan vilkuilevani tätä alati hakiessani ideoita,
ajatuksia ja rajoja resepteille. Kirjan selkeät huonot puolet ovat
rajallisesti oluttyylejä (missä esim. belgit?), sekä iästä
johtuen melkoinen määrä humalia puuttuu. (1996, uusittu 2000).
Suositus: Kaikille kotipanimo ihmisille, erityisesti aloittelijoille ja asiasta kiinnostuneille.
Mosher: Tasting Beer
Kirja oluen
maistelusta, kuinka hienoa. Mosher käy lävitse lyhyesti oluttyylien
ja oluen historian. Avaa hieman panemisen näkökulmia ja vaikutuksia
lopputuotteessa ja käy laajalti lävitse makumaailmoja ja jopa oluen
ja ruuan paritusta.
Suositus: Kaikille olutharrastajille, maistelijoista bloggareihin ja reittaajista tikkareihin (hah, pääsinpäs kirjoittamaan tuon noin).
Calagione: Brewing up a Business
Haluatko tietää
miten Dogfish Headin panimo sai alkunsa? Lue. Kirjan alku
panimoravintolan perustamisineen on varsin mainiota luettavaa. Kirja
kuitenkin ottaa haastavamman sävyn käydessään lävitse
lakiasioita, myyntiä, henkilökunnan managerointia ja kaikkea mihin
panimoa pyörittäessä joutuu. Kirja painottaa tietysti
Yhdysvaltojen lainsäädännön näkökulmaa. Kirja antaa paljon
asioita pohdittavaksi, mutta ei tietenkään ratkaisuja näihin.
Suositus: Dogfish faneille, panimon perustamisesta kiinnostuneille ja harrastajalle lukukokemukseksi.
Hindy & Potter: Beer School
Ai, että Dogfish
Head on vähän hypetetty. No tämä teos kertoo tarinan Brooklyn
Brewerystä. Asia on oikeastaan samanlaista, kuin Calagionen
kirjassa. Alussa kerrotaan taustat, mietitään rahoitusta, panimon
sijaintia, markkinointia ja sitä miten vaikea kaupunki N.Y on
panimolle. Kakku koristellaan tietysti jakelupuolen asioilla ja
lopuksi mietitään onko tässä mitään järkeä.
Suositus: Tämä menee tietysti Brooklyn Breweryn faneille, panimon perustamisesta kiinnostuneille ja harrastajalle lukukokemukseksi.
White & Zainasheff: Yeast
Etsitkö
sienikirjaa syksyksi? Jos Hieronymuksen Hops kävi lävitse kaiken
humalasta, käy tämä teos kaiken hiivasta. Läpi käydään paitsi
hiivan tuottamia aromeita, mutta myös kaikkea käymisastian
geometrian vaikutuksesta laboratorio varustukseen. Paljon asiaa
edistyneemmille.
Suositus: Kaikille kotipanimo ihmisille, panimon labrapuolen aloittelijoille ja kiinnostuneille.
Turunen: Jos täytätte mun lasini
Tämä teos käy
lävitse Alkon historian Suomessa ja samalla tietysti myös muuttuvan
alkoholilain. Paljon hienoja vanhoja kuvia ja unohdettuja panimoita.
Suositus: Jokaisen harrastajan vähimmäis oppimäärä ymmärtämään sitä, miksi asiat ovat kehittyneet nykytilaan. Ei tarjoa kuitenkaan kaikkiin kysymyksiin ja muureihin suoria vastauksia.
Bonsdorff: Suomen panimot
Bonsdorff käy
luettelomaisesti lävitse kaikki Suomen panimot ja näiden taustoja
vuoteen 1996 asti. Hauska selata kotipaikkakuntien panimohistoriat,
tai sen puutteet.
Suositus: Kotimaiseen panimohistoriaan perehtyneille ja muille harrastajille kevyeksi iltalukemiseksi.
Bruning: The Microbrewers Handbook
Suomalaiselle tämä ei
valitettavasti tarjoa paljoakaan. Asiaa on paljon pubiketjuista,
pubipanimoista, kegeistä ja enemmän caskeista. Mukaan on saatu tukku pienpanimoita kertomaan tarinoitaan, sekä nippu laitteisto asiaa ja markkinakieltä.
Suositus: Aiotko avata
panimon Englantiin? Aiot? Lue tämä.
Steele: IPA
IPA kirja.
Tarvitseeko sanoa enempää? Tämä käy lävitse paitsi tyylin
historian, nykytilan sekä panemisen. Lopussa tukku reseptejä.
Suositus: Kotipanijoille, joilla taipumus humalahakuiseen juomiseen. Muille nippelitietoa ja historiaa.
Ai millaisia reseptejä kirjoissa oli? Tässä nyt se viimeinen "yllätys". Steelen IPA kirjasta.
Haluatko tietää miten BrewDog Hardcore IPA pannaan?
No minäpä kerron
(tosin en usko reseptin olevan yksi yhteen. Kokeilkoon ken haluaa,
voin maistella tuotteen HC:n kanssa rinnakkain)
Vesi:
Burtonoitu
suoloilla (ei arvoja)
Mallaspohja:
90% Maris Otter
6,5% Cara-Malt
3,5% Crystal Malt
Mäskäys:
Yksivaihe infuusio 65c. Veden suhteesta maltaaseen: ”Melko kuivaa”
Keitto:
75min keitto. T90
pellettiä.
21% Columbusta ja
21% Centennialia keiton alussa. Kymmenen minuutin jälkeen lisää
5,3% Molempia
(Columbus+Centennial).
Keiton lopussa
lisää 15,8% jokaista: Columbus, Centennial ja Simcoe.
Käytä +20c.
Amerikkalaisella Ale-Hiivalla, kuivahumaloi määrällä 1,7g/l
Columbusta. Kuivahumalointi aika: 4-5 vrk, jonka jälkeen jäähdytys
ja humalasakan poisto.
Speksit:
OG 1.083
TG: 1.014
ADF: 83%
IBU: 148
(laskennallisesti)
ABV: 9%
Väri: 19,5 Ebc.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti