Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


perjantai 27. syyskuuta 2013

Olutkirjasto esittelyssä

Tänään pitkän keittopäivän päätteeksi en tarjoa kuvakavalkadia prosessista, koska voitte katsoa vaikkapa vanhoja kuvia, hommahan näyttää aina samalta, ainakin melkein :)

Pöntössä pihisee nyt 11l ruismaltailla vauhditettua Stouttia, jonka lopputulos on arvoitus.
Lasissa BrewDogin JackHammer. Ei en käy tätäkään lävitse tänään. Humalaa on, reippaasti. Tuoksu on upea, maku siinä rajoilla onko humalaa liikaa vai ei. Hyvää, mutta ei mitään uutta. Saatatteko hei uskoa, että tässäkin oli humalina Columbus ja Centennial.. Ymmärrätte heiton kun luette loppuun, jossa tarjoan ainakin kotipolttoisten ystäville yllätyssektorin.

Nyt esittelen, viimein, olutkirjastoni. Kirjoja on kertynyt vuosien varrella jokunen, joitakin olen saanut lahjaksi ja joitakin olen maksanut kylmällä käteisellä. Kirjoja maltaiden maailmasta katkeran humalaiseen loppuun saakka. Mietitkö mitä pukin konttiin jouluksi? Tässä listaus ja hyvin lyhyt kuvaus kustakin olkaa hyvä:

How To Brew lainassa, joten ei kuvassaPalmer: How To Brew
Oluen valmistuksen perusteos ja alansa klassikko. Sisältää käytännössä kaiken mitä aloittelevan kotipanijan tulee tietää. Aikoinaan toimi erinomaisena pohjana tiedon ammentamiselle ja panemisen opetteluun. Nykyään tätä tulee selattua edelleen toisinaan ”tsekkaanpa tämän tarkemmin” periaatteella. Kirjassa on joitakin reseptejä, joskaan en ole tämän kirjan reseptejä koskaan kokeillut itse. 
Suositus: Kaikille kotipanimo ihmisille, erityisesti aloittelijoille ja asiasta kiinnostuneille.

Zainasheff & Palmer: Brewing Classic Styles
Toinen klassikko. Edelliseen verrattuna selvästi enemmän reseptikirja, mutta käy osin samoja asioita lävitse lyhyemmin, kuin How To Brew. Paljon reseptejä, pohjana uuteoluet, mutta myös täysmäskäys versiot löytyvät. Kirjoittaessani omia reseptejäni vilkaisen yleensä tyylien kuvausta ja taustoja, sekä Jamilin reseptejä. Tästäkään kirjasta en ole yhtään reseptiä pannut, mutta ainakin rapakon takana tuntuvat olevan arvossaan.
Suositus: Kaikille kotipanimo ihmisille, erityisesti aloittelijoille ja asiasta kiinnostuneille.

Strong: Brewing Better Beer
Päästänkin seuraavaksi jatko-opintoihin soveltuvaan kirjaan. Kun aloittelu on takana tämä kirja keskittyy tiiviisti jokaiseen vaiheeseen ja niiden vaikutuksiin oluessa. Muutamia mainioita tärppejä, tekniikoita, sekä vinkkejä esimerkiksi kotiolutkilpailuihin valmistautumiseen. Mukana myös muutamia reseptejä.
Suositus: Hieman edistyneemmille koti ja miksei pro panijoillekin.

Hieronymus: Hops
Tästä kirjasta Mikolle Ylöjärvelle kiitokset vinkistä. Todella laaja paketti humalista, niiden kasvatuksesta, lajikkeista ja käytöstä. Avasi itselleni muutamia asioita joita en ollut tullut edes ajatelluksi. Loppu puolella paljon reseptejä. Ps. Voidaan tiivistää: Vaikea kasvi, sato vaihtelee jopa pelloittain ja vaikka jokaisessa panimossa pantaisiin prikullee samalla reseptillä sama ipa olisi tulos jokaisessa aivan erilainen. Eli: Ei avaa oikotietä onneen (höh).
Suositus: Hieman edistyneemmille koti ja miksei pro panijoillekin. Unohtamatta jokaista hop headia.

Daniels: Designing Great Beers
Klassikko tämäkin. Hieman vanhempi teos, joka ei auennut ensimmäisellä kerralla. Nykyään huomaan vilkuilevani tätä alati hakiessani ideoita, ajatuksia ja rajoja resepteille. Kirjan selkeät huonot puolet ovat rajallisesti oluttyylejä (missä esim. belgit?), sekä iästä johtuen melkoinen määrä humalia puuttuu. (1996, uusittu 2000).
Suositus: Kaikille kotipanimo ihmisille, erityisesti aloittelijoille ja asiasta kiinnostuneille.

Mosher: Tasting Beer
Kirja oluen maistelusta, kuinka hienoa. Mosher käy lävitse lyhyesti oluttyylien ja oluen historian. Avaa hieman panemisen näkökulmia ja vaikutuksia lopputuotteessa ja käy laajalti lävitse makumaailmoja ja jopa oluen ja ruuan paritusta.
Suositus: Kaikille olutharrastajille, maistelijoista bloggareihin ja reittaajista tikkareihin (hah, pääsinpäs kirjoittamaan tuon noin).

Calagione: Brewing up a Business
Haluatko tietää miten Dogfish Headin panimo sai alkunsa? Lue. Kirjan alku panimoravintolan perustamisineen on varsin mainiota luettavaa. Kirja kuitenkin ottaa haastavamman sävyn käydessään lävitse lakiasioita, myyntiä, henkilökunnan managerointia ja kaikkea mihin panimoa pyörittäessä joutuu. Kirja painottaa tietysti Yhdysvaltojen lainsäädännön näkökulmaa. Kirja antaa paljon asioita pohdittavaksi, mutta ei tietenkään ratkaisuja näihin.
Suositus: Dogfish faneille, panimon perustamisesta kiinnostuneille ja harrastajalle lukukokemukseksi.

Hindy & Potter: Beer School
Ai, että Dogfish Head on vähän hypetetty. No tämä teos kertoo tarinan Brooklyn Brewerystä. Asia on oikeastaan samanlaista, kuin Calagionen kirjassa. Alussa kerrotaan taustat, mietitään rahoitusta, panimon sijaintia, markkinointia ja sitä miten vaikea kaupunki N.Y on panimolle. Kakku koristellaan tietysti jakelupuolen asioilla ja lopuksi mietitään onko tässä mitään järkeä.
Suositus: Tämä menee tietysti Brooklyn Breweryn faneille, panimon perustamisesta kiinnostuneille ja harrastajalle lukukokemukseksi.

White & Zainasheff: Yeast
Etsitkö sienikirjaa syksyksi? Jos Hieronymuksen Hops kävi lävitse kaiken humalasta, käy tämä teos kaiken hiivasta. Läpi käydään paitsi hiivan tuottamia aromeita, mutta myös kaikkea käymisastian geometrian vaikutuksesta laboratorio varustukseen. Paljon asiaa edistyneemmille.
Suositus: Kaikille kotipanimo ihmisille, panimon labrapuolen aloittelijoille ja kiinnostuneille.

Turunen: Jos täytätte mun lasini
Tämä teos käy lävitse Alkon historian Suomessa ja samalla tietysti myös muuttuvan alkoholilain. Paljon hienoja vanhoja kuvia ja unohdettuja panimoita.
Suositus: Jokaisen harrastajan vähimmäis oppimäärä ymmärtämään sitä,  miksi asiat ovat kehittyneet nykytilaan. Ei tarjoa kuitenkaan kaikkiin kysymyksiin ja muureihin suoria vastauksia. 

Bonsdorff: Suomen panimot
Bonsdorff käy luettelomaisesti lävitse kaikki Suomen panimot ja näiden taustoja vuoteen 1996 asti. Hauska selata kotipaikkakuntien panimohistoriat, tai sen puutteet.
Suositus: Kotimaiseen panimohistoriaan perehtyneille ja muille harrastajille kevyeksi iltalukemiseksi.

Bruning: The Microbrewers Handbook
Suomalaiselle tämä ei valitettavasti tarjoa paljoakaan. Asiaa on paljon pubiketjuista, pubipanimoista, kegeistä ja enemmän caskeista. Mukaan on saatu tukku pienpanimoita kertomaan tarinoitaan, sekä nippu laitteisto asiaa ja markkinakieltä.
Suositus: Aiotko avata panimon Englantiin? Aiot? Lue tämä.

Steele: IPA

IPA kirja. Tarvitseeko sanoa enempää? Tämä käy lävitse paitsi tyylin historian, nykytilan sekä panemisen. Lopussa tukku reseptejä.
Suositus: Kotipanijoille, joilla taipumus humalahakuiseen juomiseen. Muille nippelitietoa ja historiaa.

Ai millaisia reseptejä kirjoissa oli? Tässä nyt se viimeinen "yllätys". Steelen IPA kirjasta.
Haluatko tietää miten BrewDog Hardcore IPA pannaan?
No minäpä kerron (tosin en usko reseptin olevan yksi yhteen. Kokeilkoon ken haluaa, voin maistella tuotteen HC:n kanssa rinnakkain)

Vesi:
Burtonoitu suoloilla (ei arvoja)

Mallaspohja:

90% Maris Otter
6,5% Cara-Malt
3,5% Crystal Malt

Mäskäys: Yksivaihe infuusio 65c. Veden suhteesta maltaaseen: ”Melko kuivaa”

Keitto:

75min keitto. T90 pellettiä.
21% Columbusta ja 21% Centennialia keiton alussa. Kymmenen minuutin jälkeen lisää
5,3% Molempia (Columbus+Centennial).
Keiton lopussa lisää 15,8% jokaista: Columbus, Centennial ja Simcoe.

Käytä +20c. Amerikkalaisella Ale-Hiivalla, kuivahumaloi määrällä 1,7g/l Columbusta. Kuivahumalointi aika: 4-5 vrk, jonka jälkeen jäähdytys ja humalasakan poisto.

Speksit:
OG 1.083
TG: 1.014
ADF: 83%
IBU: 148 (laskennallisesti)
ABV: 9%
Väri: 19,5 Ebc.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti