Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


maanantai 2. syyskuuta 2013

Olutarvioissa: Sinebrychoff Nikolai Vuosiolut 2014

www.sinebrychoff.fi

Oluen speksit:

Mikä:  Sinebrychoff Nikolai Vuosiolut 2014, Tumma Lager, Suomi
Mistä: Ruokakaupat
Hinta: n. 2€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 4,7%, katkerot: 28ebu, väri: 115ebc.
Nippelitietoa: "Koffin" tämän vuotinen vuosiolut on tammitynnyri kypsynyt tumma lager, johon on sekoitettu vielä hieman viskiä sekaan. Kyseessä on nyt neljäs vuosiolut ja samalla Nikolai sarjan ilme on muuttunut jo tölkkikoonkin puolesta.On taas se aika vuodesta kun Sinebrychoff pamauttaa uuden vuosioluen kansan huulille. Tällä kertaa kyseessä on siis varsin muodikas lähestyminen tynnyrikypsytettyjen oluiden maailmaan. Tammilastuja ja viskiä, sekä tummaa lageria tiedossa. Kaupassa tajusin, että koko Nikolai sarja on siitynyt pieniin tölkkeihin uudella ulkonäöllä. Uudistus on sinänsä ihan toimivan näköinen, joskin voisin mutista jotakin kohonneesta litrahinnasta, mutta en jaksa taistella tuulimyllyjä vastaan.. tänään.
Viime vuotisen Cascade Alen jäljiltä en uskalla toivoa tältä mitään. Tuossa oluessahan ei sinänsä mitään vikaa ollut, vaan ei mitään muistettavaakaan. Tämä taas on valitettava markkinatalouden säätelemä fakta, ettei isojen kannata laitteillaan tehdä harrastajan suuhun sopivaa, mutta onneksi meillä on pienpanimot. Tästä syystä Koffin pirteri on piristävä poikkeus, joka tavallaan pitää toivon kipinää yllä. Mennäänpä nyt kuitenkin ihmettelemään tätä tummaa lageria.


Oak Aged Tumma Lager valuu lasiini lähes mustana. Vaahtoaa reilusti ja todella hämmentävästi vaahto on varsin kestävää. Varsin kaunis olut.
Tuoksussa kevyesti leipäistä maltaisuutta ja vähäisesti paahdetta. Taustalla on kuitenkin vieno annos viskiä, jonka alkuperä voisi olla jossakin ylämaan nummilla? Ja jos oikein pinnistelee nenänsä kanssa voi tästä aistia varovaisen, suorastaan ujon vaniljaisen vivahteen. Tuoksu voisi olla vahvempikin, mutta kyllä tästä kaikki odotetut elementit löytyvät.
Maun puolella maltaisuus kevenee, paahde tuntuu väistyvän lähes kokonaan, eikä viskistä ja tammilastuista ole enään tietoakaan. Jäljelle on jäänyt vain kevyt siirappinen makeus, vanhan ja kylmän kahvin "paahde" jatämän mukana pahvisuutta. Jälkimaku on lyhyt ja vetinen. Kylläpäs tämä pääsi lässähtämään, aivan liian vetistä ja se peittää paljon alleen.
Suutuntuma on kevyt ja kuten todettua kovin vetinen, helposti juotava toki.
Voi Koffi minkä teit. Ei vaan, olisihan tässä potentiaalia Alko vahvuisena ilman tärkkelyksiä ja reilummalla määrällä lastuja ja viskiä. Sitten heräsin ja muistin missä mennään, pitäisikö tästä varmuudeksi ottaa prosentti pois "runkoa" ja laittaa hintaan varmuudeksi pari euroa lisää? Helppo, puhdas ja hyvin tehty tumma lager pienellä lisäelementillä, joskaan ei tarjoa tälläkään kertaa mitään kenellekään, ja vähän kaikille. Suositellaan kokeilijoille ja muille keskitien kulkijoille.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 6, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 5, Suutuntuma(1-5): 2, Yleisvaikutelma(1-20): 11 -> Yhteensä: 28/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti