Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


lauantai 29. kesäkuuta 2013

Matkaraportti: SOPP Lahti 2013

On taas se vuodenaika, koittaa SOPP:n aika.
Tuopin Ääressä oli jälleen mukana, kun Lahden Suuret Oluet, Pienet Panimot tapahtuma avasi torstaina porttinsa.
Päivä alkoi helteen painostaessa janoisen matkamiehen päälle. VR:n vihervalkoinen valas lipui kirskahdellen Lahden rautatieasemalle. Kymmenet aivan liian vähiin vaatteisiin pukeutuneet neidot kävelivät ulos. Kävelin laiskasti perässä, ohittaa en tietenkään aikonut, kunnes joku läppäsi selkääni. Havahduin mikroshortsien haavemaasta. En ollut enää ainoa janoinen. Vaelsimme Tontorin kera kohti kaupungin ainoaa keidasta, Teerenpeliä. Juuri sopivasti, sillä ensimmäiset juotuamme ja seurueemme kasvaessa seuraavalla jäsen Tomi J:llä taivas repesi. No tämähän ei terassin katon alla haitannut vaan nautiskelimme seuraavat.
Edeltävänä vuonna aloitimme Alexin panimolla ja otimme yhdet sen muistolle. Nyt kun Metroakaan, tuota illan viimeistä stoppia ei ole, niin Lahti on koostaan huolimatta todella kuiva kaupunki ja ansaitsisi, pahoitteluni viihtyisälle Teerenpelille, yhden laajemman valikoiman ravintolan jonka valikoimissa voisi olla pullotteita myöskin hmmm. haastavammalta tasolta.
Makea juovo, humala juovo ja hedelmä juovo
Joukkiomme täydentyi lähtiessämme vielä jäsen Toni H:lla, jäsenen Topi K, saapuessa vasta myöhemmin.
Saavuimme viiden kulmilla alueelle ja edellisvuotiseen tapaan meiltä kerättiin vesipullot talteen, ei yllättävää, mutta en ymmärrä kuka hölmö tulee olutfestivaaleille juomaan kivennäisvesipullosta hiilihapotettuja kirkkaita?
Sisään marssiessamme havaitsimme vanhan pääjuovon DeGarren olleen nautiskelemassa jo hyvän tovin.
Istahdimme janoisina alas tutkailemaan tarjontaa ja pian jokaisella olikin nenänsä alla tuopillinen vaahtoavaa, tai vähemmän vaahtoavaa käsityöläisolutta. Omalla kohdallani keskityin pääasiassa uusiin tuttavuuksiin. Nyt laskiessa iltapäivän aikana uusia oluita tuli maisteltua n. 15kpl.

Aluetta, niin harmaa on taivas
Mukanahan olivat seuraavat panimot:

Teerenpeli: Käytiin ravintolan puolella, joten tiski jäi välistä. Itselleni uusina tarjolla olivat ainakin Rentoreino ja Kesähessu. Näistä ensimmäisen tyyppasin keskustassa ja Kesähessua maistoin kaverin lasista.
Malmgård: Jäi itselläni välistä, sillä ei uutta. Valikoimissa mm. Arctic Circle Ale, X-Porter, sekä tutut Dinkelit, Joutsenet ja muut. Varmaa.
Laitila: Ainoa itselleni uusi oli Kölssi, joka jäi ajan puutteessa testaamatta, toivottavasti eksyy tännekin. Valikoimissa olivat mm. Imperiaali, Barley Wine, jne.
Lammin Sahti: Tämäkin jäi välistä, tuttua Sahtia ja Pöllöä ainakin. Pöllöä sai joskus takavuosina Kouvolasta ravintolastakin 3,5 e hintaan, tulihan sitä juotua silloin..
Hollolan Hirvi: Kivisahti oli onnistunutta, mutta uusi Belgianhirvi oli pettymys. Saison on lempityylejäni ja harvoin näitä kotimaassa näkee. Hiilihapoton ja sahtimainen, ei hedelmiä, ei mausteita, veikkasin olleen enempi, vähempi pilalla. Mukana oli myös uusi KaurisOlut, joka taisi olla Wieniläistyylinen lager? jäi sekin juomatta.
Kuninkaankartanon Panimo: Puupposen Lassi oli itse viritellyt paikalle jokusen itselleni maistamattoman tuotteen ja vaikuttivat siltä, että ovat paikalla mahdollisesti seuraavanakin vuonna. Jaossa oli ainakin Saku's apa (Sakulle terveisiä, kyllä se on sitä samaa mitä keittelit). Tyykki 20, tapahtuman parhaimpia oluita reipas porter. Häähumu, joka oli toki pakko kokeilla. Keittelinhän itse taannoin oudosti samankaltaisen satsin. Suoma, joki oli oppilaitoksen omilla humalilla valmistettu raikas janonsammuttaja, että Torpparia. Hivenen toffeisen diasetyylinen, mutta muuten varsin mainio Apa/IPA. Huhupuheiden mukaan eräs Ruis Saison on menossa tuotantoon, tämähän oli ns. "kotiolutfoorumi-ryhmän" kevään näyttötyö, jonka takapiruna häärin itse valottaessani hieman omaa RuiSaisonini reseptiä. Aivan samasta oluesta ei kuitenkaan ole kyse.
Bryggeri Helsinki: Uusi tuttavuus, jonka takaa löytyy mm. Alexin panimolla häärännyt Hüffnerin Mathias (hienoa että mies sai uuden tilaisuuden ja kuuleman mukaan vapaammat kädet). Pils oli oikeastaan todella onnistunut tyylissään ja kelpasi currywurstin kaveriksi mainiosti. Altstadt Helsingille siitä propsit, että Altbieriä en ole vuosiin nähnyt Suomessa, luulisi osuvan meikäläiseen makuun. Summer Ale muistutti kovasti vanhaa Walking The Plank Alea, ettei taida olla samoja humaloita (Cascade ja Amarillo kyseessä?). Raikas, todella mainio.
Panimon Weizen oli ihan perinteisen maistuva "perushefe" ja Brown Alekin varsin juotava.
Saimaan Juomatehdas: "Koska tumma marsalkka vitsi on kulunut, ei käytetä sitä". Saimaalta oli mukana myös jokunen IPA/Apa. Näistä Tom Anderson ei säväyttänyt yhtään, liian makea. Blue Skies oli jo parempi viritelmä, mutta mielestäni edellisten vuosien festareille tuodut IPA:t ovat olleet selvästi parempia.
Vakka-Suomen Panimo:  Vaspilla oli lähes kaikki heidän tuotteensa mukana (tai siltä ainakin vaikutti). Nokkospilsiä oli tietysti kokeiltava, joinhan Tsekeissä yhden vihreäksi värjätyn nokkosoluen, joka oli muuten todella outo. Janin&co. versio olikin selvästi nokkosmaisempi ja perverssillä tasolla (kyllä, lempitasollani) perhanan hyvää. Savukataja kelpasi illan viimeiseksi kyytipojaksi, koska teki mieli hyvää.

Mitä jäi käteen?

Fillaripianon säestämät alkutahdit, sateinen keli, Pave Maijanen ja coverit.. Siis.. Jälleen mainio pienpanimokatselmus, fiilis oli rentoa ja palvelu miellyttävää. Väkeä ei ollut jonoiksi asti, mistä pidän, koska henkilökunnan kanssa on mukava vaihtaa jokunen tarina.
Oluet olivat muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta onnistuneita tyyleissään ja varsin hyviä. Olutnörtti haluaisi nähdä jokusen spesiaalierän jotakin reilumpaa. Imperial Stoutit, tynnyrikypsytteet, villihiivat, oikeasti onnistuneet IPA:t, DIPA:t, hullut hybridiviritelmät, belgityylejä ja muita.
Osaamista on aivan varmasti, luulisin intoakin olevan, mutta ymmärrän tietysti kaikki markkinavetoiset ajatukset, sekä maitokaupparajat ja muut "turhakkeet". Mutta.. onhan näitä ollut muillakin, katsokaa vaikkapa BeerHuntersin tuotteita toisinaan, tai Plevnalta vaikkapa Petolintua, Siperiaa tai pulloversiota Barley Winesta.
Kulttuuri on kyllä kokoajan menossa eteenpäin, uskallustakin tulee vuosi vuodelta enemmän. Ensin maitokauppa weissejen vyöry, nyt jo edullinen Apa:kin. Alkon mahtibyrokratian lävitsekin on saatu kiintoisia tuotteita, joten minä uskon, että te rakkaat pienpanimot jatkatte askel askeleelta tätä suotuista ja kiintoisammaksi menevää kehitystä kaikkien valtion järjestämien esteiden ylitse.
Kiitos panimoille, järjestäjille, Lahdelle ja tapahtumassa työskenneille. Huhuissa minut tapaa heinäkuussa Helsingistä, sekä seuraavana suvena taas Lahdesta.
Elämme jännittäviä aikoja ystävä hyvä.

Ja hei, jokaisessa hyvässä suomalaisblogissa näytetään myös tiss..bisset. Siispä bonuksena linkki videoon: "Klikkaa mua"

We want You for the Craftbeer army


1 kommentti:

  1. Hyvä että DeGarre on edelleen voimissaan vaikka ei ole foorumilla näkynyt hetkeen.

    Kommentit maistetuista oluista sattuvat harvinaisen lähelle omia mielipiteitä. Minullekin (myös saisonin ystävä) niin Belgianhirvi oli paha pettymys, Bryggerin Pils on kyllä tosiaan tyylissään erinomainen, ehkä jopa Suomen paras tällä hetkellä, maistoin sen perään vanhan suosikkini Vakka-Suomen LuomuPilsin ja siinä oli humaloinnissa joku häiritsevä asia johon en muista ennen kiinnittäneeni huomiota (Alkosta poistumisen takia edellisestä maistamisesta toki hetki), Bryggeri vei pils-taistelun voiton siis ainakin tällä erää.

    VastaaPoista