Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


torstai 14. maaliskuuta 2013

Olutarvioissa: Thornbridge Bracia

Kuva: fermentobirra.com
Oluen speksit:

Mikä: Thornbridge Bracia, Traditional Ale/Imperial Stout, Englanti
Mistä: "Ulkomailta"
Hinta: n. 9€/0,5l.
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 10%, Katkerosta ja väristä
ei arvoja. 
 

Nippelitietoa: Thornbridgen panimo on perustettu v.2005 ja Suomessa panimon tuotteista on ollut myynnissä mm. Wild Swan, Jaipur ja Halcyon. Bracia on kelttiläinen nimi lähes tuntemattomalle rautakautiselle juomalle.Tänä iltana lasiin valuu Thornbridgea. Panimo alkaa olemaan tunnettu täällä Suomessakin ainakin harrastajien keskuudessa ja ainakin Halcyon Imperial IPA kiikkuu vielä hetkin sitten Alkonkin hyllyillä. Bracia on tyyliltään jotakin. RateBeer kertoo sen olevan Traditional Ale, Olutopas English Strong ja panimo Imperial Stout. Raaka-aine lista on mittava ja siinä mainitaan mm. hunaja, paahdettuja maltaita, turvemallasta ja karamellimallasta. Humalapuolellakaan ei ole säästelty ja kombinaatio on itseasiassa paperilla erikoinen: Target, Pioneer, Hallertau, Northern Brewer ja Sorachi Ace.
Ainakin itsetoivon tämän kastanjahunajan(?) olevan sopivasti taustalla. Kiintoisa tuotos ja panimo on ainakin omissa spekseissäni varsin korkealla laadultaan. Maistamaan siis.

 Ulkoisesti Bracia on todella synkkää mustanpuhuvaa nestettä ja jättää päälleen paksun reilusti pitsiä jättävän mokkaisen vaahdon. Varsin kaunista.
Tuoksussa on ensimmäisenä nenääni osuu tervaleijonapastillia, todella reilusti salmiakkia siis. Savuisaa paahteisuutta ja hieman monista Islay viskeistä tuttua fenolista jodimaisuutta joka tekee tästä melko mielenkiintoisen. Maltaisuus on melko rotevaa ja hunajankin voi aistia taustalta. Tähän päälle kun lyö keveän hedelmäisyyden ja hennon sitruunaruohoisen aromin, niin voidaan puhua jo monipuolisesta. Silti tuoksu on ainakin itseäni miellyttävä, hieman jopa funky. Tuntuu, että jokaisella nuuhkaisulla havaitsee jotakin uutta. Tyylikästä.
Maussa on samaa salmiakkisuutta ja kevyesti turpeista savuisuutta. Paahdetta riittää, mutta ei onneksi tuhkakuppiosastoa, vaan melko tujua espressoa. Jykevä maltaisuus ja hento pähkinäinen makeus tuntuvat pitävän tätä kauhun tasapainoa yllä.  Jälkimaussa on vielä suklaata ja puumaisuutta kokonaisuuden pysyessä melko pehmeänä ja soljuvana. Maukas, tykkään todella. Todellinen kaupakeskus tämä olu, kerroksittain tavaraa.
Suutuntuma on kohtalaisen täyteläinen, alkoholi pysyy piilossa ja yleisfiilis on pehmeä ja liukas.
Thornbridge lyö nyt pöytään varsinaisen herkun joka kyllä osuu ja kolahtaa, mutta saattaa vaatia hieman perverssin maun. Mitä lähemmäs huonelämpöä mennään sitä paremmaksi tämä kokemus muuttuu. Absolutely Fabulous.
    Pisteet:
Tuoksu: 8/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 8/10, Suutuntuma: 4/5, Yleisvaikutelma: 16/20, Yhteensä: 40/50.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti