Panimolaitteistoa |
Osallistuin Mustialan/HAMK:n järjestämälle "Oluen Valmistus" kurssille ja olen tässä yhdessä jos toisessa blogitekstissä luvannut koostetta viime viikon panoreissusta.
Kurssin lopputyöhön kuuluu harjoitusvierteen ja varsinaisen lopputyön valmistaminen. Lopputyön pääsi panemaan panimon "isoilla vehkeillä" jos tälle n. 200l erälle löytäisi ostajan. Meidän kurssiltamme käsittääkseni vain yksi(?) on valmistamassa ison satsin.
Harjoitusvierre työssä pääpaino on seurata olutmestari Puupposen työskentelyä, jotta lopputyöstä selviää yksin. No koska itse yövyin alueella, eikä kiirettä ollut, niin panimme kaksi erää "harjoittelutyötä". Harjoitustyökin oli tietysti panimon selkärankaa, eli Kuninkaankartanon Renkiä. Lassi näytti ensin miten heidän laitteistonsa toimii ja selosti työvaiheita, jotka omista kotipanimotaustoistani johtuen olivat hyvinkin tuttuja, vaikkakin isommassa mittakaavassa. Seuraavan erän Renkiä panin itse maestron seuratessa työskentelyäni kattiloiden ja kenkkuilevan pumpun kanssa.
Laitteisto on käsittääkseni kotimaisen Tankki oy:n valmistama 200l-250l laitteisto, joka on hyvin manuaalikäyttöinen, eli täydellinen meikäläisen tekniikkapäälle. Vähän liikkuvia/sähköisiä osia = Vähemmän hajoavia osia, vai?
Pumppu kytketty keittokattilaan, toinen pää whirlpooliin. |
Laitteistoa |
10h myöhemmin olikin kaksi erää keitelty, paikat siivottu ja meikäläinen tarvitsi raitista ilmaa.
Ihme kyllä, oma harjoituskeittoni meni kivuttomasti, joskin pumppu ei aluksi oikein halunnut vetää, mutta siitäkin selvittiin.
Loppuillan selailin muistiinpanoja ja laskin laitteiston vaikutusta lopulliseen reseptiin, jonka paneminen oli edessäni seuraavana aamuna.
Hiivapuolesta huolehtii reilumpi määrä Kölsch hiivaa.
Mäskäten ja rollaten |
Maltaat olivatkin jo valmiina. Veden lämpötila osui heti kohdalleen ja lisäsin hieman maitohappoa ja suoloja, koska paikan vesi yksinkertaisesti vaatii sitä.
Mäskiä sekoittaessani onnistuin tietysti tökkäämään litramitan kattilaan, mutta onneksi sain senkin kauhalla ongittua ylös.
Siivilöinti tässä panimossa etenee väliastian kautta, josta pumppu imee noin 25-30l kerrallaan.
Väliastiasta keittokattilaan |
Pohtiva ilme, ph:n ja ominaispainon mittailua |
Käymistankkia |
Olut tankissa ja hiivaa päälle, siivous ja näkemiin. 7,5h päivä täynnä ja odotukset kohdallaan.
Mallas pitää saada myös pois.. |
Olut on nyt käymässä ja valmistuessaan n. viiden viikon kuluttua tämä työ, jonka tavoitteena on tietysti lyödä RateBeerin American Wheat kategoria..eiku..Olla varsin maukasta ja simppeliä juotavaa, sekä mitä todennäköisimmin ensimmäinen lähes "paljasjalkaisen" Kouvolalaisen panema kaupallinen olut "sataan vuoteen". Olut menee tietysti toiseen olohuoneeseeni, eli Kouvolan Old Tomiin myyntiin. Tästä onkin hyvä jatkaa, mutta mihin suuntaan? Aika näyttää ja toivottavasti tulevina vuosina tämä satsi ei jää kaupalliseksi joutsenlauluksi.
PS. Satsi on vielä nimeä vailla, ajatukset ja ideat otetaan vastaan. Parhaimmat omitaan törkeästi, ainakin ilman "copyraitteja".
Humalapornoa loppuun |
Kerrohan vähän tuosta kurssista, miten sinne pääsee, mitä kustantaa, kauanko kestää jne.
VastaaPoistaKurssi löytyi itseasiassa muutaman mutkan takaa sattumalta. Se on osa HAMK:n avointa AMK:ta. Kestoltaan 4op:tä eli 107h. Tästä enemmän aikatauluista,yms: https://soleops.hamk.fi/opsnet/disp/fi/ops_OpetTapTeks/tab/tab/sea?opettap_id=7685964
PoistaKustannuksina 40€+materiaalimaksut. Tässä itse toivon ettei keväällä tule enään mitään yllätysmaksuja, mutta muuten varsin edullinen. Paikan päällä voi yöpyä ja majoituksesta vastaa Mustialan matkailu: http://portal.hamk.fi/portal/page/portal/HAMK/Yleisopalvelut/Matkailupalvelut/Mustiala
Nyt olisi jäljellä vain kevään maistelutilaisuus, jossa pääsee maistelemaan jokaisen ryhmän tuotoksen (itsehän tein työni yksin). Luonnollisesti kiinnostaa nähdä millaisia oluita muut ovat tehneet, joten kevättä kohti.
Oli varmasti kerrankin kiva herätä aamulla kouluun :) Hieno homma, että saat oluen vielä myyntiinkiin.
VastaaPoistaMilloinhan sitä itse taikoisi tarvittavan ajan vastaavan kurssin käymiseen... Ehkä vuoden päästä.
Herääminen ei itseasiassa aina ollut hirveän nautinnollista. Joskus "oppimateriaaleihin" tutustuminen iltaisin porukalla vei hieman voimia. Etenkin Nokian panimon järjestämä maistelutilaisuus ja päälle läjä kotioluita oli seuraavana aamuna monelle melko raskasta sarjaa;)
PoistaKirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista