Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


lauantai 19. tammikuuta 2013

Olutarvioissa: AleSmith Wee Heavy


Oluen speksit:

Mikä: AleSmith Wee Heavy, Scotch Ale, USA

Mistä:
"Ulkomailta"/Alko Arkadia
Hinta:
Arkadian Alkossa suolaiseen: 24,7€/0,75l
Lukuja:
Alkoholipitoisuus: 10%,  katkero: 24ebu ja väri: 124ebc.
Nippelitietoa: AleSmith on 1995 perustettu San Diegosta kotoisin oleva panimo. Tuotteet ovat harrastajapiireissä suosittuja ja kotimaan markkinoille tämän lisäksi ovat eksyneet mm. Arkadiaan AleSmith IPA. 
Lauantaita kaikille. Tänään lasissa skottilaisperäinen olut yhdeltä harrastajien suosikki panimoilta rapakon takaa. AleSmih Wee Heavy on klassinen esimerkki, kuinka jenkkipanimot haluavat tehdä oluistaan alkuperäistä isompia, eikä pelkästään pullokoon puolesta. Tavallisesti Wee Heavy on raskain skottialeista noin 7% rungollaan. Tällä kertaa alkoholia on saatu 10% verran. Mallaspohja melko perinteistä Maris Otteria ja paahdettua ohraa. Tyypillisesti tämän tyylin oluet ovat myös hieman makeita ja tällöin oluita on "kattilakaramellisoitu". Lyhyesti: Vierrettä on keitetty kasaan reilusti, jolloin vierre paitsi konsentroituu, tapahtuu myös  melkoisesti mailard reaktioita ja sokereiden karamellisoitumista.
 Wee Heavy on siis periaatteessa yksinkertainen olut, mutta yleensä nämä ovat olleet pahuksen maistuvia ja talveen sopivia.
Ei siis muuta kuin käärepaperia kaulasta pois ja olutta lasiin.

  Lasiin kaatuu tummaa punertavanruskeaa olutta jättäen päälleen hennon keskikokoisen vaahdon. 
Tuoksu on reilusti maltainen, keskimakea ja hieman melassinen. Aavistus tummaa suklaata ja kahvia taustalla. Kevyt savuisen viskinen vivahde käy nenässä tummien hedelmien kera lopussa. Monimuotoinen, kohtalaisen vahva tuoksu joka selvästi paranee oluen lämmetessä hitaasti kohti huonelämpöä.
 Maussa maltaisuus dominoi tätä olutta aivan selkeästi. Todella tukevan mämmisesti itseasiassa. Kevyesti luumuisaa kuivattua hedelmäisyyttä ja tummaa suklaata. Paahteisuus on varsin sopivassa tasapainossa ja syö pahimman makeuden pois ja tuo, suklaan lisäksi, hennosti kahvia tähän pakettiin. Jälkimaussa kevyesti savuisuutta, joka lienee paahdetusta ohrasta peräisin?
Suutuntuma on todella tukeva, alkoholi lämmittää alla ja juotavuus on yllättävän kohdillaan näin jyhkeäksi tuotteeksi.
AleSmithin versio Wee Heavysta on yllättävän klassinen. Säkkipilliyhtyeestä ei tullut norjalaista kirkonpolttometallia soittavaa pumppua tällä kertaa, vaan olut osuu tyyliin ja juuret eivät huku. Kokonaisuutena vallan miellyttävä ja melko upea olut, joskaan ei millään Alkon tarjoaman hinnan väärti.  
 Pisteet:
Tuoksu: 9/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 8/10, Suutuntuma: 4/5, Yleisvaikutelma: 16/20, Yhteensä: 41/50

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti