Panimolla oli tänään pitkästä aikaa panopäivä. Tällä kertaa otin työn alle IPA:n, ajatuksena puskea hieman rajoja ja katsoa millaisen oluen saisi lisäämällä suurimman osan humalasta vasta keiton jälkeen ja koittaa simuloida whirlpool humalointia kotioloissa.
Mäskäys menossa 1h @ 66c |
Mallaspohja muodostui yksinkertaiseksi: Pale-Ale, München, CaraPils ja häivä Ruskea mallasta väriä varten.
Humalat punnittuna |
Olen jo tovin halunut sotkea Nelsonia johonkin klassiseen kombinaatioon ja nyt siihen tarjoutui sopiva sauma.
Hiivana tietysti työhevoseni, vanha kunnon Safale US05. Haminan vettä käsittelin hieman kipsillä, epsomsuolalla ja kalsiumkloridilla.
Tässä hieman reseptiikkaa 12l satsiin:
OG 1.067
86% Pale Ale mallas
9% München mallas
4% CaraPils
1% Ruskea mallas
60min 10+10g Chinook ja Amarillo
20min 15+15g Chinook ja Amarillo
0min 20g x Simcoe, Nelson Sauvin, Chinook ja 15g Amarillo
- 20min 10g x Simcoe, Nelson Sauvin, Chinook ja Amarillo
Kuivahumalointiin:
20g Simcoe ja Nelson Sauvin
15g Amarillo ja Chinook
Hiiva: Safale US05
Keitto aluillaan |
Palataanpa (toivottavasti) asiaan n. 1,5k päästä maistelun merkeissä.
Mites tuo whirlpool-humalointi käytännössä menee?
VastaaPoistaPanimoissa käsittääkseni niin, että humalaa lisätään whirlpool vaiheessa. Kotioloissa lisäsin humalaa keiton jälkeen ja annoin humalan olla hitaasti jäähtyvässä vierteessä 20min välillä kevyesti "pyöritellen" vierrettä, ennen kuin aloin varsinaisesti jäähdyttämään.
Poista