Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


sunnuntai 9. syyskuuta 2012

Olutarvioissa: Sinebrychoff Nikolai Vuosiolut 2013


Oluen speksit:

Mikä: Sinebrychoff Nikolai vuosiolut 2013 "Cascade Ale", American Pale Ale, Suomi
Mistä: Maitokaupat
Hinta: 2,89€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 4,5%,  katkero: 24ibu ja väri: 23ebc.
Nippelitietoa: Cascade Ale on Sinebrychoffin toinen Ale olut sitten Velvetin poistumisen. Nimi juontuu oluessa käytetystä humalalajikkeesta, samaa Cascadea käytettiin mm. jo kuopatussa Koff Surferissa ja edelleen paikoitellen löytyvästä Olvin Harkosta.


Sinebrychoffin kolmas vuosiolut saapui sulostuttamaan maitokauppojen hyllyjä. Kehityskaari on kieltämättä kiintoisa. Ensimmäinen 2011 oli tyyliltään Wieniläistyylinen lager, 2012 Kellerbier ja nyt American Pale Ale. Tätä vauhtia saamme siis ensimmäisen maitokauppavahvuisen ja kotimaisen Imperial Stoutin jokaiseen Siwaan muutamassa vuodessa? Tai sitten ei.
Tämän vuotinen kiinnostaa kovasti. Olen jo pitkään peräänkuuluttanut kotimaista, halpaa (alle 6,5€/l) olevaa maitokauppa pale-alea käyttö olueksi. Tätä nykyähän ainoastaan Laitila on tässä lähimpänä (Humalainen, Retale Kukko Ale).
Tämän vuosioluen kohdalla on odotusarvoa myös senkin puolesta, että edellinen "Kellariolut" oli jopa ihan mainio ja oikea askel oikeaan suuntaan. Räjäyttääkö vuosiolut 2013 potin? Vain maistaminen sen kertoo.

Tölkki auki ja olutta lasiin. Ulkonäön puolesta kauniin kuparinpunertava ja kirkas olut. Vaahto on ohuehko, mutta ihme kyllä jopa kestävä ja jättää kauniisti pitsiä. Tykkään.
Tuoksu on harmittavan mieto. Keveästi hedelmää, hieman mansikkaisuutta ja valitettavasti..pahvia. Keveästi makeahkoa maltaisuutta ja aivan hiuksen hieno häivä sitrusta.
Maussa keveästi päärynäistä hedelmäisyyttä, pehmeästi makeahkoa maltaisuutta, kevyt karamellisuus pysyy taustalla. Harmittavasti keveä pahvisuus syö maustakin sen vähäisen särmän. Cascaden tuomaa sitrusta/greippiä/kukkaisuutta ei juurikaan mausta erota. Oikeastaan tämä maistuu tavallaan Brooklyn Lagerin vetisemmältä pikkuveljeltä. Jälkimaussa kevyesti katkeruutta ja hieman nahkeutta.
Suutuntumaltaan tämä ajautuu keveän ja keskitäyteläisen välimaastoon. Hiilihappoja on mielestäni näin kevyeksi olueksi liikaa. Voisin jopa uskaltaa väittää, että pienemmällä karbonaatiolla makukin paranisi.
Vuosiolut 2013 jättää hieman kylmäksi. Odotukset olivat turhan korkealla. Pakko kuitenkin todeta, että reilummalla humaloinnilla tässä olisi teknisesti melkoisen mainio suoritus ja osoittaa selvästi ison talon ammattitaitoa luoda melko puhtaita oluita. Ei huono, suosittelen aloittelijoita ja "karhumiehiä" kokeilemaan.
Pisteet:
Tuoksu(1-10): 4, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 5, Suutuntuma(1-5): 2, Yleisvaikutelma(1-20): 9 -> Yhteensä: 24/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti