Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


lauantai 27. elokuuta 2011

Olutarvioissa: 'T IJ Columbus

Oluen speksit:

Mikä:  'T IJ Columbus, Belgityylinen vahva ale, Hollanti
Mistä: "ulkomailta"
Hinta: 2,09€/0,33
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 9%, katkerosta ja väristä ei arvoa. 
Nippelitietoa: Hollantilainen pienpanimo 't IJ on täällä suhteellisen tuntematon, sen perusti muusikko Kaspar Peterson v. '83. Panimo sijaitsee entisessä kylpylässä Amsterdamissa. 't IJ:n oluet ovat luomutuotteitta.

Tänään blogisti tarttuu hollantilaisen mikropanimo 't IJ:n Columbukseen. Panimon tuotteita on jo jonkun aikaa hehkutettu mm. olutoppaan puolella, joten kai se on kokeiltava onko hypetys arvoistaan. Hollannista tosiaan tulee muitakin oluita kuin Heineken, kuten Alkon valikoimissa olevat Emelissen oluet. Olutgurujen keskuudessa kuitenkin De Molen lienee se panimo, joka saa punttiin liikettä ja sydämen lyömään hieman lujemmin.

Pulloa korkatessa meinaa sisus hypätä pöydälle. Lasiin kaatuu lopulta melkoisen paksun ja kermaisen vaahdon saattelemana sameahkon oranssia olutta.
Tuoksupuolella on selvästi haettu vauhtia Lambic/Orvalmaisista sfääreistä. Hapanta omenaa riittää, joten brettanomyces puolen hiivakantaa lienee lisätty.
Omenan lisäksi tuoksussa on mausteisuutta, reilusti hedelmäisyyttä, banaania ja hennosti maltaisuutta.
Maku on keveän happamahko, hedelmäinen ja hieman tripel vaikutteinen. Mausteita(pippuria, neilikkaa) ja hieman yrttisyyttä jälkimaussa. Pakko taas todeta, että bretta tuntuu olevan melkoinen tekijä, kun olueen haetaan vähän "funky characteria".
Suutuntuma on kohtalaisen täyteläinen, alkoholi on upeasti piilossa ja hiilihapotus sopiva. Juotavuus raikasta ja hyvällä tasolla.
Kyllä nämä 't IJ:n oluet ainakin tämän perusteella vaikuttavat kehujen arvoisilta. Jos Tripelin yhdistäisi Orvaliin ja päälle lisäisi hieman Chouffemaista hedelmäisyyttä olisi lopputulos aika lailla lähellä tätä Columbusta.
Pisteet:
Tuoksu: 9/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 8/10, Suutuntuma: 4/5, Yleisvaikutelma: 15/20, Yhteensä: 40/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti