Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


perjantai 5. elokuuta 2011

Olutarvioissa: Dupont Avec Les Bons Voeux & Panopäivän satoa

Oluen speksit:

Mikä:  Dupont Avec Les Bons Voeux, Saison, Belgia
Mistä: "Ulkomailta", olutravintolat
Hinta: 3,79€/0,75l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 9,5%, katkerosta ja väristä ei arvoja. 
Nippelitietoa: Dupontin vahvaa Saisonia pantii alunperin uuden vuoden lahjaksi panimon parhaimmille asiakkaille. Kysyntä kuitenki räjähti ja nykyään tätä saavat muutkin. “Avec les bons Vœux de la brasserie Dupont" tarkoittaa vapaasti käännetynä "Parhain terveisin Dupontin panimo".

Pitkä panopäivä takana ja lasiin valikoituu ylväs ja arvostettu Dupontin Avec Les Bons Voeux Saison. Tätä vahvaa Saisonia on pantu vuodesta 1970 ja kun kerran tänään sain viimein reilut 12l Saisonia tynnyriin tämä maistuu urakan jälkeen.
Pullo sanoo komeasti poks ja lasiin kaatuu paljon vaahtoa, vaikka yritänkin kaataa varovasti. Sameahkon oranssinkultaista olutta löytyy lopulta lasista ja vaahto on hulppea.
Tuoksupuolella alkaa hedelmäpeli pyöriä samantien; appelsiinia ja sitrusta ainakin. Mausteista hiivaisuutta ja hieman happamahkoa kuivuutta. Taustalla kevyesti leipäistä maltaisuutta ja ruohoa.
Jos tuoksu oli monipuolinen samaa kastia on makukin. Maku alkaa hedelmäisellä otteella, mutta pian mukaan tulee mausteisen pippurista otetta. Kuivaa maltaisuutta, hieman happamuutta ja jonkinlaista maanläheistä otetta. Jälkimaussa hieman katkeruutta ja reiluhkosti kuivuutta.
Suutuntuma on melko täyteläinen, alkoholi maistuu keveästi lävitse. Silti yllättävän helposti juotava ja raikas, kuten Saisonit yleensä.
Kiitän Dupontia näistä terveisistä, onneksi on vielä yksi pullo jäljellä. Mainio ja monimuotoinen Saison, joskin hieman turhan vahva tyyliinsä.
Pisteet:
Tuoksu: 8/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku:8/10, Suutuntuma: 4/5, Yleisvaikutelma: 15/20, Yhteensä: 39/50



...Haa olihan minulla muutakin. Sitten lyhyt raportti siitä Saisonista, joka on maannut työpöydällä jo liian pitkään.
Hiivana yllä oleva French Saison pussi ja reseptiikka näkyy pahuksen epäselvästi seuraavasta kuvasta, tosin siihenkin tuli pieniä muutoksia lennosta, esim. uutetta/spraymallasta ei tullut käytettyä kuin vajaa 200g.

Mäskäys meni ongelmitta, lämpötilat 20min 45c, 70min 64c, 20min 70c ja ulosmäskäys 10min 76c. Huuhteluvesi 15min 72c.
Kattilaan päätyi reilu 14l vierrettä, joka 90min keiton jälkeen hupeni 9l. Jäähdytys rosterikierukalla n.20min 100c-> 25c.
Vierre oli tässä vaiheessa melko vahvaa OG 1.100.. Joten muutama litra vettä päälle, jotta saisi arvot kohdalleen ja OG jäi lopulta 1.065.
Humalina Magnum, Styrian ja Saaz.

Lopulta käteen jäi 12l vierrettä, hiiva sekaan ja vesilukko päälle. Siivouksen jälkeen olut maistuu.
Pitäisi pohtia välineistön seuraavaa askelta, eli pitäisi päästä eroon tästä "vahvavierretekniikasta" ja siirtyä tasolle, jossa ei tarvisi enää keiton jälkeen vettä lutrata. Vaatisi tosin isomman kattilan, joka on sähköliedellä tehdessä jo pieni mahdottomuus, ilman tehokkaampia uppokuumentimia. Pirun kalliiksi tulee nämä "pienet askeleet", koskahan sitä oikein olisi varusteisiinsa tyytyväinen? Sitten kun on 200l kuparikattilat ja homma käy pc:ltä käsin täysautomaationa?
Liikaa miettimistä, otetaanpa loput Dupontit lasiin, laitetaan yksi kuva ja lopetetaan tämä pähkäily.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti