Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


lauantai 14. toukokuuta 2011

Olutarvioissa: Chimay Red ja pohdiskelua Alkon kesäoluista

Oluen speksit:

Mikä:  Chimay Red, Dubbel, Belgia
Mistä: Alko
Hinta: n. 2,9€/0,33l (poisto)
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 7%, katkero: 15ebu ja väri: 47ebc.
Nippelitietoa: Chimay on ehkäpä tunnetuimpia Trappistiluostari panimoita ja se tunnetaan oluen lisäksi mm. juustoistaan. Olutta on pantu v. 1862 ja panimo valmistaa tämän lisäksi: Blueta, Whitea ja vain luostarista saatavaa Doreeta.


Chimayn punainen on poistumassa Alkon valikoimista. Sinänsä harmi, sillä kyseessä on laadukas belgidubbel, mutta toisaalta on jäänyt hyllyyn itseltäni melko usein. Syynä lähinnä se, että pidän panimon Blueta huomattavasti parempana. White, joka taas on tyyliltään Tripel on tilausvalikoiman tuote, mikä on sääli, sillä hyvälle tripelille olisi käyttöä, etenkin kun St. Feuillienin tripel ei ihan kolahda Chimayn tavalla. No poistohintaan alle 3€ pullo on ihan käypä hinta tältä oluelta, joka on oikeastaan ruuan ja juuston kanssa parhaillaan.

Chimayn punainen on punertavan ruskea dubbel melko isokuplaisella ja ilmavalla vaahdolla. Kyseessä on melko banaanisen hedelmäiseltä ja hieman mausteiselta tuoksuva olut. Tuoksussa on toki annos kuivattua hedelmää ja hieman makeuttakin.
Maussa on mielyttävästi karamellista maltaisuutta, banaania, kuivaa hedelmää ja mausteisuutta. Jälkimaussa on hennosti happamahkoa hapokkuutta.
Suutuntuma on melko täyteläinen, mutta hiilihappoisuus pitää juotavuuden yllättävän helppona ja keveänä.
Kaikenkaikkiaan mainio trappisti kyseessä, dubbeliksi. No minä toivotan Chimaylle parempaa onnea ja toivottavasti seuraava dubbel olisi onnekkaampi, esim. Rochefort 6 voisi olla ihan mieluisa dubbeliksi.
Pisteet:
Tuoksu: 8/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 7/10, Suutuntuma: 4/5, Yleisvaikutelma: 14/20, Yhteensä: 37/50

Asiasta toiseen..

Katsaus Alkon kesäoluisiin

Olutoppaan puolella on spekuloitu tulevan kesän olutvalikoimasta Alkon puolella ja nyt on mitä ilmeisimmin saatu valoa asiaan. Lista vaikuttaisi olevan tässä:

Mikkeller Burger & Bun L.A. Lager 3,95€
Schneider Weisse Kristall 3,48€
Svaneke Session Pilsner 4,37€
Oppigårds Golden (Summer) Ale 3,2€
L'Avesnoise Biére Blanche 2,39€
Neuzeller Apfel Bier 3,59€
Nøgne Ø Saison 6,01€

Tälläkertaa kaikki kesävalikoimaan tulevat oluet ovat omalta osalta testaamatta.
Listaa nopeasti vilkaistessa se näyttää melko perinteiseltä setiltä ja onkin sitä. Helmenä toki Saison hieman fiksumassa pullokoossa, kuin viime kesän muuten mainio Dupontin Saison biologique. Veikkaan, että tuolta listalta saatan kokeilla jokaista, mutta rehellisesti sanottuna en jaksa innostua kuin tuosta Nögnestä.

Mikkellerissä tuntuisi olevan, vaihteeksi, hintalisää panimosta, eikä vaalea lager ole loppujen lopuksi kovin antoisa oluttyyli, ellei tätä ole sitten överihumaloitu, tai muuten kiintoisa.
Schneider edustaa jälleen tuttua suodatettua hefeä, en tiedä kuka haluaa juoda weizeninsä suodatettuna, etenkin kun pitkäripaisen hyllyillä noita vehnäpuolen oluita riittää.
Svanekelta tuleva Session Pilsner on jo hinnaltaa aika kovaksi lyötyä tavaraa, eikä panimon tuotteet ole viimeaikoina juurikaan vakuuttaneet, esim. Catch 22 saa minun puolestani jäädäkin pölyttymään hyllyille. Ei siinä, kyllä hyvä pils kelpaa, niitä saa vaan paljon halvemmallakin.
Oppigårds tuo Summer Alen hyllyyn. No tämä on kai se "pakollinen" golden ale. Hinta on lähes ok, harmi vain ettei golden alejen suunnalta ole kuin muutama päässyt miellyttämään, itse olisin huolinut mieluummin vaikka Indian Tributen hyllyille panimolta.
 L'Avesnoise Biére Blanche ei sano itselleni muuta kuin, että kyseessä lienee witbier, jopa ihan suht edulliseen hintaan. Tuskin mikään St. Bernardus witin tapainen herkku, mutta jos taso on edes perus hoegaarden luokkaa niin mikä ettei.
Neuzelleriltä tulee taas joku keinotekoisesti maustettu olut. En tiedä ketä tällä kalastellaan, harrastajat tuskin kokeilevat muutenkuin kuriositeettina ja limusiiderien ystävät pitäytyvät breezeri ja golden cap linjalla. Eikö esim. Belgiasta olisi löytynyt tällekin vaikka korvaaja lambicin maailmasta? Kunnollinen kriek piristäisi valikoimaa..
Ja sitten se Nögnen Saison. Hinta on jälleen korkeahko, mutta hyvä Saison kelpaa ja tekee tässä taloudessa kauppansa. Pitää laittaa oma viritelmä käymään jossain mutkassa, jotta pääsee rinnakain vertailuun tämän kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti