Vappu, vappendaali lähestyy ja simaa olisi saatava. Halpaa kiljua, jossa on omanlaistaan funkkia makua ja jota voi sotkea, vaikkapa rommin sekaan jäille.
Tähän kieltämättä universaaliseen alkoholi(smi)ongelmaan haemme nyt mieleistämme ratkaisua edellisessä luvussa esitetyn Ginger Beer:n parissa.
Mitä on
Ginger Beer? Tähän pureuduin nopeasti jutussa Nokian 25 Ginger
Ale:ssa.
Ginger
Beer on käynnyttä Ginger Alea. Siis periaatteessa simaa,
periaatteessa kiljua. Tiedättehän sitä juomaa, jota voi nauttia
myös päihtymistarkoituksissa ja josta saa kivan boolin kotimaisilla hedelmillä, kuten..perunalla.
Jaan nyt
mahdollisimman spesifin ohjeen, jonka villein juttu on oman
hiivakannan kasvatus.
Ja tästä
villistä jutusta aloitammekin matkamme:
Aluksi
oli hiiva.
Mutta
miten?
Tämä
Ginger Bug, eli Ginger Beer Plant kasvatetaan, kuten hiivat usein
alunperin, jostakin kasvista. Kyllä pisteet takariviin. Tämä
kasvatetaan inkivääristä ja se muodostaa veikeän sekalaisen
kasvuston, miltei oman Portugalinsotalaivan siis. Kasvustossa on mitä ilmeisemmin seuraavia kantoja: Saccharomyces florentinus ja Lactobacillus hilgardii.
Tarvitset
siis:
- N. 100G tuoretta inkivääriä.
- Reilusti sokeria
- Vettä
- Sopivan lasipurkin
- Liinan, tai vaikkapa mäskäyspussin ”kanneksi”
Vaihe 1.
- Puhdista ja sanitoi työskentely-ympäristö, desinfioi lasipurkki ja liina.
- Pilko tuoretta inkiväärin juurta kuorineen ruokalusikallinen, tai kaksi (tämä ei ole tarkkaa).
- Kaada juuret ja pari ruokalusikallista sokeria purkkiin. Täytä puolilleen vettä.
- Aseta liina/rätti/pussi kanneksi, jotta kasvusto saisi ilmaa, mutta niin ettei purkkiin pääse esim. pölyä, tai hyönteisiä.
Kasvusto, tai joku ameeba valmiina tositoimiin |
Vaihe 2.
- Lisää päivittäin teelusikallinen pilkottua juurta kuorineen ja yhtä paljon sokeria purkkiin n. Viikon ajan.
Vaihe 3.
- Viikon kuluessa havaitset todennäköisesti käymistä (= lue kuplintaa pinnalla). Mikäli kasvusto tuoksuu inkivääriltä, eikä esimerkiksi mullalta, tai joltain vielä pahemmalta olet valmis jatkamaan. Muussa yhteydessä.. Paska tsägä, kaada kasvusto pois ja aloita alusta, tai käytä koodeja. Eli ”mitä vaan” hiivaa.
Se käy.. Päähän? |
Kun
hiivakasvusto on nyt valmis voimme siirtyä itse Ginger Beerin pariin.
5l
satsiin tarvitset:
- Kattila, kauha, käymisastia vesilukkoineen kansineen, raastimen, veitsen ja sitruspusertimen.
- 130g Inkivääriä (ns. maun mukaan)
- 1 limen
- 250g Fariinisokeria
- 250g Taloussokeria
- Edellä kasvatetun kasvuston (ginger bugin), tai hiivaa.
- 1tl:n korianterin siemeniä.
Chop, Chop, pitäis olla jo. |
Toimi
näin:
- Kuori ja
raasta inkivääri. Ota raaste talteen.
- Raasta
limestä kuori, ota raaste talteen.
- Punnitse
sokerit
- Kaada
sokerit pieneen kattilaan, lisää litra vettä. Nosta lämpöä ja
sekoita sokeri veteen.
- Lisää inkiväärin ja limen raaste
siirappiin.
- Murskaa korianterin siemenet, lisää sekaan.
- Purista
limestä mehut, lisää sekaan.
- Kiehauta
seos.
- Jäähdytä
vesialtaassa huonelämpöiseksi (n. 20c)
(Nyt voit
joko kaataa siirapin sanitoituun käymisastiaan, lisätä loput vedet ja kaataa
ginger bugin/hiivan sekaan ja ilmastaa keveästi.)
Tai voit
siirtää siirapin tekeytymään vuorokaudeksi hämärään ja
seuraavana päivänä laittaa seoksen käymään.
Muista jäähdyttää ja chillailla muutenkin |
----
Nyt voit
päättää vahvuutesi.
Jos olet
simasuu ja haluat makeaa. Käytä vain päivä tai kaksi, pullota
rusinoiden kera, kuten sima.
Jos olet
kilju-ihmisiä ja vihaat rusinoita anna käydä loppuun ja pullota
(suosittelemme tyhjiä limupulloja). Jos olet pervo ja haluat
molempia, voit lisätä vaikkapa hermesetasia pullottaessa (hiiva ei
syö tätä keinotekoista makeutusainetta).
Kuulemma
osa masomasoista ja muista turkinpippuri-ihmisistä laittaa sekaan
myös chiliä. Oikeastaan mahdollisuudet ovat rajattomattomat.
Hedelmämehuja,
hedelmiä, pyreitä, mitä vain.
Siirappi maustumassa ennen hiivausta |
-----------
Lopulta oli vapaus valita, vapaus tehdä. Valita kiljunsa, nauttia simastaan ja blendata. Tehdä cocktaileja, booleja, tai nauttia vapusta simasuuna harvinaisen selvinpäin.
Oksentaen vain kerrostalon kolmannesta kerroksesta yo-lakki päässä kaikkine ..tun tupsuineen ja sateenkaarinauhoineen taistolaislaulujen tahdissa, mutta ilman maksakirroosia.
Potien vain toisen asteen krapulaa, jossa sisällä ei pysy edes Rapalan kolmen koukun suurjärvivaappu, kuitenkin niin, että havahtuu kiljupäissään jo ennen seuraavan viikon maanantaita. Pohtien kenen tenavan pilipalipilottihaalarit koristavat eteisen lattiaa partiotaitomerkkeineen päivineen ja sitä miksi sänkyyni on rantautunut alamittainen valas?
Hitaita muistikuvia, diasarjoja brunssista puliukkojen kanssa (aka ammattilaisten aamiainen), vapinoita nakkikioskilta. Jonka oveen olit humalassa täräyttänyt fillarilla vaatien takapenkkiä täyteen nakkien keitinvettä.
Lopulta tajuten, että vielä on aikaa juoda itsensä taas kauniiksi ja rohkeaksi, eikä pieneksi linnunpelätiksi huussin viereiseltä kaupungin kaalimaalta.
Valintoja, niitä vappu on täynnä. Tuopin Ääressä lupaa palata vappuna, tai sen jälkeen aiheenaan..Darraeineet.
Klara Vappen alla mina tomterna.
No nyt olikin sitten astetta erikoisempi keitos. Itse olen käyttänyt inkivääriä onnistuneesti single hop Citran kaverina, kivasti kuivattaa oluen makua. Mutta että kiljua, taidanpa joku päivä kokeilla tätäkin. Kiitos tästä.
VastaaPoistaMuista: Kilju ilosta.
PoistaOikeastaan voisi kyseenalaistaa ja kirjoittaa joskus aihepiiristä siinä mielessä, että missä kulkee siman, kiljun ja meadin ero? Okei hunajassa, mutta miksi se pyhittää kaiken?
Ja virallisestihan tässä reseptissä puhutaan "Ginger Beer:stä". Onnea koitoksiin.