Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


perjantai 21. huhtikuuta 2017

Ginger Beer - valmistus ja käyttö

Vappu, vappendaali lähestyy ja simaa olisi saatava. Halpaa kiljua, jossa on omanlaistaan funkkia makua ja jota voi sotkea, vaikkapa rommin sekaan jäille.

Tähän kieltämättä universaaliseen alkoholi(smi)ongelmaan haemme nyt mieleistämme ratkaisua edellisessä luvussa esitetyn Ginger Beer:n parissa.
Mitä on Ginger Beer? Tähän pureuduin nopeasti jutussa Nokian 25 Ginger Ale:ssa.
Ginger Beer on käynnyttä Ginger Alea. Siis periaatteessa simaa, periaatteessa kiljua. Tiedättehän sitä juomaa, jota voi nauttia myös päihtymistarkoituksissa ja josta saa kivan boolin kotimaisilla hedelmillä, kuten..perunalla.
Jaan nyt mahdollisimman spesifin ohjeen, jonka villein juttu on oman hiivakannan kasvatus.
Ja tästä villistä jutusta aloitammekin matkamme:

Aluksi oli hiiva.



Mutta miten?
Tämä Ginger Bug, eli Ginger Beer Plant kasvatetaan, kuten hiivat usein alunperin, jostakin kasvista. Kyllä pisteet takariviin. Tämä kasvatetaan inkivääristä ja se muodostaa veikeän sekalaisen kasvuston, miltei oman Portugalinsotalaivan siis. Kasvustossa on mitä ilmeisemmin seuraavia kantoja: Saccharomyces florentinus ja Lactobacillus hilgardii.

Tarvitset siis:
  • N. 100G tuoretta inkivääriä.
  • Reilusti sokeria
  • Vettä
  • Sopivan lasipurkin
  • Liinan, tai vaikkapa mäskäyspussin ”kanneksi”

Vaihe 1.
  • Puhdista ja sanitoi työskentely-ympäristö, desinfioi lasipurkki ja liina.
  • Pilko tuoretta inkiväärin juurta kuorineen ruokalusikallinen, tai kaksi (tämä ei ole tarkkaa).
  • Kaada juuret ja pari ruokalusikallista sokeria purkkiin. Täytä puolilleen vettä.
  • Aseta liina/rätti/pussi kanneksi, jotta kasvusto saisi ilmaa, mutta niin ettei purkkiin pääse esim. pölyä, tai hyönteisiä.
Kasvusto, tai joku ameeba valmiina tositoimiin
Vaihe 2.
  • Lisää päivittäin teelusikallinen pilkottua juurta kuorineen ja yhtä paljon sokeria purkkiin n. Viikon ajan.

Vaihe 3.

  • Viikon kuluessa havaitset todennäköisesti käymistä (= lue kuplintaa pinnalla). Mikäli kasvusto tuoksuu inkivääriltä, eikä esimerkiksi mullalta, tai joltain vielä pahemmalta olet valmis jatkamaan. Muussa yhteydessä.. Paska tsägä, kaada kasvusto pois ja aloita alusta, tai käytä koodeja. Eli ”mitä vaan” hiivaa.
Se käy.. Päähän?
Kun hiivakasvusto on nyt valmis voimme siirtyä itse Ginger Beerin pariin.

5l satsiin tarvitset:

  • Kattila, kauha, käymisastia vesilukkoineen kansineen, raastimen, veitsen ja sitruspusertimen.
  • 130g Inkivääriä (ns. maun mukaan)
  • 1 limen
  • 250g Fariinisokeria
  • 250g Taloussokeria
  • Edellä kasvatetun kasvuston (ginger bugin), tai hiivaa.
  • 1tl:n korianterin siemeniä.
Chop, Chop, pitäis olla jo.
Toimi näin:

- Kuori ja raasta inkivääri. Ota raaste talteen.
- Raasta limestä kuori, ota raaste talteen.
- Punnitse sokerit
- Kaada sokerit pieneen kattilaan, lisää litra vettä. Nosta lämpöä ja sekoita sokeri veteen.
- Lisää inkiväärin ja limen raaste siirappiin.
- Murskaa korianterin siemenet, lisää sekaan.
- Purista limestä mehut, lisää sekaan.
- Kiehauta seos.
- Jäähdytä vesialtaassa huonelämpöiseksi (n. 20c)
(Nyt voit joko kaataa siirapin sanitoituun käymisastiaan, lisätä loput vedet ja kaataa ginger bugin/hiivan sekaan ja ilmastaa keveästi.)
Tai voit siirtää siirapin tekeytymään vuorokaudeksi hämärään ja seuraavana päivänä laittaa seoksen käymään.
Muista jäähdyttää ja chillailla muutenkin
----
Nyt voit päättää vahvuutesi.
Jos olet simasuu ja haluat makeaa. Käytä vain päivä tai kaksi, pullota rusinoiden kera, kuten sima.
Jos olet kilju-ihmisiä ja vihaat rusinoita anna käydä loppuun ja pullota (suosittelemme tyhjiä limupulloja). Jos olet pervo ja haluat molempia, voit lisätä vaikkapa hermesetasia pullottaessa (hiiva ei syö tätä keinotekoista makeutusainetta).
Kuulemma osa masomasoista ja muista turkinpippuri-ihmisistä laittaa sekaan myös chiliä. Oikeastaan mahdollisuudet ovat rajattomattomat.
Hedelmämehuja, hedelmiä, pyreitä, mitä vain. 

Siirappi maustumassa ennen hiivausta
 -----------
Lopulta oli vapaus valita, vapaus tehdä. Valita kiljunsa, nauttia simastaan ja blendata. Tehdä cocktaileja, booleja, tai nauttia vapusta simasuuna harvinaisen selvinpäin. 

Oksentaen vain kerrostalon kolmannesta kerroksesta yo-lakki päässä kaikkine ..tun tupsuineen ja sateenkaarinauhoineen taistolaislaulujen tahdissa, mutta ilman maksakirroosia. 
Potien vain toisen asteen krapulaa, jossa sisällä ei pysy edes Rapalan kolmen koukun suurjärvivaappu, kuitenkin niin, että havahtuu kiljupäissään jo ennen seuraavan viikon maanantaita. Pohtien kenen tenavan pilipalipilottihaalarit koristavat eteisen lattiaa partiotaitomerkkeineen päivineen ja sitä miksi sänkyyni on rantautunut alamittainen valas?
Hitaita muistikuvia, diasarjoja brunssista puliukkojen kanssa (aka ammattilaisten aamiainen), vapinoita nakkikioskilta. Jonka oveen olit humalassa täräyttänyt fillarilla vaatien takapenkkiä täyteen nakkien keitinvettä. 
Lopulta tajuten, että vielä on aikaa juoda itsensä taas kauniiksi ja rohkeaksi, eikä pieneksi linnunpelätiksi huussin viereiseltä kaupungin kaalimaalta. 
Valintoja, niitä vappu on täynnä. Tuopin Ääressä lupaa palata vappuna, tai sen jälkeen aiheenaan..Darraeineet.
 Klara Vappen alla mina tomterna.
 

2 kommenttia:

  1. No nyt olikin sitten astetta erikoisempi keitos. Itse olen käyttänyt inkivääriä onnistuneesti single hop Citran kaverina, kivasti kuivattaa oluen makua. Mutta että kiljua, taidanpa joku päivä kokeilla tätäkin. Kiitos tästä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Muista: Kilju ilosta.
      Oikeastaan voisi kyseenalaistaa ja kirjoittaa joskus aihepiiristä siinä mielessä, että missä kulkee siman, kiljun ja meadin ero? Okei hunajassa, mutta miksi se pyhittää kaiken?
      Ja virallisestihan tässä reseptissä puhutaan "Ginger Beer:stä". Onnea koitoksiin.

      Poista