Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


torstai 23. kesäkuuta 2016

Mitä juoda Juhannuksena?

Seuraava sisältää fiilistelyä kesästä yleensä. Asiatekstien lukijat voivat hypätä seuraavan ylitse samalla, kun vedätte seuraavan humalankävyn nenäänne:)

Summertime..
------------------------------------------------------
Kesä ja Juhannus saapuvat varmasti, kuin HSL:n lipuntarkastaja, darraisena, tammikuisena aamuna täpötäydessä raitiovaunussa. Kyselemättä, viekkaasti ja pakoreitit tukkien. Silti juuri tästä hetkestä hetkestä me nautimme. Onhan jonkinasteinen kontrolli ja järjestys oltava. Sellainen järjestys, jossa toivotaan lämmintä kesää, aurinkoista juhannusta ja jossa todellisuudessa hellettä on toukokuussa ja "jussina" sataa räntää. Kesä on pyhä. Juhannus on sen pyhällä laitumella märehtivä lehmä. Ja hyvä niin.

Kesä on jopa itselleni sellainen henkireikä, että jos saisin sen toisen toiveen, voisin toivoa ettei kesällä tarvitsisi muurahaisten tehdä töitä, antakoot työt opiskeleville kesätyöläisille ja työttömille. Muille täydellä palkalla; nauttikkaamme kesästä. Kävelkää ruoholla paljain jaloin auringon hyväillessä ihoa, sauna lämpiää, kohta uimaan. Illalla muutama olut ja parit viskihuikat, maailman parantamista nuotiolla, kitara soi yöttömään yöhön. Naiset ovat kauniita ja asfaltti polttaa, jäätelö sulaa pitkin tötteröä, jopa maan rumin kaupunki vaikuttaa viehättävältä, ainakin parin bongin puhalluksen jälkeen. Maailma hymyilee, rommi virtaa ja kuunellaan vaan sitä aknestikin suomirokkia. Kesä..
---------------------------------------------------------

Niin se Juhannus. Juhannusjuomistahan tässä piti höpistä. Tänä Juhannuksena olen vapaalla. Se tuntuu oudolta, koska olen aikuisikäni ollut yleensä pyhät töissä. Jääkaappini on lastattu äärimmilleen ja aion hellästi silittää ruokaa myötäkarvaan. Samalla nauttien erilaisia juomia, hillitysti tietysti. En aio hukkua saunan kiuluun, enkä ajaa pyörälläkään kolaria. Seuraavista viidestä juomakategoriasta olen poiminnut omat suosikkini tälle Juhannukselle.

1. Rommit.
Satoi tai paistoi kesällä on vain yksi juoma seurusteluun, fiilistelyyn ja kuumiin kesäpäiviin (tai niistä haaveiluun). Se sisältää annokset 3y.o Havanna Club:ia, Vahvaa minttua, limeä, jäitä, ruokosokeria ja soodaa. Kyllä se on tietysti Mojito. Yöttömän yön filosfointiin voikin varata muutaman sentin vaikkapa Angosturan 1919 tai 1824 rommia ihan sellaisenaan. Nokkelimmat voivat kokeilla lisätä Mojitoonsa vaikkapa sitruunamelissaa, tai tuunata drinksunsa suomalaisittain Jallusta ja koivulehdistä.2. Viinit.
Skumppaa. Juhannus on juhla, juhlana juodaan skumppaa. Mielellään mansikoiden kera, ilman kakkua. Tilanteen salliessa voi pullon upottaa sinkkiämpäriin jäihin ja varata makuuhuoneeseen juhannuskoivut ja lempiä koko juhannuksen nousten vain skumpalle, saunaan tai syömään. Näitä neljää ässää ainakin itse suosin. Neljännen jo luittekin SFW-tilassa. Skumppaa en mainitse nimeltä, koska en tiedä mikä pulloista saapuu tänne asti. Kyllä.. Olen laajentanut varastojani jo pitkin kyliä.

3. Oluet.
Erilaisia oluita erilaisiin tilanteisiin. Saunaolueksi saunassa suosin vaikkapa 0,33l purkeissa saapuvia tuotteita, joista poimintana vaikkapa Maku:n IPA reilun vihtomisen kera. Terassilla voi nauttia reteästi nisuolutta, eli Weisseä. Mallisesimerkkinä vaikkapa aivan tuoretta Kaikua^^, tai puritaanisti sitä yhtä Baijerilaista sinivalkoista klassikkoa. Loppuyölle voikin nauttia varastosta hyvin mielin jonkun aivan spesiaalin tuotteen. Itse suosin vaikkapa Imperial Stouttia ja paria palaa tummaa suklaata.

Sinivalkoista baijerilaista
4. Viskit.
Mitäpä olisi juhlat ilman viskiä? Vähän kuin uudet perunat ilman silliä? Juhannus on siitä hyvää aikaa, että koska sataa kuitenkin räntää eikä Mojitoa ja Weisseä tee mieli, voi korkata suosikki pullotteensa ja nauttia kenties lasillisen, tai kaksi seuraten joko futista, tai vaimoa. Jos seuraa vaimoa; voidaan ehdottaa suosikkisarjamaratonia ensin ja maratonia jälkeen. Viski sopii urheilujuomaksi ennen ja sikari jälkeen.
Itse taidan omista pulloistani nauttia lasillisen Lagavulinin 16 y.o:a. Sen turpeinen savuisuus muistuttakoon kokosta jota ei sateessa saatu syttymään.

5. Muut.
Muitakin tarvitaan. Siideri sopii erinomaisesti Jussiin ja kesään muutenkin. Etenkin sellainen kuiva, ranskalainen omenasiideri täynnä pyöreän makeahkoa omenaisuutta, tallia ja sopivasti hapokkuutta. Kuten vaikkapa Cidre Bouche Le Clos Fleuri Alkon hyllyltä.
Lisäksi lauantaita varten on hyvä varata jääteetä, sekä Laitilan sitruunasoodaa, että purkillinen Radleria. Jos taas jussi ei teilläkään ollut aivan niin kostea, voi palata kohtaan kaksi ja vääntää reippaat mimosat skumpasta ja appelsiinimehusta 50/50 sekoitussuhteella.

Ylipäänsä toimitus toivottaa kaikille iloista ja nautinnollista Juhannusta. Samalla toivoen sen sujuvan eloisasti, mutta ehjänä, jotta paluu arkeen tapahtuisi ns. täysissä ruumiin ja sielun voimissa. Nähdään seuraavalla viikolla Lahdessa SOPP:ssa. Eiks je?

Hyvää Juhannusta 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti