Täydellinen IPA. Niin mitä se on?
Harri on pohtinut heittämääni haastetta jo hieman blogissaan.
Olen muutamaan hyvin lähellä tätä
olevaan nautintoon törmännyt. En pidä yhtään siitä
majoriteetista, jotka edustavat klassista karamellimallas ja pihka
osastoa. Minulle täydellisyys..
Ei ne Ibut, vaan se aromi |
Se on olut joka pitää juoda aivan
tuoreena. Olut joka huutaa trooppista hedelmää, pehmeää,
silkkisen kermaisaa suutuntumaa, öljyä, käpymäisyyttä ja
aavistusta keksisen makeaa maltaisuutta. Ehkä täydellinen ipa on
mikä vaan vaalea tyylinsä edustaja joka ajetaan kegistä randallin
tai hopbackin lävitse? Itse olen muutaman kerran päässyt hyvin
lähelle. Jostain syystä useimmat IPA:ni maistuvat täydelliseltä
käymisastiassa mutteivat enään pullossa. Onko vika iässä,
pullotuksessa, vai missä?? Tähän haluaisin ratkaisun? Muistan
erään Apa eräni, Walking the Plankin, joka oli hyvin simppeli.
Amarilloa ja Cascadea, silti todella hyvää mangomehua ja hedelmiä.
Kertaakaan se ei onnistunut uudestaan. Olisiko syy humalassa sitten?
Vai humalan ja hiivan reaktioissa?
Kaupallisella tasolla parhaimpia
muistoja ovat olleet mm. Kernellin Citra IPA, Oakhamin Green Devil
Caskista, muutamat Mikkellerin IPA:t myös. Jollain tasolla
klassikoista myös Nönnön IPA, Ska:n Hopus Moderandi ja vaikka
Alesmithin, yliarvostettu, IPA. DIPA puolelta Portin Mongo ja
Amagerin täydellinen Lubricated Ewok ja vaikka Mikkellerin Mosaic
IIPA.
Silti korviini kaikuu yhä useammin
IPA:t sellaisilta panimoilta, kuten Tree House, Alchemist, Tired
Hands, Trillium, Hill Farmstead, jne.
Kuvausten perusteella tässä ollaan
äärettömän lähellä sitä mitä minä haluan IPA:ltani.
Eli ylipäätään mistä pitäisi
lähteä?
Mallaspohja voisi olla jotain todella
simppeliä, oikeastaan nykyisestä voisin poistaa keksimaltaan, koska
en havainnut sen tuovan mitään ja ottaa tilalle vähän Münichiä? Ehkä nostaa kauran osuutta hieman myös.
Tai sitten vain
perusmallasta ja kauraa. Nokkelimmat ehkä huomaavat, että
kaurahiutale on minulle sellainen talon vilja? Käytän sitä
mieluusti monessa, koska se tuo moneen kaivattua suutuntumaa. Jos
runkoa kaipaa, niin ohrahiutale on mielestäni vielä parempi, mutta
öljyisyys jää.
Pellettiä pelletin perään |
Humalointi.. Korkeintaan kolme
humalaa. Yhtä katkeroon, loput aromiin. Katkeroon mitä sattuu
pakastimessa olemaan, toden. Akselilta Magnum, CTZ, Warrior.
Aromiin.. Mietin vielä väliltä Cascade-Citra-Mosaic. Näistä
Mosaic on ehdoton suosikkini, voisin juoda, syödä, nukkua sen
vieressä, hyväillä sitä ja vannoa rakkauttani sille. Se on muuten
minun, joten ostakaapa jatkossa niitä minulle vieraita juttuja
vaikka Belmaa, tai El Doradoa, mutta jättäkää ne tuoreet Mosaicit
minulle, jookos :D
Uusia lajikkeita tulee onneksi kokoajan. Azaccaa, Equinoxia ja muita kiinnostavia. Nyt tekisin niin, että löisin aivan järjettömän määrän keiton loppuun ja hopstandiin, unohtane kaikki lisäykset siinä välissä. Humaloisin pääkäymisen lopussa/aikana ja juuri ennen pullotusta. Jos ehtisin, niin hankkisin sodastreamiini lisää kaasua ja huuhtaisin sillä vielä kaiken, koska se tuntui kertaalleen toimivan hyvin. Jos minulla olisi kegejä, niin todennäköisesti humaloisin sinnekin pussissa tosin.
Uusia lajikkeita tulee onneksi kokoajan. Azaccaa, Equinoxia ja muita kiinnostavia. Nyt tekisin niin, että löisin aivan järjettömän määrän keiton loppuun ja hopstandiin, unohtane kaikki lisäykset siinä välissä. Humaloisin pääkäymisen lopussa/aikana ja juuri ennen pullotusta. Jos ehtisin, niin hankkisin sodastreamiini lisää kaasua ja huuhtaisin sillä vielä kaiken, koska se tuntui kertaalleen toimivan hyvin. Jos minulla olisi kegejä, niin todennäköisesti humaloisin sinnekin pussissa tosin.
Tällä kombolla tuli hauska "Pink Grapefruit" makukokemus. |
Hiivakanta taas.. Mitä olen ihmisten
kokemuksia lueskellut niin kuulen outoja juttuja kahdesta kannasta.
Molemmat ovat minulle tavallaan tuttuja. Toinen on Alchemistin talon
hiivakanta, joka tunnetaan myös nimellä ”Conan”. Toinen taas on
melko yllättävä, mutta myös tuttu. Wyen London Ale III. Olen
kertaalleen sillä juodun Brownin, vai porterin juonut ja siinä oli
todella hyviä makuja.. Mutta IPA:an.. Todella kiintoisa ajatus.
Laitteissakin on eronsa |
Jos olisi sellainen 100l systeemi,
voisi tehdä jokusen jaetun batchin ja hiivata usealla kannalla,
haluaisin nähdä rinnakkain tällä tavoin edellisten kantojen
lisäksi klassikot: Wyen1056/wlp001/Safale S05 ja
Wye1098/Wlp007/Safale S04. Pervolla tavalla aina voi käyttää myös
belgihiivaa, joista eräs Belgian Ardennes voisi olla ihan kiintoisa
myös, mutta se ei olisi ehkä ihan sitä mitä tässä haetaan (siis
Chouffen hiivakanta), tämä sillä periaatteella että viime kesän
WIPA oli varsin onnistunut Hoegaardenin hiivakannalla. Ja viimeisen
hiivakokeiluun ottaisin piruuttaan Wlp300/Wye3068:n eli..
Weihenstephan Hefen, voisi olla antoisa testata mitä tapahtuu.
Mitä muuta.. Mäskäys, kenties ihan
vain tunti 66-68c välillä, veden käsittelen tietysti kipsillä ja
kalsiumkloridilla, että säädän maitohapolla ph:n sinne 5.2-5.3
tietämille.
Aaah.. Odotan tästä vähintään
sellaista onnistumista, jossa voisin päästä lähelle niin
ideaalia, kuin se olisi näillä "rojuilla" mahdollista.
Hauskaa olisi
tehdä onnistuneesta kokeilusta diili muutamien panimoiden kanssa
jolloin laitteiston erot tulisivat vielä paremmin esiin. Tämä kun
on nähty mielestäni toistaiseksi parhaiten Stapan/Olvin
yhteistyössä, joka on mielestäni ollut todella antoisaa (ja
helkkarin maistuvaa pellettimäistä settiä tuoreeltaan)
Kiinnostuneet voivat sitten joskus
ilmoittautua minulle, tai Harrille?
Isosta pussista hyvää Yakima Valleysta |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti