Rochefort 10. Sitä saa Alkosta, hinta on suolainen. Ei sen väliä. Rochefortin taustasta lainaan valtion puulaakin sivuja: ”Notre Dame de Saint Rémyn luostaripanimo sijaitsee lähellä Rochefortin kaupunkia Namurin provinssissa. Luostari on peräisin jo vuodelta 1230, jolloin se oli nunnaluostari. Vuonna 1464 se muuttui munkkiluostariksi ja oluenpano aloitettiin vuonna 1595. Vuosituotanto on nykyisin n. 35 000 hehtolitraa olutta. ”
R10 on siitä kiintoisa tuote, että
vaikka sitä on pantu oikeastaan vasta viimeisen n. 60 vuoden ajan on
kyseessä tuote joka niittää arvostusta mihin se ikinä meneekin.
RB kertoo oluen löytyvän kevyesti Top50 listalta. Se on paljon
lopulta hyvin yksinkertaiselle tuotteelle ilman kikkailua. Eräät
sivustot kertovat sen reseptiikasta näin: ”Brewed with natural
spring water from the local Tridaine spring, pale malt and Munich
malt, unmalted grain (wheat), Hallertau and Styrian Golding hops,
yeast, candy sugar and granulated sugar”.
Rochefortin ehdoton salaisuus on sen
uniikki hiivakanta. Yleisesti voisin sanoa, että jos Yhdysvallat
tunnetaan humalistaan, tunnetaan Belgia hiivoistaan.
Minun tarinani tämän oluen kanssa on
pitkä. Join sitä ensimmäistä kertaa kenties 2008-2010 tienoilla,
silloin se maksoi alle vitosen ja oli mielestäni todella kallis. Ja
niin hekumallinen, herkullinen, monitahoinen, pehmeä, upea, hidas,
pitkä, kaunis retki. Tämä olut, hyvää musiikkia ja suuria
suunnitelmia. Se on tuote joka nostattaa mieltä filosofisiin
sfääreihin, eikä vähiten sen lämmittävän 11,3% edestä.
Muistan ensimmäisen kohtaamiseni tämän kanssa. Oli kaunis kevät
päivä. Kävin Kouvolan keskustan vanhassa Anttilan Alkossa. Olin
hänet ja nuoremman versionsa R8:n nähnyt usein hyllyllä. Sielä
ylhäällä korkealla katselemassa kyykkykaljoja halveksuvasti ja
ranskaksi kiroillen. Opiskelijalle hintalappu oli suuri, epäröinti
vielä suurempi. Maine oli tiedossa, mutta mitä jos se olisi
pettymys?
Tartuin pulloihin käsi vavisten ja
maksoin molemmat kylmällä käteisellä, enkä millään
visapikavippikortilla. Edellä mennyt denahtanut setämies tuijotti
minua. Ne tuijottavat aina. Jorma Valdemarit menivät herran
kangaskassiin ja lopulta hän totesi: ”Mitä v..a sie oikein juot,
tuleeko tommosista ees rehelliseen humalaan”. Vastasin, että
riippuu nopeudesta, sillä en tiennyt, enkä tuntenut Rochefortin
petollisuutta.
Ennen kuin myöhemmin sinä iltana
vannoessamme ikuisen rakkauden valoja ja tupakoiden sängyssä
katsellen tähtitaivaan valaisemalle moottoritielle todeten sen
olleen niin hyvää, että naapuritkin lähtivät savukkeelle.
Se oli rakkautta ensimmäisellä
suullisella. R8&R10 my love. Tänään hän on täällä taas.
Tänään hän on mennyt vanhaksi jo aikaa sitten vuonna 2014. Eli
kellarin kätköistä ponnistaa tämä yksilö.
Korkkia avatessa tuttu suhahdus ja kypsän hedelmäinen tuoksu puskee esiin, ennen kuin lasiin valuessaan tuottaa reilusti kompleksisia estereitä ilmaan. Vaahtoaa kauniisti ja kestävästi.
Todella reilua tummaa hedelmää,
luumua, kuivattuna ja ylikypsänä. Sekä sitä aniksista keveää
lakritsaa.
Jännästi tänään mukana on hyvin
hentoa herukanlehteä, todella tukevaa maltaisuutta ja hiven
siirappista makeutta. Hentoja mausteisia viboja käy kielellä
tanssimassa.
Ehkä hienoin ominaisuus on se mieletön
ja järjenvastainen pehmeys, kuohkeus, kuin kermaa joisi. Smoothia,
silkkistä öljyä valuu suuhuni. Täyteläistä.
Rochefort 10.. Kyllä sinä olet
edelleen yksi parhaista. Järjettömän hieno kokemus, enemmän kuin
pelkkä olut. Silti.. Olit mielestäni paremmin tasapainossa vähän
tuoreempana. Kaikki eivät kuitenkaan nauti maturesta. Vaikka toiset
ikääntyvät paremmin, kuin toiset.. Jossakin se saturaatiopiste
silti aina kulkee.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti