Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


sunnuntai 30. elokuuta 2015

Olutarvioissa: Dogfish Head 60 & 90 Minute IPA


Dogfish Headia tänään mukissa. Tämä elokuun loppupuoli alkaa näemmä olemaan jonkinmoista DFH aikaa, sillä olen lähes vuosi takaperin viimeksi blogannut saman panimon tuotteista. Jos silloin oli jotakin tummempaa, niin tänään on jotakin humalaisempaa. Lasiin marssivat peräjälkeen panimon lippulaiva 60 minute IPA, sekä tämän vahvempi veli, vai sisko 90 minute IPA. Olisin mielelläni ottanut myös 120 minute IPA:n mukaan settiin, mutta arvatkaapa vain mikä on jopa Yhdysvalloissa harvinaisen tuotteen saatavuus Euroopassa..

”Kyseinen panimo on niittänyt mainetta paitsi kohtalaisen näkyvänä "Craftbeer" sanansaattajana Yhdysvaltain "itärannikolla". Panimohan sijaitsee Delawaren osavaltiossa, on perustettu vuonna 1995 ja on tänä päivänä yksi suurimmista pienpanimoista USA:ssa (Itseasiassa sijalla 13). Panimo tunnetaan myös Brewmasters tv-sarjasta, joka pyöri kauden verran Discoverylla taannoin. Paitsi sarjasta, myös kirjasta Brewing Up A Business sai panimosta ja etenkin sen nokkamiehestä Sam Calagionesta varsin sydämellisen kuvan.”

Olen jo vuosia halunnut korkata nämä tuotteet. Monestakin syystä. Tietysti panimon maine ja vahva brändi vaikuttivat haluuni, mutta myös se hmmm... positiivinen, lämmin, kokeileva, vähän hullu fiilis, jonka panimosta saa vaikuttaa omaan haluuni juoda tuotteita. Lisäksi teknisesti on kiintoisa kokeilla jatkuvasti kattilassa humaloitu IPA. Kyllä jatkuvasti humaloitu. Avataanpa termiä. Tässä tapauksessa se tarkoittaa sitä, että jos tavanomaisesti humalat lisätään vaikkapa näin: Keiton alkuun määrä x katkeroon. Keiton lopussa voidaan lisätä muutamassakin otteessa humalaa aromia varten. Jatkuvasti humaloidussa taas humalaa lisätään pieniä määriä koko ajan. Tämän idea oli muistaakseni lähtenyt siitä, että panimon perustaja ja sen aikainen panija herra Calagione oli katsonut kokkiohjelmaa tv:stä, jossa paikallinen Välimäki ei kertonut Lidlin tuotteista, vaan siitä kuinka ruokaan sai paremmin kerroksia maustamalla sitä vähän väliä. Teknisesti tämähän on tietysti työläs vaihe ja tarvitsee joko automaatiota, tai tarpeeksi hullun keittäjän.. Tätä kirjoittaessa aloin miettiä miten toimisi jatkuvasti kuivahumaloitu olut? Veikeä ajatus.. Jos jollain olisi nyt tankkitilaa ja hop cannon, niin nykäiskääpä hihasta, ruvetaan suunnittelemaan..

Asiaan, en jaksa jorista nyt enempää, kun pullot lämpenevät kohta liikaa.


60 Minute IPA tippuu lasiin sameahkon oranssina jättäen hunnukseen keskiverrosti vaahtoa.
Tuoksu on oikeastaan hyvin miellyttävä. Tavallaan tasapaino on tyylikäs ja mikä parasta tavalla josta minä pidän. En pidä karamellisista mauista IPA tuotteissa, etenkään yhdistettynä havuiseen humalointiin, joten mikään klassinen west coast setti harvoin uppoaa. Tässä.. tässä on mukavasti appelsiinia, persikkaa, keveää sekahedelmäisyyttä, sitrusta, jota tukeva maltainen makeus, siis ei karamellinen, tasapainottaa ja tuo esille.
Maussa keksinen maltaisuus yhdistyy reippaaseen sitrushedelmäiseen poljentoon. Appelsiini vaihtuu greippisyyteen, hyvin hennosti pihkaisuutta mukana. Raikas yleisfiilis yltää makuunkin. Tasapaino on ennen muuta erinomaisesti kohdillaan.
Suutuntumaltaan jotakin keskitäyteläinen ja kohtalaisen täyteläisen välimaastosta. Alkoholi, se 6% ei tunnu missään, 60 ebua potkii sopivasti, smoothilla humalacoctail otteellaan.
60 Minute IPA on juuri sellainen kuin toivoinkin. IPA jossa on tavallaan syvyyttä, mutta erinomaisessa balanssissa, vaikkei millään ylläkään kärkeen tässä tyylissä. Jaa mitäkö se vaatisi.. Varmaan sitä n. 7% runkoa ja entistä isompaa kättä humaloinnin suhteen, ehkä vähän mosaicia sekaan ja sellaista tuoremehumaisen öljyistä fiilistä, käpyisyyttä ja hedemiä. Sitten sitä vaffempaa lasiin. On muuten toimiva olut kanan rintafileen ja avokadon kaverina.
Pisteet: Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 3, Yleisvaikutelma(1-20): 15-> Yhteensä: 36/50p.

90 Minute IPA vuorossa. Pakko oli siirtyä sisälle. Tulee pimeä ja viileä aikaisin.
Ulkoisesti kovasti samanlainen, kenties vähän tummempi kuin edellinen. Tässä siis luvut 9%, 90ebu ja keitetty 90min samalla tavalla jatkuvasti humaloiden.
Tuoksussa yhdistyy reipas hedelmäisyys tahmeaan maltaisuuteen ja sokeriin. Karamellisuutta pohjalla, hillitysti kuivattua hedelmäisyyttä. Kompleksinen tuoksu. Siinä ja siinä puskeeko karamellisuus omaan makuuni ylitse vai ei.
Maussa on yllättävän vähän karamellisuutta ja siirappisuutta, verrattuna siihen mitä tuoksu antoi. Maltaisuutta, vähän makeutta ja reilua sitrushumalan ilotulitusta. Greippiä tässäkin, mutta pehmeämpänä, pihkaa, havuja, hedelmää. Pehmeää, ei mitään yliampuvaa. Jälleen todella hallittu balanssi tässäkin. Maku jää suuhun pitkäksi aikaa ja 9% tekee omat tehtävänsä.
Kohtalaisen täyteläinen tuote siis.
90 Minute IPA on melkoisen mallikas suoritus DIPA kategoriaan, joka harvoin minulle toimii, mutta silloin kun toimii.. I always drink.. Tässä kohtaa sessiota kiitän onneani, sillä jos 120 Minute ja sen 15+ pinnaa alkoholia aiheuttaisi varsin reippaan nousuhumalatilan, jota en tällä erää kaipaa. Mutta tämä.. Tämä on mainio.
Pisteet: Tuoksu(1-10): 8, Ulkonäkö(1-5): 4, Maku(1-10): 8, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 15-> Yhteensä: 39/50p.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti