Se on taas se aika vuodesta kun pitäisi
näitä kaupallisia sotkuja miettiä päissään ja raapustella harakanvarpaita koneelle.
Tänäkin kesänä tarjoillaan Kymijoki Beer Festivalissa, että koko kesän ajan valikoiduissa kaupoissa ja ravintoloissa, taas lehtolastani, jota kutsuttakoon nimellä: Kansan Kaiku.
Tänäkin kesänä tarjoillaan Kymijoki Beer Festivalissa, että koko kesän ajan valikoiduissa kaupoissa ja ravintoloissa, taas lehtolastani, jota kutsuttakoon nimellä: Kansan Kaiku.
Kuinka pitkä tie tällaisen tuotteen
saaminen kaupan hyllylle. ravintolan kaappiin ja festivaalin hanaan sitten onkaan?
Power to the people? ps. Joutuuko kuvaideasta antamaan copyraitit? Muutenkin kuin potkuina kasseille? |
Mistä lähden siis luomaan tätä
reseptiä?
Ensimmäisenä toki suunnittelin äänestyksen raaka-aine valinnat siten, että niistä on ylipäänsä mahdollista keittää jotakin juomakelpoista Suomessa. Äänestyksen ollessa ohi, alkoi seuraava vaihe. Resepti itsessään.
Saison on onneksi itselleni kohtalaisen
tuttu tyyli keittää ja hyvin avoin sellainen, jos unohtaa että
tyyli on muutakin, kuin eräs Dupont(loistava olut muuten kesäpäivään isosta 0,75l pullosta).
Ok myönnän, kumarran ja paukautan pääni pöytään. 4,7% raja on kiusaava, mutta sillehän ei voi mitään. Vehnä, pils ja kaura.. Jotenkin tämä kiehtoi kovasti. Vehnä ja Saison hiiva tuovat tähän sopivasti runkoa, kauran ohella. Lisäksi makumaailma voisi olla hyvinkin hauska.. Jotakin tyyliin 50% vehnää, 40% pilsiä, 5% kaurahiutaleita ja 5% vaikkapa Münich mallasta, tms. Ehkä cara-palea voisi sekoittaa vähän sekaan?
Ok myönnän, kumarran ja paukautan pääni pöytään. 4,7% raja on kiusaava, mutta sillehän ei voi mitään. Vehnä, pils ja kaura.. Jotenkin tämä kiehtoi kovasti. Vehnä ja Saison hiiva tuovat tähän sopivasti runkoa, kauran ohella. Lisäksi makumaailma voisi olla hyvinkin hauska.. Jotakin tyyliin 50% vehnää, 40% pilsiä, 5% kaurahiutaleita ja 5% vaikkapa Münich mallasta, tms. Ehkä cara-palea voisi sekoittaa vähän sekaan?
Humalat sopivat tyyliin mielenkiintoisesti. Pacific Jade tuo mukaan sitrusta, pippuria ja jännää funkya hedelmäisyyttään. Motueka, joka on itselleni vieras pitäisi olla vähäisesti mausteinen, sitrusta, limeä ja hedelmää. Nelson Sauvin taas..no pitää olla varovainen, ettei jyrää kaikkea reippaalla trooppishedelmäisellä ja mustaherukkapensasmaisilla sävyillään.
Mausteet ovat vaikeita. Aina. Minun
maustehyllyni tavara on varmasti toista, kuin mitä lopullisessa
keitossa. On oltava mieluummin
varovainen, kuin yli ampuva. Eli taustatyötä, selvittelyä riitti
vielä tämänkin osalta. Pippurin määrä etenkin ja laatu, tosin
näppituntumalta menin mustapippurilla. Korianteria ja
appelsiininkuorta olenkin käyttänyt aiemminkin, mutta kertaakaan ne
eivät ole tuoneet kauheasti mitään ylimääräistä, ehkä oikea
käyttötapa onkin vain witbierissä?
Hiivapuoli, nooh.. Vaihtoehtoja on tänä
päivänä yllättävän paljon. Nestepuolelta Wlp tarjoaa useita
kantoja, Wyeast paria tuttua ja kuivapuolella Belle Saison. Taidan
silti käyttää luotettavaa työhevostani tähän, koska epäilen
sopivan tuon humalan kanssa kivasti yksiin, eli ei tässä ei ole "Dupont hiivaa".
Isommalla keittokoolla ja paremmalla aikataululla olisin jakanut satsin kahtia
ja hiivaisin varmaan molemmilla. Aika tuntuu olevan kortilla näihin touhuihin ja raaka-aineiden saaminen käsiini oli lopulta tuskallinen työ, jossa joutui tavaraa tilailemaan useasta paikasta.
Minähän en tee tätä leipätyönä
(valitettavasti), vaan ihan ”panemisen” riemusta.
Eli nyt kaikki raharikkaat,
lottovoittajat ja muuten vaan innostuneet lukijat, sekä omia
Kouvostoliiton tuotteitani, tai Kaikuja juovonneet, nyt huomio.
Laitetaanko se Kymenlaakson ensimmäinen panimo pystyyn?
Testbatch |
Kolmas tärkeä huomio on itse olut.
Valitettavasti Suomessa, saati pienessä Kymenlaaksossa ei riitä
hipstereitä, olutnörttejä ja muita alan miehiä&naisia juomaan pientä tuopillista kahdella pillillä tikin toivossa. Eli
oluesta on pakko tehdä myös vähän massoja kosiskelevaa. Silti
makua pitäisi olla, että pienpanimohinta kaupassa olisi
perusteltua. Haaste joka kerta siis.
Tällä kertaa en ollut paikalla
keittopäivänä, joten sitä en pysty kommentoimaan, mutta en
myöskään kuullut että oluessa, tai reseptissä olisi mitään
ongelmia, mikä huojentaa aina pienen hörhön mieltä.
Lopulta koittaa tämä hetki, jolle
haluan varata aikaa. Ensimmäinen maisto. Hymyilyttää ja osaltaan
jännittää.. Miten tuote eroaa kotioluesta, miten poika pärjää
maailmalla yksin, ilman että minä laulan sille tuutulaulua
iltaisin, ilman edes omaa nallekarhua, tai pehmoankkaa vieressä?
Muistakaahan ihmiset, että olut on elävä tuote, minulla on teoria,
että olut voi paremmin kun sitä hoitaa hyvin, juttelee ja laulaa..
Voivathan kasvitkin paremmin näin, eikös viherpeukalot?
No korkataanpas..
Sihahtaa, huuh.. Lasiin valuu kauniin
samean keltaisen oranssia olutta. Vaahtoaa kevyesti, oikeastaan lakki
voisi olla parempikin. Ulkomuodossa on paljon weisseä. Koeversioon
nähden vähän tummempi, mutta mallaspohjakaan ei ole aivan sama.
Tuoksusta irtoaa mukavasti sekahedelmää
ja keveää mausteisuutta. Aivan kylmänä tarjoili vähän
neilikkaisuuttakin. Pippuria, kevyesti appelsiinia ja sitrusta.
Hiivakannan tunnistaa tyylikkäästi lävitse. Mausteisempi kuin
koeveto, joka on asteen hedelmäisempi.
Maussa hiivaisuus yhdistyy keveän
maltaiseen makeuteen, mutta kääntyy happamuuden puolelle vauhdilla.
Kuivuutta on, muttei aivan niin paljon kuin testierässä.
Mausteisuutta, pippuria ja makeaa hedelmäisyyttä. Sitruksinen ja
hivenen greippinen humalointi tuntuu ja puraisee mukavasti lopussa.
Suutuntuma on keskitäyteläinen,
rapsakka, mutta hiilihappoja voisi olla enemmän. Maussa suurimmat
erot koesatsiin ovat oikeastaan hiilihappoisuus ja kenties sen tuoma
tiukempi happamuus ja humalointi. Toisaalta kaupallisessa humala on
fressimpää (toki ikäeroakin on).
Kaiku on hyvin lähellä koeversiota,
joten skaalaus oli melko onnistunut. Huomaan lasinkin tyhjentyneen
vauhdilla, joten voi olla että keittelen tästä vielä kesällä
tukevamman version. Ylipäätään vähän erilainen Saison niille
joiden mielestä Saison on vain Dupont ja tuhannet kloonit, mutta
pidän kovasti tämän yhtäaikaisesti rustiikkisesta otteesta,
juotavuudesta ja kevyestä modernista NZ twististä.
Käykäähän maistamassa, kommentoikaa
ja tulkaahan Suomen positiivisimmille olutfestareille Korialle (Disclaimer: Kuulin tämän Lahden SOPP:sta tiskin väärältä puolen, terveisiä vaan).
Niin se saatavuus vielä tähän loppuun:
Niin se saatavuus vielä tähän loppuun:
Prisma Kouvola
S-Market Inkeroinen
S-Market Jaala
S-Market Jokela Valkeala
S-Market Koria
S-Market Myllykoski
S-Market Tornionmäki
Citymarket Kouvola
Prisma Kotka
Ravintolat
Irish Pub Old Tom, Kouvola
Ravintola Aula, Kouvola
Ravintola Kuja-Kolli, Koria
Koskikeidas (Koski-golf), Kuusankoski
Hospoda Papirna, Kuusankoski
Sam's Pub, Karhula
Pub Albert, Kotka
Brygga City Bar, Lahti
Birra, Lappeenranta
Porvoon Paahtimo, Porvoo
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti