Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


keskiviikko 22. tammikuuta 2014

Parhaat vähäalkoholiset oluet

Tammikuu lähenee loppuaan ja sen kunniaksi ajattelin listata maistamistani oluista ne parhaat "Vähäalkoholiset". Eli ei välttämättä 0% tuotteita, vaan todella matala-alkoholisia oluita. En ole näitä aivan mahdottomasti juovoillut paitsi hankalahkon saatavuuden ja usein olemattoman maun takia.
Teknisestihän on kohtalaisen vaikeaa luoda olut, jossa ei ole juurikaan mallaspohjaa runkona ja yhdistää tätä maistuvaan alle 3% tuotteeseen. Lopputulos on usein vähintäänkin vetinen. Virhemaut tulevat myös paremmin ja korostetummin esiin, koska ei ole juurikaan mitään peittämässä tätä.
Maukkaimmat versiot ovatkin yleensä, joko vehniä, Sour/Lambic osastoa, tai "humalamehuja".

Sitten listaan, top 10 olkaa hyvä:


Weihenstephaner Hefeweissbier Alkoholfrei, 0,5%-> Varsin oiva tasapaino. Ohut runko, mutta hiivan tuomat aromit peittävät tätä osittain. Raikas ja parempaa, kuin vaikkapa kotimainen keskiketterä.

BrewDog Nanny State, 0,5% -> Humalamehujen humalamehu. On ohutta, on vetinen, mutta tuoksu on upea ja maussakin on hieman Apa:maisia aineksia.
 
Lervig Johnny Low, 2,5% -> Kevyt Apa. Havuja, sitrusta ja hieman hedelmiä. Runkoa toki enemmän, kuin Nanny Statessa, joten hieman tasapainoisempi.

Lindemans Framboise, 2,5% -> Matalat alkoholit ja sokeroitua vaapukka mehua. Kenties hieman esanssinen, mutta ei huono näillä prosenteilla.

Hartwall Fosters Radler 2% -> Sitruunalimonadia peittämässä muut maut? Toimii tässä yhteydessä varsin kelvollisella tavalla.

Sinebrychoff Perinnekalja, 2,2% -> Entistä perhekaljaa. Muistuttaa enemmän kevyttä tummaa lageria, kuin kotikaljaa. Hieman karhea, mutta varsin juotava.

Grafenwalder Radler/Shandy, 2,5% -> Toinen radleri. Fostersia hieman pahvisempi, joskin reilusti edukkaampi, silloin kun tarjolla. Tällä on kuulkaas pelastettu monet tri Krabolan aiheuttamat oireet.

Sinebrychoff Karhu Tumma I, 2,8% -> "Vähäisesti kaikkea mitä tummassa lagerissa luulisi olevan". Musta pikku nalle on oikeasti ihan juotava tapaus, jolle on vaan vaikea löytää käyttöä.

Jever Fun, 0,0% -> Ei alkoa, vähän makua. Kuten monet alkottomat on tämäkin hieman muovinen, mutta sinällään ihan juotava "kuskin olut".

Bavaria 0,0 Wit, 0,0% -> Monien mielestä varsin loistava alkoton, mutta ei millään oma suosikkini. Samaa muovia kuin edellisessä pienin witbier maustein.

Yhteenvetona:
Koska epäilen ainakin valtiovallan painavan kohta tykkää nappia, niin voin kertoa seuraavasti:
Asia nyt vaan on niin, ettei alle 3% oluista saa ihan äkkiä mitenkään maistuvia. Harvat poikkeukset ovat väistämättä tasapainottomia ja vetisiä. Sekä muutenkin, jopa alle 4,7% haarukkaan sopivat oluttyylit voidaan laskea yhden käden sormilla.
Toisaalta taas. On pelkästään hienoa, että näitä matala-alkoholisiakin on myynnissä. Ravintolassa kuljettajat haluavat varmasti hörpätä itsekin jonkun maltaisen kokiksen juonnin sijaan. Lisäksi on toki muistettava, etteivät alkoholipitoiset juomat sovi kaikille.

4 kommenttia:

 1. Mites Fanø Havgus (Kunstner Øl No.3)? Mielestäni aika onnistunut 2,7 prossanen viritelmä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan olisi, samoin kuin Mikkellerin Drink in the Sunit, mutta listaus toki vain maistamistani.

   Poista
 2. Orkney Raven Ale, aivan mahtavaa (3,8%alc)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mainio olut kyllä, joskaan ei aivan, imho, tämän kategorian vähä-alkoinen.

   Poista