Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


tiistai 7. tammikuuta 2014

In the year 2014

Vuosi on jälleen vaihtunut. Kinkut ja laatikot syöty, lahjat avattu, raketit ammuttu, sekä kuoharit kaadettu rinnuksille.
Kiireinen arki on jälleen saavuttanut myös Tuopin Ääressä toimituksen ja on aika katsoa ja kiikaroida alkanutta vuotta 2014 pullonpohjan lävitse. Mitä kaikkea tämä vuosi tuokaan tullessaan, kenen lippu liehuu alati nousevan auringon kajossa ja kuka katoaa kauas horisontin taa?

Aloitetaan vuoden ennakointi, korkkaamalla pullollinen kotipolttoista. Mikäänhän ei saa sumeaa päätä kirkastumaan samalla tavalla, kuin sadan ebun voimalla käyvä IPA.
Alkuvuodelle 2014 povataan paitsi lumetonta, myös vuotuista pienpanimokatselmusta, joka pidetään tänäkin vuonna viereisessä Alkossasi. Paraatijärjestys on myös listattu:

Beer Hunters Keripukki
Prykmestar Kahvi Stout
Teerenpeli Mokkamatti
StaPa Double Oat Malt Stout
Bryggeri Helsinki Senaattori
Lammin Sahti Pyy
Pyynikin Presidenttisahti
Laitilan Kievari Agricola
Saimaan Marsalkka Double IPA
Hiisi Pläkki
Rekolan Amerikan Eno
Suomenlinnan Thor Bock
Malmgård Emmer Tripel

Listaus on varsin kiintoisa ja pahus vie aikaa ja rahaa syövä. Viime vuosilta havaitsen Nokian jättäytyneen leikistä pois, vaikkakin toiveeni 99 IPA:sta tai Keisarillisesta Imperial Stoutista jäivät taannoin paperilla panimolle asti, vai unohtuivatko ne saunaillan päätteeksi pukuhuoneen hämyyn? Pitää tulkita, että Elowehnät ja muut museotie apa:t myyvät niin hyvin, ettei tähän leikkiin ole tarvetta? Myöskään ulkolaisia ei listassa ole, mutta talvi tuo näitä varmasti hyllyyn, ajaahan se routakin..no tiedätte kyllä.

Maaliskuussa on tietysti varma kevään merkki, nimittäin perinteikäs St. Patricks Day, jolloin yleensä voi hyvin mielin juovota Guinnessia kenenkään muun harrastajan paheksumatta.
Festivaali puolelta kesän starttaa jo huhtikuussa perinteikäs Helsinki Beer Festival, mutta omalla kohdallani kevään varsinainen tapaus on paria viikkoa myöhemmin järjestettävä vappukarkelo, jossa pallot ovat suurempia kuin muualla ja simaa riittää. Nimittäin edessä on varsin sekava ja etanolipitoinen hörhöily, jossa itseään ammattimaistajiksi kutsuvat iäkkäät herrat tenuttavat kolmatta päivää nenät punaisina Kööpenhaminassa. Juu tiedän, että festivaali on "vain" kaksipäiväinen, mutta epäilen ajantajun katoavan ja Mikkellerin baarien tuntuvan oivalta jatkopaikalta.. Edessä on tietenkin Copenhagen Beer Celebration pinkillä lipulla. Saa nähdä vetääkö vertoja St. Patricks Dayn humulle, ehkä enemmän menninkäisiä tikkivihkoineen, mutta vähemmän typpikaasua ja kansanlauluja.
 Kesän saapuessa onkin aika itselleni varsin rakkaan Suuret Oluet Pienet Panimot, eli SOPP kaverien kesken, kiertueen. Vuosi 2014 tuo tähän ralliin myös Tampereen erikoiskokeen, mutta Lahteen on silti pakko lähteä.
Elokuussa Kouvolassa vietetään yllättävän menestyksen saanutta Kymijoki Beer Festivalia peräti kaksipäiväisesti ja olen tietysti mukana, tavalla tai toisella.
 Kesän viimeisiä kyyneliä voi vuodattaa OlutExpon, jopa sivistyneessä ilmapiirissä. Omalta kohdaltani suurempi sivistys voisi osua jo Lahteen, ettei tarvitsisi myöhästyä viimeisestä junasta jälleen.

Mitä muuta?

Kotipanolassa eletään varsin kiireistä vaihetta. Taivuin pakon edessä ja ostin ph mittarin itselleni, sillä epäilen varsinkin vaaleissa oluissa huuhteluveden ph:n jäävän liian ylös ja käyttämilläni paperiliuskoilla voinkin hyvin mielin heittää vesilintua, meinaan hyvä jos lentävän metriäkään, ei tarvitse kilttejä sorsia heittää muilla kuin leivänmuruilla mökkilaiturilla. Salaa tietenkin, ettei emäntä luule pehmenneen.
Lisäksi pitäisi pohtia miksi IPA ja APA eräni eivät viime aikoina ole onnistuneet. Jotenkin liian hiivaisia, hieman kitkeriä ja mausteisia. Ph mittarilla saan yhden faktorin poistettua, jolloin jäljelle jää käymislämmöt, happi ja humalat itsessään, oliko sato näin huono tänä vuonna, vai jäikö kotimaan verkkokaupoille vain se mikä ei muualle kelpaa? Asioita joille en oikein mahda mitään, tosin jännästi kotipanimon kölssi oli varsin juotavaa. Äähhh..
Jotain reseptinkirjoittelu hommia tässä olisi taas edessä, mutta siitä lisää keväämmällä. Rojektit etenee siis hitaasti, mutta mutkitellen.


Hyvää alkanutta vuotta 2014 toivottaa: "Kaljai Lama".

2 kommenttia:

 1. Parahin Kaljai Lama, heh. Uskoisin Nokian jättäneen Alkon käsityöläissetin väliin ennemminkin kapasiteettipulan vuoksi. Normikama myy niin pirusti, etteivät ehdi valmistaa. Laajennuskaan ei ole kai valmis vielä. Tämä oli sitten ihan omaa perstuntumaa ja mutua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parahin Fresh hopmebrewer, Näin viittaan itsekin tekstissä
   "Pitää tulkita, että Elowehnät ja muut museotie apa:t myyvät niin hyvin, ettei tähän leikkiin ole tarvetta?" Ja hyvä niin.

   Poista