Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


torstai 29. marraskuuta 2012

Olutarvioissa: Abbaye des Rocs Speciale Nöel


Oluen speksit:

Mikä: Abbaye des Rocs Speciale Nöel, Belgityylinen Vahva Ale, Belgia

Mistä:
"Ulkomailta"
Hinta:
ei muistikuvaa/ 0,75l
Lukuja:
Alkoholipitoisuus: 9%,  katkerosta ja väristä ei arvoja.
Nippelitietoa:
Brasserie des Rocs on vuonna 1979 avattu panimo
Montignies-sur-Roc:n kylässä Belgiassa.Tänä iltana lasissa on belgityylistä jouluolutta, joten tonttulakkia päähän ja juustolautasta esiin. 
Brasserie  de'l abbaye des Rocs on panimo, jonka tuotteet ovat pitkään olleet pitäisi "testata listalla". Pullo on vajaan vuoden verran seisonut komerossa ja kun nyt viimein pääsen maistamaan panimon maustetun jouluoluen Speciale Nöelin on fiilis vallan mainio, ainakin etukäteen. Tämä ilta on muuten mennyt huomista panopäivää suunnitellessa. Black DIPA työnimellä kulkeva hirviö odottaa raaka-aineiden toisiinsa bruuvaamista. Samalla on säädetty viikonlopun kuvioita. Tie vie perjantaina kohti Mustialaa, jossa on tarkoitus kartuttaa ennestään järjettömän suunnatonta AMK pistemäärää panokurssin verran. Edessä siis ensimmäinen viikonlopun yli kestävä osio Ison Piipun varjossa keskellä Kanta-Hämeen intiaanialuetta.
Nyt on siis hyvä hetki nautiskella pullo jonkinmoista joulun henkeä, joten korkkia auki ja olutta lasiin, meitä janottaa.

 Korkatessa meinaa käydä tuttu belgialainen ilmiö. Nimittäin tavara haluaa kiirellä lasiin, että pitää ottaa varuiksi askel lähemmäs tiskiallasta. No syliin ei tullut tällä erää. Lasiin valuu lopulta syvän ja samean punertavaa olutta vahvalla ja suurella vaahdolla. 
Tuoksultaan tämä jouluolut on kiintoisa. Vahvasti makeaa maltaisuutta, johon yhdistyy annos luumuja ja hiven kirsikkoita. Taustalla hedelmiä ja mausteisuutta. Samalla happamuutta leikkaa makeuden lävitse ja tuo tasapainoa. Itseasiassa tuoksu on kuin yhdistelmä Rodenbachia ja Westmallen Dubbelia. Ei hassumpaa, sillä balanssi on tyylikäs.
Maun puolella hivenen sokerisen makea maltaisuus aloittaa vyörytyksen. Perään saapastelee hivenen pomeranssista, kanelista ja muskottimaista mausteisuutta. Tummaa hedelmäisyyttä, kuten luumua selvästi vielä pelissä mukana, mutta kaiken kruunaa tuo kirurgin lailla leikkaava kevyt hiivainen happamuus, joka tasapainottaa kokonaisuuden nautittavaksi. Jälkimaussa on kevyt annos yrttisyyttä ja mämmiä.
Suutuntumaltaan kohtalaisen täyteläinen, pehmeä ja kohtuullisen matalahiilihappoinen. Juotavuus on yllättävän helppoa ja alkoholi lähes täysin piilossa. Jännästi kaataessani toista lasillista hiilihappoja onkin kohtalaisesti, ilmeiseti hiiva pääsi avatessa liikkeelle, sillä suuhun tulee sattumia, kuin paremman laadun hedelmämehuissa konsanaan.
Speciale Nöel on niin belgialainen tuotos, että mielleyhtymä De Dolleen on taattu. Erikoista, epäpuhdasta, hivenen rustiikkia ja avatessa arvoitus miten käy. Silti lopputulos on viihdyttävä, ellei jopa päihdyttävän miellyttävä ja yllättävän tasapainoinen, silti monipuolinen. Kyllä jouluolutta ja nimenomaan belgityylillä, loppuun voisi lainata Forrest Gumpia, mutta koska kaikki tietävät suklaarasioista tähän aikaan vuodesta tarpeeksi, jätän väliin, otan viimeisen huikan ja menen maate.
Pisteet:
Tuoksu: 8/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 8/10, Suutuntuma: 4/5, Yleisvaikutelma: 16/20, Yhteensä: 40/50

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti