Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


keskiviikko 18. huhtikuuta 2012

Vaihtoehtoja oluelle: Fentimans Ginger Beer

Juoman speksit:

Mikä:  Fentimans Ginger Beer, Ginger Beer, Englanti
Mistä: Maitokaupat
Hinta: n. 1,6€/0,275l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 0,5%
Nippelitietoa: Ginger Beer on vanha virvoitusjuoma, jonka erona esim. Schweppesin Ginger Alelle on se, että tämä on käynnyttä, toisin kuin aromeista, sitruunahaposta ja sokerista, sekä hiilidioksidista valmistetut limonadit. Fentimans on valmistanut tuotettaan v. 1905 ja sisältää melkoisesti muitakin mausteita (mm. siankärsämö, kataja, jne).

Bloggaajalla alkaa flunssa helpottamaan ja tänään pohditaan oluen korvikkeiden ihmeellistä sielunelämää. Ensinnäkin miksi olut pitäisi korvata? No itse näen tähän syinä vaihtelun, jolloin itselleni tulisi kysymykseen esimerkiksi viski, rommi, eräät drinkit, jne. Toinen syy on ettei halua juoda alkoholipitoista juomaa. Joku saattaa olla autolla, raskaana, tai muuten "ei sillä" päällä, mutta muukin juoma kuin kahvi, tai cola kelpaisi. Toisekseen monesti virvoitusjuomat tuntuvat jäävän paitsioon vanhemmalla iällä ja osin syystäkin. Monet ovat melko muovisia, keinotekoisia ja sokerisia, silti vaihtoehtojakin alkaa olla. Lisäksi haluan muistuttaa, että tässä maassa on melko pitkät perinteet virvoitusjuomissakin panimoiden tuotteena, sieltähän se Hartwallkin ponnisti aikanaan.
 No Alkoholittomat oluet on toki keksitty ja joitakin ihan juotaviakin on tullut vastaan, mutta halusin raapia pintaa syvemmältä ja etsiä aivan uusia vaihtoehtoja. Ehkäpä helpoin olisi aloittaa esittely perinteisestä vappusimasta, mutta tänään esittelyssä ginger beer. Se ei ole olutta, sillä se ei sisällä mallasta, saati humalaa, silti nimi beer on harhaanjohtava. Tämähän on käymisteitse valmistettua inkivääri"simaa" ehkä lähinnä. Olen näitä valmistanut itsekin toisinaan. Tässä kohtaa varoitan niitä lukijoita, jotka eivät pidä inkivääristä. Ginger Beer on yleensä melko vahvan ja hieman polttavan inkiväärinen, toisin kuin Ginger Ale:t (jotka muuten ovat mainioita limonaadipuolella).
No mennäänpä asiaan ja korkataan pullo.


Lasiin kaatuukin vaaleata nestettä, joten karamelliväriä, tai tummaa sokeria ei ole käytetty. Se ei tietenkään vaahtoa.
Tuoksussa vastaan tulee nuuhkaisu inkiväärijuuresta. Inkivääriä, hieman maanläheisyyttä ja puunkuorta hennosti makeutta ja selvä polte tuoksuu alla.
Maussa aluksi hieman puumainen ja yrttinen, kunnes inkivääri iskee koukulla leukaan. Tämän jälkeen seuraa pientä tulista poltetta ja hieman makeutta perään.
Suutuntuma on keveä, sopivan hiilihappoinen ja melko helposti juotava.
Fentimansin botanically brewed ginger beer on kyllä mainio "tyylissään". Suosittelen vain inkiväärin ystäville ja muille kokeilijoille. Lisämainintana, tästä teet aidon Dark 'n Stormyn: 4cl rommia, 1,5cl limemehua, jäitä ja Ginger beeriä pidentäjäksi.

2 kommenttia:

 1. Olipa hyvä arvotelu! pitäisi itsekin perehtyä näihin "parempiin" limonadeihin yms, sillä näitä on aika kiva valikoima jo ainakin Citymarkettien hyllyillä.

  Normaalin limun kittaaminen alkoholittomana vaihtoehtona käy pidemmän päälle kyrsimään, näistä voisi saada aika kivoja variaatioita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia. Mielelläni testailen näitä jatkossakin, tosin viimeaikoina ei ole juuri mitään uutta tullut vastaan.

   Poista