Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


tiistai 3. huhtikuuta 2012

Pääsiäisoluet testissä 2: Svaneke Vårhare

Oluen speksit:

Mikä: Svaneke Vårhare, Saison, Tanska
Mistä: Alko
Hinta: n. 6,41€/0,5l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 6,5%, katkerot: 28ebu, väri: 18ebc.
Nippelitietoa: Svaneke on Alkon maahantuoma olutmerkki, Bornhommen saarelta kotoisin. Vårhare tarkoittaa suomeksi kevätjänistä. Humalina tässä Saisonissa on Tettnager ja Spalter.


Kelle oli yllätys saada ihan vaan vaihteeksi uusi Svaneke Alkoon? No ei varmaan kellään, sen sijaan yllättäen tyylinä on Saison, joka kuuluu kesäoluissa, miksei kevätkin, omiin suosikkeihini. Tämä alunperin Wallonian maaseudulta ponnistava oluttyyli on tätä nykyä ehkä hienoisessa nosteessa. Tässä Svaneken versiossa on käytetty myös karamelli, melanoidi ja wienermaltaita tavanomaisten vehnän ja pilsin lisäksi. Otetaanpa pupua korvista ja katsotaan millainen rusakko tämä pääsiäisolut oikein on?

Ulkoisesti tämä olut on likaisen samea, oranssinkellertävä, vaahtoaa ihan kelvosti ja vaahto jää oluen päälle lakiksi.
Tuoksusta tulee ensimmäisenä hefeweizen mieleen. Banaania ja hieman vehnäisyyttä, aavistus happamuutta. Mukana on hieman mausteisuutta; neilikkaa ainakin. Hiivaisuutta ja fenoleita riittää. Ei sinänsä hullumpi tuoksultaan, ainakin erikoinen. Puolet Dupontia ja puolet Weihenstepanerin weizenbockia?
Maussa keskimakeahkoa maltaisuutta, hedelmiä on mukana. Erikoinen yhdistelmä banaanisuutta ja reilua mausteisuutta johtaen hivenen tunkkaiseen vaikutelmaan. Keskiasteisen happamahko ja melko hiivainen tapaus. Jälkimaussa ruohoisen yrttistä humalaa on maussa myös mukana ja se minusta kuuluukin tyyliin jossain määrin. Kuitenkin Saisonin pitäisi olla raikas ja tavallaan kohtalaisen simppeli olut, tämä on ehkä aavistuksen raskas. Tiedä toimisko paremmin ilman karamelli ja melanoidimallasta, jotka tässä tyylissä ovat aavistuksen turhia.
Suutuntuma on kohtalaisen täyteläinen, juotavuus on ok-luokkaa, hiilihappoja voisi olla karvan enemmän.
Vårhare on vaikea tapaus, tämä jänö ei tiedä söisikö kaalia vai porkkanaa. Tukevahkot piirteet ja "weizenmäisyys" sekoittuvat tässä belgityyliin. Monimuotoinen toki, mutta tässä tyylissä haetaan enempi hienovaraisia vivahteita, kuin raskasta sarjatulta. Ei huono kuitenkaan, erilainen jänis pääsiäiseksi ja toivottavasti Dupontia, tai Fantomea kesäksi.
Pisteet: Tuoksu(1-10): 7, Ulkonäkö(1-5): 3, Maku(1-10): 7, Suutuntuma(1-5): 4, Yleisvaikutelma(1-20): 14 -> Yhteensä: 35/50 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti