Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


torstai 26. tammikuuta 2012

Olutarvioissa: Emelisse Black IPA

Oluen speksit:

Mikä:  Emelisse Black IPA, Black IPA, Hollanti
Mistä: "Ulkomailta"
Hinta: n. 3,3€/0,33l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 8%, katkero: 60ebu ja väri: 70.
Nippelitietoa: Emelisse (perustettu 2007) on pieni panimoravintola Hollannista. Panimon tuotteista on Alkon hyllyillä nähty mm. Barley Wine, sekä Arkadian puolella Imperial Russian Stout, sekä maitokaupoissa oleva IPA. Black IPA/Cascadian Dark Ale on periaatteessa paahdetuilla maltailla "värjätty" IPA.


Black IPA on kyllä erikoinen oluttyyli. Osa puhuu Cascadian Dark Alesta ja osa American Dark Strongista. Käsittääkseni suurin osa näistä pannaan samalla tavalla kuin normaalitkin India Pale Alet, mutta mäskiin lisätään hieman Carafa III:a, tai aivan mäskäyksen lopussa hieman mustamallasta. Tänään lasiin valuu Hollantilaisen Emelissen panimon näkemys tästä hybridi tyylistä.

Ulkoisesti olut on syvän tumman ruskeaa. Vaahto on nihkeä, pieni ja katoaa hetkessä.
Tuoksussa suklaista maltaisuutta, hennosti kahvista paahdetta ja alta puskevaa sitruksista humalaa. Hieman hedelmäisyyttä ja männyn neulasia.
Maussa keveästi paahteista maltaisuutta, lakritsaa riittää. Humalointi on varsin havuista ja maanläheistä. Maku on oikeastaan yllättävän kevyt kahdeksan prosenttiseksi olueksi. Lopussa kuivan katkerahko paahteisuus ja katkeruuden keveä puraisu.
Suutuntumaltaan tämä on keskitäyteläinen, jopa helpohkosti juotava, liukas.
Täytyy todeta, että odotusarvot tämän kohdalla olivat hieman korkeammalla, mutta ei tämä huono ole. Humalointi on aromaattisuuden osalta vain pahasti hukassa, jossa päästään peruskysymykseen: Dark Strong vai Black IPA? Tätä juodessa Dark Strong/Cascadian Dark Ale on lähempänä. Simppeli, kohtalaisen tasapainoinen esitys kuitenkin.
Pisteet:
Tuoksu: 8/10, Ulkonäkö: 3/5, Maku: 8/10, Suutuntuma: 3/5, Yleisvaikutelma: 14/20, Yhteensä: 36/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti