Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


sunnuntai 15. tammikuuta 2012

Olutarvioissa: Anchor Old Foghorn ja panopäivän satoa

Oluen speksit:

Mikä:  Anchor Old Foghorn, Barley Wine, USA
Mistä: "Ulkomailta", olutravintolat
Hinta: 2,99€/0,355l
Lukuja: Alkoholipitoisuus: 8,8% (vaihtelee), katkero: 31ebu ja väri: 45ebc.
Nippelitietoa: Barley Wine ei tarkoita viiniä, vaan on oluttyyli. Yleensä makean maltainen ja karamellinen, jota humala tasapainottaa. Old Foghornia on pantu vuodesta 1975, raaka-aineina pale-ale mallas, karamellimallas ja Cascade humala. Yhteen Old Foghorn erään tarvitaan kolme mäskäyskertaa.

Tammikuu etenee blogissa hiljakseen hieman yskähdellen. Oluita on toki tullut nautittua, mutta kiireiden takia en ole ehtinyt pahemmin bloggaamaan. Tänään ohjelmassa perinteikäs Anchor Old Foghorn ja hieman panopäivän satoa.
Pitkäveteisen sunnuntai iltapäivän aikana päätin kaivaa panovehkeet naftaliinista ja vääntää jotakin jämätavarasta. Tällä kertaa arpa osui ajatukseen valmistaa keveä runkoinen ja ronskimmin humaloitu olut. Työpäivän jälkeen ei aina viitsi tarttua kaapissa oleviin 10% 0,75l belgeihin, joten janojuoma omaan tapaan viehätti mieltä. Lisäksi päädyin pitkästä aikaa mäskäämään pussissa.

Reseptinä "jämätavarat pois", satsikokona pieni, 10l. Käytin kilon verran spraymallasta, avatun ja valmiiksi rouhitun pale-ale pussin jämät (300g). Tähän päälle 100g vehnää ja 100g karamellimallasta ja ollakseni erikoinen 50g Aromatic maltia. Humalapuolelta käytin vanhoja pussin pohjia pois, eli Cascade, Amarillo, Columbus ja Willamettea flavori&aromipuolelle, magnumia katkeroon.
Kuivahumalointiin olisi n.20g Citraa jäljellä.
Vahvuutena n. 4,5%, ibuja 60. Hiivaksi Safale S04. Täytyy vissiin täydentää raaka-aineita piakkoin, ideoita riittää taas kesään asti.
Ja sitten Anchorin pariin..


Old Fog Horn on syvän kuparinpunaruskea olut, hyvällä ja kestävällä vaahdolla.
Tuoksuu makean marjaisalle karamellille. Hedelmää, luumua ja hieman persikkaa. Keksiä ja Cascaden tuomia aromeita.
Maussa on samaa makeaa karamellimaltaisuutta ja hiven keksiä. Kuivattua luumua, aprikoosia ja erikoisen marjaisa yleisolemus. Keveästi Cascadella humaloitu olut. Humala soittaa tässä stastin roolia keveällä greippisellä ja sitruksisen hedelmäisellä sävyllään. Hennosti katkeroa makeahkossa jälkimaussa.
Suutuntuma on kohtuullisen täyteläinen, hiilihappoisuus on hentoa. Juotavuus on hyvällä tasolla ja alkoholi on melko hyvin piilossa.
Ylipäänsä minulle tämä on se jenkki Barley Wine, johon vertaan kaikkia tyylin, Amerikan, edustajia. Hyvää ja helppoa juotavaa, konstailematon ja mukiinmenevä.
Pisteet:
Tuoksu: 8/10, Ulkonäkö: 4/5, Maku: 8/10, Suutuntuma: 4/5, Yleisvaikutelma: 15/20, Yhteensä: 39/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti