Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Jouluoluet testissä - Yhteenveto

Alkon tämän vuoden saalis alkaa olla blogin osalta tässä ja on aika nivoa jouluoluet viimeiseen yhteenvetoon ja valita "vuoden jouluoluet".

Blogiin päätyi osa maistelluista, mutta edelleen ilman tikkiä ovat ja varmaankin jäävät: Koffin jouluolut IV, Estrella De Navidad, Erdinger Schneeweisse ja Ørbæk Jingle Bells.

Tässä lyhyet arviot lopuista bloggaamattomista jouluoluista:

Fullers Old Winter Ale: "Fullersin Old Winter ale on kuparinruskea olut kermaisella vaalealla vaahdolla. Tuoksu on miellyttävän toffeisen karamellinen, hieman keksiä ja hedelmäisyyttä. Maku oluessa on hieman tuoksua vaisumpi, ollen mukavan toffeisen keksimäinen, hieman yrttisen sitruksista humalaa tuomassa tasapainoa toffeelle. Fullersin "talonmaku" on myös läsnä. Suutuntuma on keskitäyteläinen, suhteellisen helposti juotavissa, jälkimaku jää suuhun. No Fullersin old winter time on kelpo bitter/strong ale. Ei ehkä niin tukeva, mitä nimestä ja kausituotteesta voisi olettaa." -> 35p.

Ayinger Winter-Bock: " Ayingerin talvi-pukkia kaataessa tulee mielleyhtymä Asam bockiin, tuoksussa on samaa mämmimäisyyttä, värikin on samantapainen, tumma, ihan ok vaahtoinen. (joka tosin katoaa melko nopeasti). Tuoksussa on mämmin lisäksi pientä kahvimaisuutta ja rusinaa. Maultaan tämä on Weltenburgeria helpommin juotavissa, ollen hieman kevyempi ja hiilihappoisempi. Leipämäisyyttä on silti, mämmiä, hieman paahdetta, sekä katkeruutta. Suutuntuma on mukavasti balansissa, pieni hiilihappoisuus tekee oluesta helposti juotavaa, jota katkeruus ja pieni paahde tasapainottaa miellyttävästi. Loppujen lopuksi ihan pätevä ja simppeli olut, niin tyylissään kuin muutenkin." -> 38p.

Malmgård Arctic Circle Ale: "Malmgårdin Arctic Circle ale on syvänpunaruskea olut ihan kelvolla vaahdolla. Tuoksussa on selvästi happamahkoa katajanmarjaa, kevyesti paahdettua mallasta, sekä hieman makeutta tuomassa balanssia. Maussa jatkuu sama katajaisuus, hapanta marjaisuutta ja jälkimaussa hieman suutakuivaavaa tuhkaisuutta ja hentoa paahdetta. Suutuntuma on keskitäyteläisen ja kohtuu täyteläisen välimaastoa. Arctic circle ale on loppupeleissä pätevä olut, josta jää kataja lähinnä mieleen. Kaipaisi ehkä jonkin vasta-elementin tälle tuomaan monipuolisuutta, savumallasta, tai miten olisi jos käytetty ruismallas olisi savustettu itse? No kaikenkaikkiaan tykkäsin oluesta." -> 37p.

Stallhagen Julbock 6,8%: "Stallhagenin Julbock muistuttaa lähinnä porteria ulkonäöltään, miltei mustaa, isokuplaisella vaahdolla varustettua olutta. Harmittavasti vaahto on "kotimaisen katoavaa" lajiltaan. Tuoksussa niukasti maltaisuutta ja hieman paahdetta. Maultaan Julbock on kevyen paahteinen, aavistus lakritsia jossain taka-alalla. Olisin toivonut hieman enemmän maltaista makeutta tähän. Suutuntuma on nipinnapin keskitäyteläinen, joskin lievä vetisyys kiusaa, vaikka luulisi 6,8% runkoakin saavan.. Julbock on kaikkiaan kuin Light-porter, ei hirveästi nostata tunteita puolesta, joskaan ei tämä nyt huono ole, hivenen tylsä vain." ->32p. 

Anchor Our Special Ale: "Anchorin Our Special ale on on lähes mustaa olutta niukahkolla vaalealla vaahdolla. Tuoksu luo hämmentävän mielleyhtymän viime talvena panemaani jouluolueen, niin hämmenttävän että pakko oli verrata rinnakkain. Tuoksussa on välitöntä mausteisuutta; neilikkaa, kardemummaa ja kanelia, tummaa luumuisuutta, sekä kevyesti paahdetta. Maussa maistuu aluksi tumma hedelmäisyys ja hento paahteisuus päättyen mausteisuuteen. Suutuntumaltaan tämä Anchorin olut on "vain" keskitäyteläinen, helpohkosti juotava, ehkä runkoa voisi olla enemmänkin? Loppujen lopuksi kyseessä on mukavan jouluinen tuote lähinnä mausteisuutensa ansiosta ja sopii hyvin sesonkiin." -> 37p.

Samuel Adams Winter Lager: " Samuel Adams Winter lager on väriltään jouluisan kuparinpunertava, vaahto on melko keskiverto, mutta pysyy suhteellisen hyvin pinnalla. Tuoksussa on todellakin toffeeta, enpä olisi uskonut ensivaikutelman perusteella. Hieman humalan tuoksua taustalla. Maussa jatkuu sama miellyttävä toffeisuus, hieman kermainen ja makea, jota katkeruus leikkaa hyvin jättäen suun ns. raikkaaksi. Suutuntuma oluella on miltei keskitäyteläinen. Kaikenkaikkiaan ihan mainio olut, josta itse haluaisi nähdä hieman monipuolisemman maun ja tuoksun, mutta voisin uskoa, että tässä olisi mainio sisäänheitto olut uusille harrastajille?" -> 34p.

Schlenkerlan Urbock (42p) ja Saku Porter (35p) viime vuodelta blogissa.

Palkitsen "Vuoden jouluoluena Alkossa": Schlenkerlan Urbockin, sekä Schneiderin AWE:n. Tämä pelkkien pisteytysten pohjalta, joskin Urbock saa erityismaininnan ollen: "Vuoden odotetuin jouluolut".


"Itselleni vuoden paras uusi jouluolut" palkinto menee: N'Ice Chouffelle. Perusteluna: Mieluisampi yleisfiilis, kuin samoille pisteille yltäneellä Mikkellerin Santa's Little Helperin tämän vuoden versiolla.

"Vuoden jouluolut floppi" matkaa Nögnelle. Underlig Jul oli yksinkertaisesti melko hirveää. Svaneken Jule Spektakel jakaa hieman sijaa, mutta odotusarvo oli Nögnellä kovempi.

"Paras kotimainen jouluolut" lähtee: Jaettuna Stallhagenin Baltic Porterille, sekä Malmgårdin Arctic Circle Alelle.

Lisäksi muutama kunniamaininta:
Westmallen Dubbel: Viimein Alkossa, vaikkei niin jouluinen olekaan. Tekisikö olut LaChouffet ja palaisi myöhemmin pienessä pullossa valikoimiin?
Anchor Our Special Ale: Tasapainoinen ja ehkäpä jouluisin olut valikoimassa.
Ayingerit: Harvalle panimolle voi näin mainita: Takuuvarmaa osaamista,
ei virheitä kautta linjan.

Aloittelijoille tämän vuoden setistä suositukset saavat: Sam Adams, Ayingerin Winter-Bock, Liefmans, Fullers, Stallhagenin Julbock ja Saku. Anchor ja Westmalle varauksin.


Tämä vuosi alkaa olla pikkuhiljaa paketissa. Blogi on ollut vuoden päivät pystyssä ja lukijoita tuntuu riittävän.
Tässä vaiheessa: suuret kiitokset lukijoille tästä vuodesta. Ilman teitä blogi polkisi paikallaan, kuin virtahepo aavikolla.

Ja hieman jos kurkistamme kristallipalloon ja pohdimme tulevaa vuotta..
Ensi vuoden puolella perinteiset olutarviot jatkuvat tuttuun tapaan.
Kotipanimo aktivoituu pyhien jälkeen, tavalla tai toisella. Suunnitelmissa muhii mm. IPA puolta, jonkinlaista brownia jalokahvi-tammilastu yhdistelmänä ja kevättä kohti Saisonia. Suunnitelmat muuttuvat yleensä lennossa, joten saa nähdä..
Messu/festari/reissu, yms raportteja tippuu sitä mukaan, kun sattuu kohdalle. 
Lisäksi tarkoituksena olisi aloittaa uusi osio, nimeltä "Ravintola arviot", jossa käyn perskohtaisesti lävitse kulmakunnan kuppiloita ja mahdollisesti kauempaakin.
Jonkinlaista sokkotestausta olisi myös tarkoitus järjestää, kunhan saisi aikatauluja nivottua yhteen.

Maltaisin terveisin, Hyvää Joulua ja Riehakasta Uutta Vuotta.
T. Johnny Rio

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti