Huuruisia tarinoita tuopin ääreltä
suoraan suoneen
tykitettynä.
- Uutisia
- Arvioita
- Kotiolutta
- Gonzoa
- Matkaraportteja


tiistai 21. joulukuuta 2010

Olutarvioissa: Saku Porter

Oluen Speksit:

Mikä: Saku Porter, balttityylinen portteri, jälleen Alkon jouluoluena.
Mistä: Alko 
Hinta: 3,39€/0,5l (Eestissä nähty jopa alle eurolla pullo..)
Lukuja: Alkoholipitoisuus 7,0%, katkerot 41ebu ja väri 183ebc.
Nippelitietoa: Saku on yksi Viron suurimmista panimoista. Porter tosin pannaan nykyään Aldariksella (Latvia), molemmat ovat osa Carlsbergia tänä päivänä, kuten myös Sinebrychoffkin.
Asiaan. Tume Eesti olu, Saku porter testipenkissä. Ulkoiselta olemukseltaan olut on synkkää, väriltään lähes mustaa nestettä. Porter on jopa melko hyvävaahtoista, jättäen hieman pitsiä lasin reunaan.Vaahto säilyy oluessa melko pitkään, kuten kuuluukin.
Koska oluen kaatamisesta on kulunut jo tovi, pyöräytämme lasia kevyesti, jotta aromit pääsevät esiin, nuuh. Tuoksussa on hieman kahvisen paahtunutta mallasta, ja hei, tässähän tuoksuu jopa suklaakin hieman.Taustalla karamellisuutta ja häivähdys hedelmäisyyttä. Tuoksultaan Sakun porter ei ole koskaan ollut mikään hirveän voimakasarominen eikä ole sitä nytkään.
Makua hallitsee hento suklaisuus, joka viehättää. Maussa on toki myös porterille luontaista kahvista paahteisuutta, makeaa karamellia on aavistus. Jälkimaku kuivahtaa hieman loppua kohden samalla katkerot löytävät viimein tiensä suuhuni.
Suutuntumaltaan kyseessä on hieman kermainen ja aavistuksen hiilihappoinen, sekä kohtuullisen helposti juotava porter. Keskitäyteläistä, keskitäyteläistä. Alkoholi on melko hyvin piilossa, toisin kuin monissa muissa virolaisoluissa..
Ylipäänsä Sakun porter on ihan kelpo tuote, itse kaipailin enemmän lakritsaista otetta ja täyteläisyyttä, mutta menee tämä näinkin. Toistaiseksi paras Sakun olut, jota olen juonnut. Toisaalta aikaisemmista ainoastaan Tume ja Valge ovat olleet luokkaa ihan ok. Jos Tallinnan reissulta olisi tuotava yhtä halpaa virolaisolutta, valinta osuisi mahdollisesti tähän (onneksi sieltä alkaa nykyään saamaan muutakin, kuin vaaleita tusinalagereita).
 Pisteet:
Tuoksu: 7, Ulkonäkö: 4, Maku: 7, Suutuntuma: 3, Yleisvaikutelma: 14 -> Yhteensä: 35/50

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti